Отговори
Здравейте, от известно време ми се иска да пробваме да поживеем в чужбина. Оказа се, че намирането на работа в голяма компания е лесно само в бившите соц държави като Чехия, Унгария, както и някои в Южна Европа като Португалия и Гърция. Проблемът е, че заплатите, които дават в аутсорсинг сектора на тези държави си стоят същите като преди няколко години, а цените за живота и наемите там се вдигнаха много. А и, особено в Гърция са предимно кол центрове, условията са лоши и има огромно текучество. С наема в Атина реално ще взимам по-малко от колкото взимам в момента в София. И средните заплати в София са вече по-високи така или иначе. Simple Smile

От друга страна ми прави впечатление, че в по-развитите Западни държави е на практика много трудно един българин да си намери работа в офис, освен ако не е вътрешно прехвърляне в същата компания. С други думи опциите пред българите в такива държави се свеждат до работа в завод, селското стопанство, здравеопазването (често започвайки от най-ниската позиция), туризма като обслужващ персонал, което за човек с не-ИТ образование ще е крачка назад в кариерата или ще трябва преквалификация. От друга страна помня, че много от моите преподаватели в университета в чужбина бяха от други държави, включително и от Източна Европа. Thinking

Мисля, че в частния сектор само за ИТ специалисти и инженери има възможности, но специално програмистите няма много смисъл да емигрират, при условие, че при нас данъците са по-ниски и реално тук ще водят по-добър живот от колкото в чужбина.

За тези като мен обаче с икономическо образование дали наистина изкарването на докторат и намирането на работа като университетски преподавател не е единствената възможност за живот в чужбина?

По обявите например в Дания аз виждам позиции за инженери, програмисти, продавачи, куриери, сервитьори, медицински сестри, работници от всякакъв вид, но има и обяви за докторски позиции в университетите. Всичко друго, което е в офис изисква задължително да знаеш местния език. Кандидатствах и по такива позиции в страни, където знам местния език, но не се стигна и до интервю, въпреки, че отговарях на всички изисквания.

По личен опит самите работодатели в сферата на финанси, икономика, маркетинг и подобни в частния сектор сякаш са с по-ксенофобски възгледи, от колкото в сферите, където просто не могат без чужденци като здравеопазване, селско стопанство, производство, туризъм и пр. Във висшето образование средата винаги е била по-отворена за чужденци и като цяло хората в нея са с по-либерални възгледи спрямо частните фирми. Може би затова в Германия има повече българи преподаващи в университети, доктори, инженери, ИТ специалисти, от колкото на някоя длъжност във финансовия или маркетинговия отдел на Хенкел, примерно. И не малка част от българите там работят тежък физически труд, разбира се.

Без или със слаби познания по местния език и само с английски сякаш няма шанс един българин с не-инженерно/ИТ образование и умения да отиде на офис позиция в развита Западна страна в Европа, освен ако не влезе в сферата на висшето образование. Така ли е действително? Искам реално да знам какви са шансовете ми, защото не мисля, че си струва да си зарежа сигурна работа в офис в София, само и само да съм в чужбина, но ми се щеше да опитам. Какви опции имат българите с икономическо образование реално в страни като Дания, Швеция, Испания, Италия, Ирландия, Австрия? Или страни като Гърция, Унгария, Португалия ако иска да избегне тормоза в кол центровете? Има ли изобщо смисъл да се емигрира?

# 1
Според мен да се пробва ей така, за идеята, няма смисъл.
Смислените варианти за мен са:
- Завършване на университет в чужбина и започване на работа направо там.
- Преместване с вече уредена предварително работа като утвърден специалист в България
- Кандидатстване през Линкедин или друга платформа и заминаване тогава, пак с оферта за работа.
Иначе шансовете без добър местен език и от позицията на крайно нуждаещ се, за мен са тънки. То и в България е така. Имам предвид за добра работа в офис, де.

# 2
  • Melmak
За мен в подобно начинание само, за да се пробва - няма смисъл.

Мнението ми съвпада с това на ЧС.
Ако човек завърши в чужбина може да се реализира с по-голям шанс. Аз съм на 32 и не бих си зарязала уредения живот в София за да тръгна да се доказвам в Дания, примерно. Абсурд и без местния език, но в много държави има курсове за чужденци, които помагат да се адаптираш по-бързо и да научиш  езика.
В много държави в Европа има достатъчно квалифицирани кадри - къде родни, къде вносни, за това е трудно и за работа.

Заплатите в БГ скочиха в последните години и дори може да живееш по-добре тук, отколкото в Испания или Италия (дори при малко по-висок номинален доход в полза на италианците и испанците). А заплати 1200€ чисто не стигат за нищо, особено ако плащаш наем. Тук 2000-2400 лв заплата вече в лидл взимат.

# 3
На мен дипломите ми са от чужбина така или иначе.

Иначе сте прави. Да сменя софийския офис със сходен в Атина, Будапеща или Берлин и само да си вися там не ми се струва рентабилно, само ще изхабя нерви и средства в местене. На някои места трябва да уча и нов език, често труден, а накрая ще съм в същата ситуация на скучно еднообразие и прекалена уседналост.

Въпросът е, че искам следващата ми работна позиция да ми позволява гъвкавост, тоест да има пътуване, както местно, така и в чужбина до колкото може.

До колкото знам, наред с т.н. дигитални номади, които могат да работят дистанционно отвсякъде от другите професии най-мобилни отново излизат уни преподавателите. Те често преподават в повече от 1 университет, дори в повече от една държава.

Дори тези с постоянни позиции пътуват най-малкото по научни конференции и форуми.

С икономика наистина не виждам друг изход и шанс за гъвкавост и често пътуване като част от работата. Пробвах да уча програмиране, за да мога да си намеря дистанционна работа и да мога да работя от всяка точка на Европа, ала просто не е моето. И графичен дизайн пробвах по същата причина, пак не е моето.

Освен всичко друго в университет ще имам шанс да разгърна потенциала си и да правя това, което наистина харесвам. Обичам да правя проучвания, доклади, да преподавам. Все неща, които работата в корпорация не ми дава шанс да практикувам достатъчно.

Може би е добра идея работа в университет и тук в България, но винаги ми подразвят амбициите за започване на докторат с довода, че у нас се прави трудно ако не си с връзки. И може би ще е платен, а през това време докато уча няма да мога да работя нещо на пълно работно време.

В Дания и Швеция, въпреки кофти климата през зимата атрактивното е, че там докторатът е като работа. Кандидатстваш с предложение за проучване и ако те изберат те ще ти плащат заплата, докато правиш доктората. Сигурно и конкуренцията е супер огромна, но пък определено е по-добре да се фокусираш само върху науката, а не да си губя времето със странична работа, макар и почасова.

Иначе извън науката и в България и в чужбина възможностите за хора с образование в Икономиката и Стопанското управление като мен като цяло не предлагат пътувания по работа, конференции, проучвания и т.н.

В университет също така като че ли има повече хора с моите политически възгледи за икономическата система и капитализма от колкото в една компания, било то тя в България или в чужбина. И, с риск да прозвуча надуто предпочитам хора, които са по-образовани и начетени от мен за шефове, а не такива, които знаят по-малко от мен. Може би само моят опит е такъв, но откровено мога да кажа, че всеки мой преподавател в университета е бил по-образован, начетен и възпитан от всеки един мой шеф и тим лидер в частния сектор.

Завърших магистърска степен преди цели 8 години, преди това между бакалавъра и нея поработих също две години, за 10 години трудов стаж уви това ми е опита и така и не мога да свикна с корпоративния свят и какви хора се назначават на високи позиции. Академичния свят не е идеален, и там има токсичност и много минуси, но определено аз виждам повече плюсове спрямо корпоративния.

