На море в Турция - тема 87

• 29 176
  • 440
  •   1
Отговори
# 420
С карта Револют е най изгодно.Парите в лева.По цял свят само така.Те си се превалотират на много нисък курс.Не ви трябва  да се занимавате с долари,евро и местна валута.

Revolut си превалутира най-изгодно, трябва да си създадете карта/сметка в самия револют и да плащате с него. Той вече преценява от коя вътрешна своя сметка да извърши плащането...
Един ми беше превел една сума в евро и после гледам - няма я сумата в моя револют! Обаче като скролнах и видях, че до левовата и други валути, той си беше направил и еврова автоматично и там ги беше сложил парите Simple Smile

# 421
В самия Револют имам сметки в няколко валути. При всяко пътуване превалутирам. Явно няма голям смисъл.

# 422
  • София
Има смисъл събота и неделя, защото таксува 1% такса за превалутиране в почивните дни. За малки суми няма и да се усети, пак е по-добре от смяна тук.
Турски лири дори не помня кога последно сме носили, само евро и карти и се оправяме чудесно.
 Но ние не сме от най-пазаруващите, няколко спортни екипчета за децата, 50-60 евро бюджет за бакшиши, и това ни е кешовия разход. Всичко друго минава през революта.

# 423
Почти навсякъде, да не кажа в 99% от местата, които са типично туристически, хората си имат пос терминали и плащане в брой не се налага...
Но... долмушите, малките автобусчета, такситата, някои дребни услуги, лодка, корабче, масажче, някой тютюн на черно... там си искат хартийката Simple Smile

А и петъчният пазар в Алания идват хора от селата с много яка домашна продукция, аз по хубав зехтин само от една бутикова ферма в Гърция съм опитвал, ама онова златно като цена...
Е, тук основно хората коментират почивка, не шопинг, а и после няма да товариш камилите да си го носиш у дома я Wink
Дребни плащам за някой царевичка по градските улици, за чадър и шезлонг на градския плаж, бакшиш в евро като монети се отказах да давам, защото те няма какво да ги правят, не им ги приемат, трябва да са банкноти Simple Smile Странно, не питах защо...

# 424
  • Някъде в Европа...

А и петъчният пазар в Алания идват хора от селата с много яка домашна продукция, аз по хубав зехтин само от една бутикова ферма в Гърция съм опитвал, ама онова златно като цена...
Къде точно е този петъчен пазар в Алания?

# 425

https://maps.app.goo.gl/oGXNcSwQwVsv7UUa9

# 426
 На границата, зареждането на стикера за пътните такси може ли да е с карта? Преди май само с кеш можеше. И колко   приблизително да заредим - да речем че минаваме по най-скъпите пътища и мостове.

# 427
На границата, зареждането на стикера за пътните такси може ли да е с карта?

HGS може да заредите и онлайн след регистрация на https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 07:41 от ESPACE

# 428
На границата, зареждането на стикера за пътните такси може ли да е с карта?

HGS може да заредите и онлайн след регистрация на https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf
Нямаме стикер на тази кола, сега ще купуваме.

# 429
Здравейте, колебая се между Делфин Ботаник Платинум и Оз хотел Сиде Премиум, моля да споделите Вашето мнение, някой бил ли е в тези хотели миналата година- търсим приличен плаж и хубава храна! Благодаря предварително!

# 430
  • Стара Загора
Здравейте, колебая се между Делфин Ботаник Платинум и Оз хотел Сиде Премиум, моля да споделите Вашето мнение, някой бил ли е в тези хотели миналата година- търсим приличен плаж и хубава храна! Благодаря предварително!

Здравейте, по критерий "плаж" са несравними. Делфинът е камъни, Оз Сиде е перфектен - пясък и изключително фин, бяхме в този хотел от 22.08.25, написала съм коментар.

# 431
  • София
Не мога да сравня двата хотела, но мога да дам мнение за OZ.
Миналата година почивхме в Oz Side Premium. ЗА 10 години почивка в Турция, плажа на този хотел най- много ми хареса. Голяма и широка пясъчна ивица, плавен преход в морето, винаги намирахме места на плажа ( група от 8 човека сме). Съседния плаж беше на Камелиите, ако това ви е ориентир. Гледам, че тази година са направили площадка за йога на плажа и май малко са разширили ресторанта там.

Хотела се води на втора линия, но реално имате около 5 - 7 мин ходене от хотела до плажа.

Нямам забележки за храната, но предполагам зависи Вие какво очаквате.

# 432
Дойде времето и аз да поискам акъл за почивка.
Пътуваме в конфигурация 2+2 (за догодина децата ще са на 4 и 8 години), но когато моите родители са с нас, едното дете остава в тяхната стая и реално сумата от резервацията е за 2+1.
За идния сезон, ще се наложи втората ни почивка да бъде без тях и си търсим хотел за нас 4-мата, 9-10 нощувки с автобус от края на август. Иска ни се да не сваляме нивото и да намерим хотел, който да предлага глезотийките, с които вече сме свикнали, без да ни сваля кожата. Лошото е, че искаме да имаме обслужване, в чист хотел, с марков алкохол, по-големи стаи, храната да е вкусна (не е нужно да е супер разнообразна), за закуска да няма само салами и сирене, а някое филенце. Абе разбирате за какво говоря.
Плажа не държим да е много фин, но да не е каманак. За децата да има някакъв приличен аквапарк и по-голям детски кът или хубави катерушки навън.
Най странното ни желани е кърпите да не се дават срещи карта, и да има повече гишенца за взимане, както и ако има как да се поръчва чрез QR code.
Давам малко насоки - Lusso Sorgun тази година покри повечето неща и за догодина пак сме го резервирали за първата почивка, но цената 2+2 е двойно на 2+1. Харесваме много чистотата и обслужването на Papillon, но за там няма цени още. През 2023г. се разбихме от кеф в Titanic Deluxe Belek, но от миналата година коментарите вече не са така положителни, а и цената е над 10к лева. От Nirvana Cosmopolitan също имаме добри спомени за обслужването и храната и ще чакаме офертите и от там. Точихме се на Liu, но там са 12к...... Безумие, да
Мислихме да запазим Rubi Platinum Sign, но агентката ни каза, че от почиващи тази година, би препоръчала СПА, защото нивото на Sign е паднало и почиващи са се оплаквали. Delphin са 8,500-10000 и все си мисля, че ще намерим нещо по-добро от тях.
Та дайте идея за хотел, който ако може да не е 10к за 10 дни и да има комбинация от повечето горни неща.
Чакаме да видим оферти за веригата на Barut и Voyage, но надали ценово ще са ок.

# 433
  • Пловдив
По добре за тези пари вижте хотели в Шарм Ел Шейх и Хургада.Не отстъпват на турските а са доста с по ниски цени.Хора включително и аз която толкова години бях все в Турция останах възхитена от там.

# 434
  • Някъде в Европа...

https://maps.app.goo.gl/oGXNcSwQwVsv7UUa9

Оо, много благодаря! То това е точно на Автогарата с автобусчетата от хотелите, Сиде...не съм знаела, че там в петък има пазар...

Общи условия

Активация на акаунт