Диета за гастрит, рефлукс и черва

• 358
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, от малък имам гастрит, който прерасна в хроничен, преди 5 години развих и рефлукс и той стана хроничен, сега ме мъчат червата, вече съм в чудо каква диета да спазвам, два пъти ходих на гастроентеролог, изследванията за хеликобактер, кандида, и хранителни непоносимости са отрицателни, но не искаше да ми изпише диета, не изпитвам болки, но в момента ме мъчи рефлукса и червата, болка в стомаха нямам.

Може ли някой да ми даде изчерпателна диета за гастрит, рефлукс и черва, (кои храни да приемам и кои да избягвам), също и някои хранителни добавки, мога ли да пия поне по 1 кафе на ден, разбира се не на гладно, много ще съм благодарен!

За момента овладявам положението с картофено пюре с копър и моркови, банани и хляб и билки, но тази диета ме побърква, сладкото не ми е проблем, алкохол не пия.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 18:42 от Tatti

# 1
Диетите ги има в нета, но по мой опит нещата са и индивидуални и се установяват с опити и грешки. Универсалното е без пържено, алкохол, газирано, цитруси, домати (особено готвени на сосове и кетчуп), бобови култури. А добрите храни са картофи, ориз, хляб, сухар, нетлъсто месо, риба. И нататък всеки сам си определя. Търси в нета препоръки и съвети и пробвай.

Иначе за червата може да пробваш Иритаколин, а за рефлукса Нексиум (месец по 40 мг, после 2 седмици по 20 мг и след това при нужда), а за остри пристъпи Гавискон.

# 2
  • Телиш/Плевен
В тази стара тема има съвети за диета.

# 3
Диетите ги има в нета, но по мой опит нещата са и индивидуални и се установяват с опити и грешки. Универсалното е без пържено, алкохол, газирано, цитруси, домати (особено готвени на сосове и кетчуп), бобови култури. А добрите храни са картофи, ориз, хляб, сухар, нетлъсто месо, риба. И нататък всеки сам си определя. Търси в нета препоръки и съвети и пробвай.

Иначе за червата може да пробваш Иритаколин, а за рефлукса Нексиум (месец по 40 мг, после 2 седмици по 20 мг и след това при нужда), а за остри пристъпи Гавискон.

Търсех в диети в интернет, но проблема е че в един сайт пише едно, в друг друго и тотално съм объркан, а относно нексиум, аз съм алергичен към инхибиторите на протонната помпа, пия само фамотидин и гавискон, пиех гавискон сироп, но нещо изчезна от аптеките и продават сашета от които никакъв ефект, премахнаха още едно хубаво лекарство... Иначе гавискона и чай от жълт кантарион най ми помагат. Не пия никакви лекарства които да взаимодействат с билки, само витамини, фолиева и магнезий за момента, благодаря за отговора!

# 4
За съжаление диетите за стомах и черва са взаимоизключващи се. И това е голям проблем. За червата трябват фибри, които дразнят стомаха и наопаки. Затова всяка една храна как действа се пробва индивидуално. За стомаха класически се предписват инхибитори, които се спират извън кризистните периоди. За червата се предписват препарати за бърз пасаж, обиране е на газове. Добрият режим на хранене е винаги по средата. И е индивидуален.

# 5
За съжаление диетите за стомах и черва са взаимоизключващи се. И това е голям проблем. За червата трябват фибри, които дразнят стомаха и наопаки. Затова всяка една храна как действа се пробва индивидуално. За стомаха класически се предписват инхибитори, които се спират извън кризистните периоди. За червата се предписват препарати за бърз пасаж, обиране е на газове. Добрият режим на хранене е винаги по средата. И е индивидуален.
За фибрите, ям банани, ягоди, череши, четох че не дразнят стомах и не дразнят и рефлукса, но да кажем след един банан, червата ми се пълнят с газове, обясних го на доктора и той ми каза: съвсем нормално е, стига да не изхождаш кръв...

Понякога сутрин като се събудя имам чувството че червата ми са схванати от газ, и като закуся лека храна и най вече като изпия кафето, сякаш чревните стени ми олекват, но не изкарвам често газове, днес ще ходя да си взимам Гастровал и Дегазин, да видим какво ще стане, ИПП не мога да пия, алергичен съм, за рефлукса пия само фамотидин и чай от жълт кантарион, и помага доста, от 3 седмици ме мъчеше доста рефлукса, само с това го успокоявам и сега е търпимо, преди имаше гавискон сироп, сега са някакви сашета, никакъв ефект от тях...

# 6
Понякога хеликобактер не излиза на изследване,но го имаш.При моя позната беше така чак след гастроскопия от втория път се разбра,но тя вече имаше язва.При мен излезе положителен резултата но ми казаха,че не се лекува. По онова време аз и съпругът ми от един вирус развихме аз гастрит,той синдром на раздразнено черво и беше кошмарно.Аз бях постоянно с киселини и силни болки в стомаха,а той повръщаше и свали 6-7 кг и това говоря с месеци.Оправих се от пробиотик ПроХелико и Бутарен.Опитайте,може да помогне и на вас.Успех!

# 7
За Гавискон сироп, зависи от къде сте и къде го търсите. Аз никога нямам проблем с намирането му. В която и аптека да отида го има в продажба. Ако толкова не можете да го намерите на място си го поръчайте онлайн.

# 8
Пробвайте карнивор. Ако ползвате английски, в интернет има много информация. Силно препоръчвам, но след подробно проучване, защото има тънкости, от които основната е адаптационен период.
Фибри за червата е един много дълбоко вкоренен мит.
Рефлукс много по-често се причинява от не добро затваряне на сфинктера отделящ стомаха от хранопровода, в следствие на недостатъчно стомашни киселини и от там връщане на стомашно съдържимо към хранопровода. А недостатъчно стомашни киселини може да се развие при хроничен недостиг на белтъчини в храната.
Ако е изключена вероятност за бактерии причинители на гастрита, единствено с диета може да се излекувате. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт