Иначе искам да кажа, че незнанието на местния език не е пречка нявсякъде и опциите без знанието му не са само за камериерки, чистачки и пр. Проблемът е, че там, където не е пречка няма много смисъл да се емигрира, защото разликата в стандарта не е толкова голям, а като добавим разходите за наем, нещата стават безсмислени.
Визирам бившите соц страни като Чехия, Унгария, Словакия, Полша, както и по-бедните в Южна Европа Португалия и Гърция. В Малта и Кипър пък има базирани офиси на бет индустрията. В тях има много обяви само с английски език или английски и френски. Понякога излизат такива дори с английски и български, но са все в аутсорсинга и не особено добре платени. Като се сложи наема излиза безсмислено, ще получавам по-малка заплата от колкото тук.
Добър избор е единствено за някакъв трамплин и ако не знаеш предварително дали някоя държава толкова ще те грабне и плени, че ще искаш да останеш. Но това е за 20-годишни и все още неориентирани кариерно. Или временно да сменят 2-3 държави, да видят как се живее в чужбина и дали някъде биха останали. Аз знам, че искам да преподавам, да пиша доклади и да правя проучвания, а не просто да работя нещо, колкото да кажа, че съм в чужбина. На моята възраст вече не искам да работя в аутсорсинга или кол центрове. Не ми е чак такава мания да живея в чужбина, че да отида да ме овикват по телефона или да гледам всякакви извращения като контент мениджър за ФБ. Просто знам, че не ми се живее в София, но извън София по-трудно се намира работа в България. Или ситуацията е по-ниска заплата със същите разходи за храна, сметки, наеми като например във Варна.
Мисля, че и университетските преподаватели може да преподават само с английски, в зависимост от дисциплината. Моят преподавател американец в Белгия не знаеше нито фламандски, нито френски, нито немски. Повечето други преподаватели чужденци - индийци, поляци, чехи също преподаваха на английски. Предполагам зависи от дисциплината, но има възможности.