40 дни от смъртта на близък човек

• 634
  • 25
  •   5
Отговори
Здравейте, преди 5 дни почина свекъра ми, и чувам различни видове суеверия,че до 40 дни не може да се изнася нищо от къщата, не трябва да се къпем, мъжа ми да не се бръсне да не чистим и още много ...
Та мисълта ми е вие вярвате ли в суеверия или.. леко съм страхлива като ги чувам и после да няма последствия,че имам малки деца и малко ме е шубе да не направя някоя несъзнателна грешка.
Или всичко е безсмислено и само суеверия.
Благодаря много за разбирането ❤️

# 1
  • На изток от Ада
Какви последствия да има ?

# 2
Какви последствия да има ?

Незнам питах,но никой нищо не казва било такава традицията, страх ме е да не сгреша някъде, за да не навредя в бъдеще на децата🙂

# 3
При нас се пере веднага, на чешма ходехме тук, прието е да дават ред но постелки, килими , одеала. За бръсненето - смята се траур, но ако не пречи на човека,  няма как да се разхожда като клошар, ако работата изисква друго. За къпане - лесно е било по време га се къпали на Коледа ,та на Великден, сега не може.
 И въобще, всичко е остаряло , единствен проблем е  , че ще ти пилят околните,  ако има такива,  и ти трябват нерви. никакви последици няма.
 Теглиш една майна на нахалните и това е. Но предполагам като говориш за свекър, свекървата шава още и  от нея се боиш. И тя при другите по реда си. Тя да не се бръсне.
 Ох, никой не е излязал да протестира.
 Бъдещето на децата ти е  тяхно и не зависи  от стари глупости.

# 4
Не вярвам в суеверия. Не съм покривала огледала, къпала съм се, пускала съм телевизора, живяла съм си напълно нормално. Абсолютно обратното на всички бабини деветини и, както се очакваше, нищо не се е случило.

# 5
Когато баба почина, баща ми не се бръсна. Не помня колко дни, но не е било 40 според мен, нямам спомен да е бил чак с голяма брада.
И за къпането има суеверие, но когато татко почина беше 40° на сянка. Вариант да не се къпем няма.
Знам, че се покриват огледалата и не се произнася името на починалия, за да може да си тръгне душата му.
Суеверията, затова са суеверия, защото са вярвания, които не стъпват на здрава почва. Обърнете се към свещеник, ако сте вярващи и те ще ви кажат кое да спазвате и кое е чисто суеверие.

# 6
Аз съжалявам ,че изключих телевизора на свекърва си, но тя веднага след погребението , на същия ден като се прибрахме го пусна да не изпусне сериала си. Не заради традиции,  а че ме  яд ,дето не и пука, че сина е  погребахме в деня.
 Събрало ми се е  и си изкарах на нея.
 Огледала се покриват ,да не се гледам близките, че подпухнали от рев.

# 7
Малко са остарели според мен тия неща (много даже). Да не се къпеш 40 дни.., къде го има това в днешно време. Айде за бръсненето, ММ примерно изкарва понякога месец без да се обръсне, така че не е нещо фатално. Но останалите неща ми звучат налудничаво. Да не чистя един месец, при каквото и да било положение, няма как да стане. В нашия род, като е имало починали хора, не се е спазвало всичко. ТРАДИЦИИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО БЯХА.

# 8
  • Melmak
Баща ми почина и не сме спазвали чак такива неща. От уважение към паметта му не сме вдигали празници и изчакахме година преди да се оженим. Но чак да не се къпем, да не се бръсне мм.. не.

# 9
Половината са си глупости, другото е да се покаже уважение, но пак е според зависи. Небръснати и дали сме с черно шалче няма кой да ни брои. Да не се къпя 40 дни няма как да стане. Телевизия гледам, но ако има някой разстроен човек в къщи, няма да се веселя пред него. Мен с 2 малки деца ме вдигаха в 8 да се ходи всяка сутрин на гроба на свекъра. Че какво ще каже селото. После ме беше яд, че им уйдисвах на акълите. На 3 и 5 бяха децата ми , да гледат пресен гроб.

# 10
Как няма да се къпете 40 дни? И ви е страх, че ако се окъпете нещо лошо ще стане!?!
Пълни глупости са това.
Къпете се, бръснете се, единственото, което аз намирам за нередно е да се празнува нещо в тези дни, да се пуска силно музика, веселба и т.н. Телевизора си се пуска, но пак на същия принцип.

# 11
Да не се къпете 40 дни е мааалко нехигиенично

# 12
Някога, когато малките селски общности са били много по-живи, патриархални и религиозни са се спазвали такива езически обичаи, но днес са отживелица. Ако следващите важни дни преди 40-тия са 9-тия и 20-тия и ще правите нещо заедно с роднините, ходене на гробищата (само възрастните), раздаване на храна и предмети и т.н. няма лошо, един вид отдаване на почит към човека е, а сплотяването на роднините около тия дни е вид утеха. Като пак нито е задължително, нито нищо.
А тези другите ограничения относно живота вкъщи чрез всякакви видове въздържания под угрозата на лоша карма са по-скоро вредни. Ако станеш податлива на подобни мисли, как ако не направиш еди какво си ще се случи нещо лошо с най-скъпото (децата), то утре може да развиеш аналогични мисли по друг повод и да почнеш да се самоизнудваш по друг повод ти сама. Така, че по-добре си живей нормално и не се притеснявай за ирационалности.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 20:39 от vяsko

# 13
Суеверия от миналото, които нямат място в съвремието.
Човек жали със сърцето си, не с почерняне от главата до петите, не с не гледане на телевизия, не с не къпане, което е абсурдно и прочие ритуали, които нямат място в съвременния свят.

# 14
  • София
Ама... и децата ли няма да къпете?
Ъъъъ?

Общи условия

Активация на акаунт