# 4
Владеенето на местния език винаги е предимство. Относно в кой сектор - има си плюсове и минуси навсякъде. Аз бях около 10 години общо в академична среда в Германия и в Швейцария.  Ами с кеф напуснах и отидох в индустрията и съм по-доволна лично. Повече динамика, повече интересни и разнообразни проекти и повече възможности да се развива човек. А, и парите са повече, естествено. С икономика може много позиции да се заемат, зависи вече какъв опит имаш и какво целиш.
Дописвам. И, да, бих търсила / уредила договор преди да замина от България.

# 5
Няма квота за работни места в Европа на българи висшисти, и не дават гаранции, че стандартът им в чужбина ще е по-висок, отколкото в България. От теб зависи каква работа може да си намериш колко е платена, и ще пътуваш ли, или няма да пътуваш. Докторантурата не е работа.

# 6
  • Варна
Здравейте, имате много добра писмена култура, начин на изразяване, интелигентност, знаете чужд език... и усещам неистово желание за реализация в университетска среда. С малко хумор да кажа, че въртите сучете и все към преподавателска работа в университет забивате... Но не приемейте думите ми като ирония, не е ирония, а с желание за да помогна пиша.

Понеже пишете, че е трудно да се стане докторант.... искам да ви кажа къде това може да стане без връзки и по-лесно, но не е в София. Става въпрос за Икономически университет - Варна. Там има редовно бройки за докторанти, няма много кандидати и според мен се влиза лесно. Вече не знам каква е вашата специалност – за да дам повече подробности и конкретика …
Освен това - всички докторанти вкл. и редовните - спокойно продължават да си работят работата, която си имат. Така е прието в този ВУЗ - да не им се пречи. Аз лично познавам редовни докторанти работещи в  Шумен, София и къде ли не....
Според мен отношението на научните ръководители към  докторантите в ИУ – Варна е малко формално и повърхностно - оставени са напълно сами да се оправят и да се самообучават кой както може.  Затова много от докторантите въобще не стигат до защита - изкарват трите години, вземат полагаемата се стипендия и дотук, отчисляват ги с право на защита (по новия правилник е до 5 години валидно това право, не е безсрочно). Условията за отчисляване с право на защита са много лесни - полагане на 3 формални изпита и 1-2 доклада или статии, което също е лесно - и толкова. И така, ако толкова искате да станете докторант по икономика - проучете ИУ - Варна.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 19:22 от Мира Мира

# 7
Аз не разбрах работа в академичните среди ли се търси или друга работа, подходяща за вишисти?
Какво значи голяма компания? Работа за концерн?
Живея и работя в Германия, вишист, икономист съм. Предвид, че на висшето образование тук се гледа с много голямо уважение то може да бъде пречка, защото образователните системи са различни и работата може да се върши и от хора без висше образование. Освен това може да бъде неприятно ако шефът ти не е вишист, което също често се случва. Знаенето на езика е абсолютно задължително. Английски би бил от помощ само ако се работи за американска компания.
Казваш, че образованието ти е от чужбина. От къде? Бих кандитатствала само там, а не на всякъде в Европа.
Ако човек живее в страната е по-лесно да си намери работа отколкото ако кандидатства от България, но не е невъзможно. Образованието съвсем не е предпоставка, но опитът е. Тук също има парашутисти и хора на тази и онзи, та с какво изпъкваш над останалите за да те предпочетат? Това е въпроса?
Не е вярно, че няма работа, но от някъде трябва да се започне.

# 8
Пробвай там, откъдето имаш диплома.

# 9
И аз мисля така - там дипломата тежи най-много, заради езика и образователната система. Ако ще трябва да приравняваш твоята специалност в друга държава и да започнеш да учиш език, ще ти отнеме години, докато достигнеш някакво конкурентно ниво. И дори тогава не е гаранция, че ще намериш подходяща работа. Все пак имаш някаква основа и не се налага да започваш от нулата. А предполагам и не си толкова млад, за да си позволиш експерименти и губиш време.

# 10
Бакалаварската ми степен е от САЩ, магистърската - от Белгия. Белгия обаче не беше моето място. Като езици за мен подходящи са Ирландия, ОК и Франция, но френският ми е на ниво B1, няма да е достатъчно за докторат на френски според мен.

# 11
Изобщо не мога да се съглася в частта за Германия поне. Съпругата ми е бизнес анализатор в една от големите световни банки в Германия и усилено търсят още бизнес анализатори и с удоволствие ще наемат всеки българин, който има нужните умения и знания, понеже е лесно като граждани на ЕС. Обаче кандидати няма, а заплащането е повече от добро, понеже е по тарифния договор за банките (38 часа работна седмица, добри заплати и т.н.)
Аз съм DHLDeutsche Post и при нас положението е същото - няма кадри, няма достатъчно кандидати. Борбата на пазара за бизнес анализатори, консултанти, тест мениджъри е много сериозна, въпреки че условията също са много добри.
И не съм сигурен, че има повече преподаватели, но нямам и представителна статистика. Само при нас са трима българи на мениджърски позиции, за другите фирми не знам как е.

# 12
Изобщо не мога да се съглася в частта за Германия поне. Съпругата ми е бизнес анализатор в една от големите световни банки в Германия и усилено търсят още бизнес анализатори и с удоволствие ще наемат всеки българин, който има нужните умения и знания, понеже е лесно като граждани на ЕС. Обаче кандидати няма, а заплащането е повече от добро, понеже е по тарифния договор за банките (38 часа работна седмица, добри заплати и т.н.)
Аз съм DHLDeutsche Post и при нас положението е същото - няма кадри, няма достатъчно кандидати. Борбата на пазара за бизнес анализатори, консултанти, тест мениджъри е много сериозна, въпреки че условията също са много добри.
И не съм сигурен, че има повече преподаватели, но нямам и представителна статистика. Само при нас са трима българи на мениджърски позиции, за другите фирми не знам как е.
Оставам с убеждението, че автора кандидатства за работа с английски, а това би било пречка във всяка една държава, където английски не е официален език. Освен това диплома от САЩ, Магистратура от Белгия, без опит и без немски език намаляват шансовете му за Германия. За останалите страни не мога да кажа.
Не на последно място той търси динамика и пътувания, ходене по конференции и форуми … да това стеснява съвсем кръга от работа, която да е хем в офис, хем да е активна.
Лично аз не успях да се ориентирам за каква академична дейност става дума и за преподаване.

# 13
Оставам с убеждението, че автора кандидатства за работа с английски, а това би било пречка във всяка една държава, където английски не е официален език. Освен това диплома от САЩ, Магистратура от Белгия, без опит и без немски език намаляват шансовете му за Германия. За останалите страни не мога да кажа.

Не на последно място той търси динамика и пътувания, ходене по конференции и форуми … да това стеснява съвсем кръга от работа, която да е хем в офис, хем да е активна.
Лично аз не успях да се ориентирам за каква академична дейност става дума и за преподаване.

Абсолютно вярно, просто аз бях пропуснал частта с езика. Да, без немски няма да стане. Но и това е напълно нормално - за посочените от мен позиции трябва постоянно човек да се занимава със закони, наредби и т.н., които в повечето случаи са на езика на съответната държава.
Но и тогава не мога да се съглася, че за българи има само работа като камериерки, в заводи и т.н. По-скоро за българи, които не владеят местния език. Но по доста подобен начин би била и ситуацията за чужденци в България.

# 14
Моите наблюдения са също такива в моят среда - много се търсят анализатори, статистици, проект мениджъри, ако е голяма фирмата и незнанието на местен език не е show stopper. Пълно е с всякакви чужденци и предразсъдъци няма, ако човек заяви и покаже, че иска и може. Особено, както казаха горе, сега, когато вече сме в ЕУ, стана по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт