Отговори
# 15
Това е, че аз не искам да съм статистик, проектов мениджър и пр. Искам да преподавам, но не на деца. Възхищавам се на моите бивши университетски преподаватели, никога не съм се възхищавала на никой мой шеф в корпоративния свят, нито в малките фирми, нито в големите. Като дете си играех на учителка, отдава ми се да пиша и научни статии и доклади. У нас се гледа с лошо око на това, но честно казано ми липсва и с колко леви политически убеждения са всички в университетите на запад. Като че ли един университетски преподавател и дори асистент има и повече автономия, дори от един тим лидер в частния сектор. Дедлайните са с по-човешко темпо. И най-важното - преподаването.

Иначе искам да кажа, че незнанието на местния език не е пречка нявсякъде и опциите без знанието му не са само за камериерки, чистачки и пр. Проблемът е, че там, където не е пречка няма много смисъл да се емигрира, защото разликата в стандарта не е толкова голям, а като добавим разходите за наем, нещата стават безсмислени.

Визирам бившите соц страни като Чехия, Унгария, Словакия, Полша, както и по-бедните в Южна Европа Португалия и Гърция. В Малта и Кипър пък има базирани офиси на бет индустрията. В тях има много обяви само с английски език или английски и френски. Понякога излизат такива дори с английски и български, но са все в аутсорсинга и не особено добре платени. Като се сложи наема излиза безсмислено, ще получавам по-малка заплата от колкото тук.

Добър избор е единствено за някакъв трамплин и ако не знаеш предварително дали някоя държава толкова ще те грабне и плени, че ще искаш да останеш. Но това е за 20-годишни и все още неориентирани кариерно. Или временно да сменят 2-3 държави, да видят как се живее в чужбина и дали някъде биха останали. Аз знам, че искам да преподавам, да пиша доклади и да правя проучвания, а не просто да работя нещо, колкото да кажа, че съм в чужбина. На моята възраст вече не искам да работя в аутсорсинга или кол центрове. Не ми е чак такава мания да живея в чужбина, че да отида да ме овикват по телефона или да гледам всякакви извращения като контент мениджър за ФБ. Просто знам, че не ми се живее в София, но извън София по-трудно се намира работа в България. Или ситуацията е по-ниска заплата със същите разходи за храна, сметки, наеми като например във Варна.

Мисля, че и университетските преподаватели може да преподават само с английски, в зависимост от дисциплината. Моят преподавател американец в Белгия не знаеше нито фламандски, нито френски, нито немски. Повечето други преподаватели чужденци - индийци, поляци, чехи също преподаваха на английски. Предполагам зависи от дисциплината, но има възможности.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 23:13 от Анонимен

# 16
  • Наблизо
Да се включа за преподавателите в Белгия и Франция.Има и чужденци,които преподават на английски,но това не им е основна работа,а са на хорариум,който е добавка.Имала съм дори българи като преподаватели,на английски.Пак на хорариум.
За да станат tenure,си се иска местния език,изпити държавни се полагат и не може само с английски.А и има минимум хорариум за преподаване,който трябва да се направи на месечна база и обективно погледнато не може всички часове да са на английски.
Със сигурност има и изключения от правилото,но със сигурност става въпрос за хора с дълга научна кариера,които са се доказали в полето си,не тепърва прохождащи.
Не знам как е в Холандия,там са доста по-англицирани,сигурно е по-възможно да станеш преподавател без езика.

# 17
Аз малко се обърках от постовете ти, да ти кажа. В първия пишеш, че не виждаш други възможности за българи в споменатите държави (Германия, Белгия и т.н.) освен камериерките (събирателно, да не изброявам всичко) или да преподават, заради което и аз писах какви са другите възможности. От последния пост пък разбирам, че ти всъщност искаш да преподаваш.

# 18
Кандидатирай се и ще получиш отговор на въпросите си.

# 19
И според мен трябва да започнеш да кандидатсваш за работите, които ти привлекат окото. И въз основа на интервютата, за които ще те потърсят, ще разбереш за какви позиции и къде имаш най-голям шанс. Преди да се пробваш, няма как да знаеш. Може да се консултираш и с някой рекрутър.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 14:41 от Gabonka

# 20
Моите наблюдения са, че автономия в academia имат само професорите с tenure. Вечните постдокове не са за завиждане, според мене.
Но както ти казаха горе, Санчо, свободата е на върха на копието. Успех

# 21
Щом искаш да преподаваш, преподавай. Не разбирам какъв е проблемът.
Но иначе, познавам икономисти, които доста лесно си намериха работа в Германия, без да са завършили там. Просто търси и ще намериш. Стига да знаеш какво търсиш.
А работа, свързана в пътувания, едва ли е толкова лесно да се намери. Ти като начало намери работа, която ти допада и пътувай в отпуските. Още в нито един университет не преподаваш, а вече планираш как ще преподаваш в няколко университета в различни държави. Не че е лошо да имаш мечти, но ги реализирай една по една.
Успех ти желая.

# 22
  • София
Имам близка преподавател в бизнес колеж в Испания. Постоянно ходи като гост-лектор в други държави по света. Преподава и пише пепъри на английски. Завърши магистратура и докторат в Испания. Мисля, че авторката си мечтае точно за такава работа.

# 23
Всичко зависи от човека.Ако е амбициозен ще успее навсякъде

# 24
@Uncommon, в повечето европейски държави не може да преподаваш в университет (поне държавните) без докторат. В България мисля, че може. Интересното е, че явно не държат докторантурата да е в същата специалност, а е нещо като билет за академична кариера. Моя позната с магистър по Инженерна геология притежава докторска степен по философия, но преподава Геология. Явно е гледала по-лесна тематика, колкото да защити докторат без много забавяне, но като гледам и върши работа.

Моята магистърска степен обаче не е STEM като нейната, a се води Социални науки, в сферата на Комуникациите. Не знам дали при мен една докторантура по нещо по-приятно като Философия или Психология например би ми отворила вратите към преподаването. От друга страна бакалавърската ми с-н е по Бизнес администрация и с докторска по Психология може да се намери някой предмет между двете - "Практическа психология в бизнеса" например.

Имам близка преподавател в бизнес колеж в Испания. Постоянно ходи като гост-лектор в други държави по света. Преподава и пише пепъри на английски. Завърши магистратура и докторат в Испания. Мисля, че авторката си мечтае точно за такава работа.
Да, точно такъв тип кариера искам. В моя университет имахме преподаватели от САЩ, Индия, не само местни.
Интересно ми е дали нейната докторска степен е от български университет? Не мога да се реша дали да се опитам да запиша в България или да кандидатсвам в чужбина за докторат.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 15:06 от Анонимен

# 25
@Uncommon, в повечето европейски държави не може да преподаваш в университет (поне държавните) без докторат. В България мисля, че може. Интересното е, че явно не държат докторантурата да е в същата специалност, а е нещо като билет за академична кариера. Моя позната с магистър по Инженерна геология притежава докторска степен по философия, но преподава Геология. Явно е гледала по-лесна тематика, колкото да защити докторат без много забавяне, но като гледам и върши работа.

Моята магистърска степен обаче не е STEM като найната, a се води Социални науки, в сферата на Комуникациите. Не знам дали при мен една докторантура по нещо по-приятно като Философия или Психология например би ми отворила вратите към преподаването. От друга страна бакалавърската ми с-н е по Бизнес администрация и с докторска по Психология може да се намери някой предмет между двете - "Практическа психология в бизнеса" например.

Да, точно такъв тип кариера искам. В моя университет имахме преподаватели от САЩ, Индия, не само местни.
Интересно ми е дали нейната докторска степен е от български университет? Не мога да се реша дали да се опитам да запиша в България или да кандидатсвам в чужбина за докторат.

Твоята позната със сигурност има и бакалавър геология и после направлението ѝ в магистратурата е инженерна геология. Вероятно изобщо не са ѝ гледали докторантурата... Нищо общо с твоето положение. Твоите и бакалавър и магистър са достатъчно приятни, безполезни и несвързани. Остава и някаква приятна докторантура да запишеш, несвързана с нито от двете,  и ще се чудят хората какво точно си целяла, като си учила. Малко нереалистично ми се струва да преподаваш.

# 26
На мене странно ми изглежда учебно заведение с нормални изисквания за качество да наеме лектор без сериозно образование, публикации и съответния опит в областта на преподаване. Аз съм с докторат по генетика и съм работила години по специалността, обаче след няколко години извън академичните среди и без нови публикации, не бих могла да се конкурирам за преподавателско място с колеги от academia със стабилно CV в дадената област. Даже и много да ми се искаше..

# 27
  • София
Цитат
Не, има бакалавър от български университет, после магистратура и докторатура от испански.
Мисля, че ще ти е много по-трудно, да не кажа невъзможно, с български докторат да си намериш място в чужд университет.

# 28
@Silver cloud, благодаря за информацията. Значи ще се насоча към чуждестранните университети.

Твоята позната със сигурност има и бакалавър геология и после направлението ѝ в магистратурата е инженерна геология. Вероятно изобщо не са ѝ гледали докторантурата... Нищо общо с твоето положение. Твоите и бакалавър и магистър са достатъчно приятни, безполезни и несвързани. Остава и някаква приятна докторантура да запишеш, несвързана с нито от двете,  и ще се чудят хората какво точно си целяла, като си учила. Малко нереалистично ми се струва да преподаваш.

Така е, да. Но извън STEM имах преподавателка по предмет "Gender studies", която не само преподаваше феминизъм, но и на моменти "громеше капитализма". Нищо STEM няма като образование.

Има по-малко места има за не-STEM хора в академичните среди, но ги има. И определено с моите дипломи работата в частния сектор не може да даде същата автономия, както една академична среда. В частния бизнес винаги има повече микроменажиране. В университета и асистентите имат поне малко автономия.

Ето малко от страницата на университета за тази моя преподавателка:
"Тя преподава теми, свързани с мултикултурализма, пола, многообразието, в области като потребление, здравеопазване, икономика и екология, на бакалавърски, магистърски и докторски нива."

Интересното е, че се уверих колко прави са били моите университетски преподаватели за частния бизнес и въобще за капитализма като система. Иронията е, че повечето то тях съдят по теоретични знания за това, а нямат реален опит в частни институции. Мисля, че с моя реален опит в месомелачката на бизнеса мога да допринеса за един университет.

Там има много повече хора с моите анти-капиралистични възгледи. В частния сектор, освен ако не си отвориш собствен малък бизнес е за хора с робска психика. Дори и синдикат си нямаме.

37°C ON, аз имам публикации, но като самиздат. Без институция зад мен и да са публикувани в качествен научен журнал едва ли се броят за нещо. Разликата е, че ти имаш докторска степен, аз не. Не мисля, че от хора с магистър държат чак толкова да имат публикации ако са работили в частния сектор, особено ако става въпрос за моята сфера. Опитът ми в частния сектор все може да послужи за нещо. Не мисля, че паузата между магистърската ми степен и започването на докторска трябва да е непременно минус. По-важно е какво ще правя по време на докторантурата и след нея.

Все още получавам известия за цитати на моята магистърска дипломна работа. При всеки цитат изпитвам повече радосто, от колкото от постиженията ми в корпоративния свят. Всеки заслужава да бъде щастлив и ако това е обвързано с конкретен вид дейност и автономност, каквато не мога да намеря в частния сектор е нормално да търся места, където се цени повече това, което харесвам да правя. В частния сектор съвсем ще ми закърнеят уменията за проучвания, писане на научни статии и т.н. А ако не се получи в академичните среди, той няма да избяга.

Едит: В момента пиша на фонетична клавиатура, а по принцип използвам БДС. Извинявам се за наличието на грешки.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 16:01 от Анонимен

# 29
  • Варна
Бакалаварската ми степен е от САЩ, магистърската - от Белгия. Белгия обаче не беше моето място. Като езици за мен подходящи са Ирландия, ОК и Франция, но френският ми е на ниво B1, няма да е достатъчно за докторат на френски според мен.

Странно, първо бяхте с Шкодафан (изписано на латиница), сега гледам сте Kamelia_Prague. Каква ли пък е връзката Ви с Чехия??? Или аз нещо не схващам правилно (ха ха). Ако желаете ми отговорете, не държа да навлизам в личното Ви пространство.

Общи условия

Активация на акаунт