Плащане в брой или по електронен път

• 1 183
  • 22
  •   1
Отговори
Носите ли в себе си пари в брой? Отказвали ли са ви плащане с карта заради малка сума? За последните два месеца ми се случва за втори път. Първия път е малко магазинче в голям град, ами повече и не съм влизала там. На пешеходно разстояние има и вериги и това не е проблем. Вчера обаче се случи в малко населено място с два магазина, в единия от които изобщо няма опция за плащане с карта. Съответно най-близкия банкомат е на 20 км.
Търсейки информация по темата ми стана ясно, че търговците могат да поставят ограничения за минимална сума за плащане с карта.

# 1
Живея в чужбина, повечето плащам с карта. Единствено на маникюр, са ми искали да плащам в брой, макар, че имат и терминал. При зъболекар, също с карти плащат хората.
Против съм изчезването на кеш-плащанията, макар, че с карта е мн. удобно.

# 2
Нося, да. Най-малкото още не съм сменила банката, в ОББ съм, които поне веднъж седмично в критичен момент правят някакъв епичен проблем.
В търговски обекти не са ми отказвали да платя с карта заради минимална сума, но примерно някои изобщо нямат пос терминал - напр. картата за плуване на детето се купува само в брой.
В по-глобален план - с тревогите за глобален срив на ток и интернет, плюс подготовката за сблъсък с Русия, диверсии, саботажи и пр., едва ли скоро кешът съвсем ще отмре.

# 3
Първо да уточня, че живея в чужбина и тук може би нещата са различни, но и тук в някои малки магазинчета е така. Слагат и табела защо - банката ги таксува за транзакцията така, че все едно са ти дали продукта безплатно и са на загуба от това. Затова не приемат плащане с карта за съвсем малки суми. Нося пари в брой винаги и предпочитам да плащам в брой.

# 4
  • София
От повече от 2 години не съм теглила пари. Само 1-2 пъти инцидентно. Последния път беше в наш планински курорт, където принципно всичко се плаща с карта, вкл. във въпросното малко магазинче, на което съм чест клиент. Извини се огойратно за неудобството възрастната жена зад щанда, понеже магазинът е на сина ѝ, но му се наложило спешно да си закара детето на лекар, а тя не умеела да ползва терминала. Въпреки това ме обслужи и се разбрахме по-късно да ѝ занеса парите (бяха 8-9 лв. за кафе за мен и сок и солети за най-малкия) на прибиране от разходка, защото и без това отивах към центъра на курорта, където има банкомат (на около 1+ км.).
В София не ми се е случвало. В чужбина даже не съм виждала място без терминал от пандемията насам. Имаме няколко магазинчета и 1 ресторант в квартала с табелки, че нямат пос и просто не влизам в тях, но и за тях чух, че от другата година ще имат. В малките градове първо питам и после пазарувам.
Това с големите разходи за пос е заблуда на дребните търговци. Сестра ми има магазин и от нея знам, че при по-голям брой плащания през пос, независимо от сумата, таксите се компенсират. Един вид нещо като кешбека по картите, заради който пък аз ползвам само карта.

# 5
  • София
И по двата начина плащам, но например в кварталните магазинчета (от София съм) не може с карта или може ама например трябва сметката да е над 10лв. И в чужбина също ми се е случвало да ми откажат с карта и да искат кеш.

# 6
Кеш ползвам основно защото пазарувам от пазара до нас - тоест имам 20-30 лева седмично за плодове и зеленчуци. Не ми харесват тези в магазините и много рядко правя изключение за нещо дребно.
В малкия магазин до нас си имат терминал и ползвам карта, както и навсякъде другаде.

# 7
  • София
Винаги имам кеш, трябват си ми, плащам си.

# 8
Това с големите разходи за пос е заблуда на дребните търговци. Сестра ми има магазин и от нея знам, че при по-голям брой плащания през пос, независимо от сумата, таксите се компенсират. Един вид нещо като кешбека по картите, заради който пък аз ползвам само карта.

Е да, но не знаем дали имат по-голям брой плащания, дали повечето клиенти не плащат в кеш, какви са им условията от банката и т.н.

Затова не бих се сърдила, че не приемат карти.

# 9
  • SF
Превеждат ми заплатата по сметка, но имам и овъртайм и бонус, който е на ръка. Ползвам парите за Изипей, когато плащам сметките и по ресторанти с приятели. Там летят много банкноти.
Маникюристката ми иска брой, защото са на процент и според мене си получават парите от плащания с карти чак в края на месеца. А сега ме подсещате, че вероятно плаща и някаква такса от собствения си джоб.

# 10
  • София
Хич не се сърдя. Да си движат бизнеса както им харесва, но аз се грижа за собственото си удобство, а и ми харесва да си получавам кешбека периодично и затова отивам другаде.
Даже на пазара, от койро пазарувам редовно, имам уговорка с любимата ми продавачка и ѝ плащам всичко с банков превод. Знам ѝ сметката и директно ѝ превеждам парите, но съм ѝ клиент от над 10 години и си имаме доверие, а и на нея си поръчвам куп хубави и пресни стоки. Даже фактура ми дава, за да си отчете после данъците.

# 11
Заради зеленчуковия пазар до работа и плуването на детето (+ чат-пат ремонт по колата) имаме пари в брой. Аз често и нямам, де, неведнъж съм изпадала в такива ситуации. Мразя да държа пари в брой. От едни такива случаи преди години имаме фраза в семейния фолклор от мъжа ми "Само ние можем да имаме Х в картите си, а да броим стотинки от двата портфейла." За жалост има още много места, на които не мога да избегна изцяло плащането на ръка, но определено желая то да се сведе до минимум.

Скрит текст:
Веднъж спряхме на бензиностанция Марешки за тоалетна. Аз никога не бях ходила там, обаче веднага видях надпис, че не приемат картови плащания. Grinning. То бива крадене, бива...

# 12
Никога не са ми отказвали плащане с карта там където има пос терминал. Но винаги, задължително имам пари в брой, защото има места където не може да се плаща с карта, или пък се случва технически проблем с банката. Да уточня че съм от София.

# 13
  • София
Плащам само с кредитна карта. Както писаха по-горе - кеш бека не е за подценяване.
Ако в момента на пазаруването има проблем с банковите плащания - излизам от магазина и зарязвам нещата. После ще ги купя или от друго място.
В малки магазинчета не влизам. А разни еко-био и подобни са ми гнусни. До нас отвориха мини-март, имат пос терминал и нямат ограничения за  плащане с карта. Доволна съм.
На пазар от типа на Женския или квартален не пазарувам.

# 14
Има друго в плащането с карта, което ме дразни, предполагам, че на повечето хора ще им е смешно. Ровех си из банковото приложение и какво да видя - има някакви разбивки по тип разход. Примерно за месец юни - приходи Х, разходи У, остатък Z. И разходите по пера - хранителни А, онлайн шопинг Б, забавления В, сметки Г и някакви други. И си викам - ай сиктир, откъде накъде събират тези данни? За какво са им? Какво правят с тази информация? Продават ли я на някого, въобще защо се прави? Не ми харесва. Почнах още по-малко да паразувам с карта. Писнало ми е от онлайн следене, профили, маркетинг и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт