Фалшив лукс - марки, продукти и хора, които само изглеждат скъпи

• 14 075
  • 240
  •   1
Отговори
В свят, в който Instagram и TikTok диктуват модата, манталитета и лайфстайла на много хора, луксът все по-често е въпрос на визия, не на съдържание. В тази тема ще говорим за онези марки, продукти и инфлуенсъри, които на пръв поглед изглеждат скъпи и елитни, но зад фасадата се крие евтин ПР, посредствено качество или чиста имитация и лъжа. Misc Performing Arts

Misc Speech Balloon Някои от въпросите, които ни вълнуват:
- Кои са примерите за фалшив лукс в България и по света за които се сещате?
- Кои продукти или хора според вас са типичен пример за "фалшив лукс"?
- Какво е "инста-лукс" според вас и кои инфлуенсъри го олицетворяват?
- Реплики, имитации и фалшификати - къде слагаме границата между притежанието на истинското и репликата?
- Били ли сте подведени от марка/инфлуенсър?
- Според вас кое е по-важно - стилът, качеството или цената?

Wear Handbag Пример за марки, които изглеждат луксозни, но не са:
- Michael Kors – възприема се като луксозна марка, но масово се намира по аутлети на големи промоции и се произвежда в големи количества. По-скоро е премиум масовка.
- Guess - логомания и опити за "лукс", но всъщност е бранд от нисък до среден клас, но с висок price tag.
- Phillip Plein - кич, логомания, показност и нискокачествени материи. Отдавна този бранд не се асоциира с нищо хубаво.

Малко факти за "луксозните" брандове: Повечето премиум и луксозни брандове, които са масово разпространени и разпознаваеми, имат специализирани поточни линии за производство на стоки, предназначени директно за аутлетите. Много от тези марки всъщност обслужват и са създадени специално за потребителите, които силно желаят да възприемат и демонстрират луксозен начин на живот.

Misc Performing Arts Инфлуенсъри с “инста-лукс” образ:
- Хора, позиращи пред коли, къщи, вили и апартаменти под наем, но представяйки ги или внушавайки, че са тяхна собственост.
- Инфлуенсъри с giveaway на "луксозни" продукти (често реплики) или нереални колаборации. Пример: Последната година най-много се говори по форумите за реплики на Dyson Airwrap, които се пробутват на много места както за раздаване, така и за вторична продажба. Пример за нереална колаборация - когато изгряващ инфлуенсър послъже, че има колаборация с конкретен бранд, с който изобщо нямат действителен ангажимент.
- Инфлуенсърите са масово с фалшиви последователи и това не е тайна. Дори Ким Кардашиян е погвана не малко пъти за това.
- Хора, които винаги са в "маркови" дрехи, целите в щампи на марката, но се оказва, че са от сайтове за реплики или китайски платформи.
- Все по-често ставаме свидетели на разкриване на фалшиви луксозни лайфстайли. Един от най-големите примери за това е Ана Делви, която успява да измами хора от елита, хотели и даже банки, представяйки се за богата наследница. А най-скорошния, който четох е с Кейлън Дарнел (известна сред младите в TikTok) и нейното семейство, които се хвалят с подаръци за Коледа на стойност над 40,000 долара, но се оказа, че повечето продукти са имитации.
- При инфлуенсърите, по мои наблюдения, има много, които оперират на принципа "fake it until you make it", както гореспоменатите лица.

Sign Triangular Flag On Post Фалшификати, имитации и реплики, масово представяни като оригинал:
- Чанти и Дрехи на Hermes (конкретно Kelly и Birkin), Fendi, Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Dior, Prada и много други, но взети от китайски сайтове или от пазара в Одрин.
- Обувки на Christian Louboutin, Valentino, Nike и други.
- Други аксесоари като часовници Rolex, колани Hermes и Gucci, слънчеви очила на Chanel, бижута Van Cleef & Arpels и Cartier. (Едно от момичетата в ергенът 4 имаше реплики и ги препродаваше в групи във Facebook за по 20 лв.)

Важно: Не става въпрос когато някой харесва конкретен модел и си закупи реплика волно или неволно, а когато има претенции за автентичност и статус. Най-често тези хора взимат възможно най-крещящите и разпознаваеми модели и/или марки на пазара (като Пилинцата например Grin).

Camera Лукс, но само на снимка:
- Фото сесии в частни самолети (наети за час или просто студийни декори).
- Вече споменахме и наема на автомобили, къщи, вили и апартаменти.
- Инфлуенсъри, които изглежда целогодишно са на почивка, но ги засичаме в родния им град. Често пъти взимат по 10-15 чифта бански и огромно количество дрехи, за да имат снимков материал за цялата година от приключението на което са били само една седмица.
- Брандирани торбички от дизайнерски магазини, но празни - използвани само за снимка. Продават се в китайските сайтове за под левче на бройка, заедно с ленти и панделки на различните брандове. Личен пример: Бях случаен свидетел в заведение в чужбина как една българка помоли да се снима с торбите от Chanel и Gucci на други две момичета, които също бяха случайни клиенти на заведението. Те бяха меко казано шокирани, но все пак след първоначалния шок разрешиха да се снима с торбичките, а нейният мъж гордо хвана телефона и я снимаше поне 15 минути с тях.
- Хотели от нисък клас, представени с филтри и под “перфектен ъгъл” като 5-звездни. Другото е когато ходят да пият кафе в друг хотел (не в този, в който са отседнали), само за да се снимат в лобито му...
- Работници в скъпи заведения, които след затваряне се снимат с чуждата консумация и бутилки.
- Инфлуенсъри, които промотират бюти продукти, но го правят с филтри и нереални резултати.

От чанти с „дизайнерски“ вид до хора, които лъхат на лукс, но всъщност... нещата не са точно така. Разпознаваш ли фалшивия блясък? Имаш ли око за ментета и имитации? Сподели своя опит и знания в загадъчния свят на "ултра богатите", които напоследък се оказва, че е всеки втори с Instagram профил и малко последователи. Bowtie

Тук не "хейтим", а си отваряме очите - с доза хумор и реализъм.

# 1
  • София
За мен истинският лукс не е въпрос на марки, а на поведение. Парадирането с марки е парвенющина. Луксът би трябвало да върви ръка за ръка със стила, но "стил" и "парвенющина" не могат да стоят в едно изречение.

# 2
Ако говорим за дрехи, на въпроса "кое е по-важно за мен - стил, качество или цена", ако приемем, че качеството в повечето случаи зависи от цената, на първо място избирам стил. Иначе смятам че човек и без луксозни, и кой знае колко скъпи дрехи, пак може да изглежда добре. Съответно и скъпи дрехи може да не му отиват, в зависимост от модела.

# 3
не знам дали е по-темата, но имах съседи, за които спортните стоки Adidas, Reebok и подобни "показваха заможност". Нямаше 10 лв да си плати таксата за входа, но всеки месец хвърля по 200 лв за маратонки/тениски/спортен екип и то с големи лога.
за едни определени марки коли, който в бг се определят като must-have ако искаш да си мислят хората, че си баровец - там няма да коментирам.
аз на моменти робувам на дадени марки - Ralph Lauren, DKNY, Kate Spade. не са лукс, но не са и евтини.... обаче, не ме карат да се чувствам повече от останалите Grinning

# 4
не знам дали е по-темата, но имах съседи, за които спортните стоки Adidas, Reebok и подобни "показваха заможност". Нямаше 10 лв да си плати таксата за входа, но всеки месец хвърля по 200 лв за маратонки/тениски/спортен екип и то с големи лога.
за едни определени марки коли, който в бг се определят като must-have ако искаш да си мислят хората, че си баровец - там няма да коментирам.
аз на моменти робувам на дадени марки - Ralph Lauren, DKNY, Kate Spade. не са лукс, но не са и евтини.... обаче, не ме карат да се чувствам повече от останалите Grinning

Точно по темата е. Имаме много такива публични примери за "показност". Няма да забравя репортажа с абитуриентката с рокля за 15 000 лв., която сама беше пожелала да ни "внесат малко цвят в ежедневието" с майка си. После се оказа, че не си плащат таксите за входа Grinning

# 5
Вече има толкова много дрехи и обувки по света, че едва ли някой се впечатлява кой знае колко. По-скоро бих обърнала внимание на тялото под дрехите.

# 6
България е рай за ментета, защото няма аристокрация, забогатяха необразовани селяци, много ни е важно какво ще кажат хората и т.н Даже вече и на почивките си не се наслаждават, а само снимат и броят лайкове

# 7
Препоръчайте ми аутфит от Тему за около 50 лева, ама да изглежда скъпо.

Търся нещо свободно, лятно. Нещо като свободен топ и свободен панталон, тъмносиньо да речем, ще ходя на сватба. С оранжеви сандали и оранжева чанта портфейл ще съм.

# 8
За мен фалшив лукс са марки, които СА скъпи, но реално са боклуци.

# 9
  • Mediterraneo
И за мен, в първия пост има добри примери.
Не робувам на марки. Това с марките на спортните стоки направо ме разсмива. Адидас, Найк и пр. отдавна са шир потреба, произвеждат еднодневки, купувам ги без пари. Детето ми спортува, къса по 2 чифта Асикс на сезон. Така или иначе маратонките са консуматив, не ми трябва да ги нося 5 години.
Има марки, които предпочитам не заради показност, а защото при мен са се доказали във времето. Но ги предпочитам не на всяка цена, в крайна сметка, ако не ми изнася, ще си купя каквато и да е чанта/ обувки/ дреха/ парфюм.

# 10
  • Down south
Цитат
За мен фалшив лукс са марки, които СА скъпи, но реално са боклуци.
Може ли пример.

Май нямам добър поглед по темата с имитациите и живот на картинка.
Според мен не може и няма как да се надскочи това, което си. Тук се изразява в къща в хубав квартал, добро училище, спортове, надеждна кола на 16, след това хубав колеж и добро образование. Следва намиране на доходоносна работа, носеща съответните придобивки и колелото се завърта.

ПП Пилотният пост изглежда, като нещо генерирано или превдено, без мислене и редакция.

# 11
Скрит текст:
Може ли пример.

Май нямам добър поглед по темата с имитациите и живот на картинка.
Според мен не може и няма как да се надскочи това, което си. Тук се изразява в къща в хубав квартал, добро училище, спортове, надеждна кола на 16, след това хубав колеж и добро образование. Следва намиране на доходоносна работа, носеща съответните придобивки и колелото се завърта.

ПП Пилотният пост изглежда, като нещо генерирано или превдено, без мислене и редакция.
[/quote]

Темата за парвенющината и фалша е доста обширна и може да заема различни форми. Извинявам се, че не съм описала темата перфектно, но толкова си мога. Основната ми идея беше да обсъдим тази гореща тема, която засяга много голяма част от младото поколение (а и не само) - фалшивата реалност, която попиват основно в социалните мрежи и как тя понякога оказва влияние и върху ‘обикновения’ човек.

# 12
Парвенющина е като суетността,(може би). Тоест,човек който се представя за такъв,какъвто не е. Но как да разпознаем такъв човек? Аз например,обичам от време на време да си поръчвам и посръбвам върху американски стол на бар-плот във вървежна кръчма скъпо уиски – Джони с черен етикет,но не съм богат. Това въобще не е парвенющина и не се представям за богат. Просто ми харесва да пия такова уиски в луксозна обстановка.

# 13
Парвенющина е като суетността,(може би). Тоест,човек който се представя за такъв,какъвто не е. Но как да разпознаем такъв човек? Аз например,обичам от време на време да си поръчвам и посръбвам върху американски стол на бар-плот във вървежна кръчма скъпо уиски – Джони с черен етикет,но не съм богат. Това въобще не е парвенющина и не се представям за богат. Просто ми харесва да пия такова уиски в луксозна обстановка.

Ключовото е, че не се представяте за богат и нямате претенции и амбиции хората да ви възприемат за нещо повече от тях, въз основа на някакви материални облаги, които може и да съществуват, а може и да не. Няма нищо лошо човек да се наслади на нещо любимо, когато има тази възможност, но да го направи за себе си - не за да се показва пред останалите.

Проблемът идва когато се проповядва, че това е нормата, дори да не можеш да си го позволиш в момента. Все по-често виждаме как се затрупват с бързи кредити (особено младите, имаше наскоро статистика за това), за да обслужват лайфстайл и да подръжават на останалите в соц. мрежи - нов телефон, нови "маркови" дрехи, почивки, дори хазарт - че да "изкарат" бързите пари...
Но това е просто моето мнение...

# 14
  • Mediterraneo
Деф, другия път си поръчай Чивас, Макклън или синьо Джони на високия стол, не се излагай с черно Джони!

Общи условия

Активация на акаунт