ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 16 932
  • 534
  •   1
Отговори
# 450
anonymous78 Пенсията се актуализира автоматично.

1.1.2. за третата година след операцията - 75%;
1.1.3. за четвъртата година след операцията - 60%;
1.1.4. за и след петата година след операцията - 50 %, с пожизнен срок;

За да станете първа група трябва ви дадат минимум 80% за кардиологичното.

# 451
Ако добави кардиологичното, няма да има пожизнен срок след петата година.

# 452
  • София
Здарвейте! Имам операция на гърдата на 18 ноември. Патологията показа, че имам рак , предстои пет скенер, после втора операция, лъчетерапия и т.н. Днес занесох всички изследвания и заключения и експертизата , издаена ми след операцията и личната лекарка ми каза, че имам право на ТЕЛК. Какво означава това? Пенсионер съм. Изобщо какви облекчения ще получа след ТЕЛК? Струва ли си да се занимавам ?

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 15:38 от krater

# 453
  • Пловдив
Здарвейте! Имам операция на гърдата на 18 ноември. Патологията показа, че имам рак , предстои пет скенер, после втора операция, лъчетерапия и т.н. Днес занесох всички изследвания и заключения и експертизата , издаена ми след операцията и личната лекарка ми каза, че имам право на ТЕЛК. Какво означава това? Пенсионер съм. Изобщо какви облекчения ще получа след ТЕЛК? Струва ли си да се занимавам ?
 Виж първи пост на темата. Полагати се като на всеки. Само пенсия -не,защото имаш по възраст.

# 454
Здравейте,
Подадох документи за отпускане на пенсия(първо освидетелстване) към НОИ електронно през ССЕВ с ПИК на НОИ. Днес получих мейл, че в едномесечен срок трябва да им занеса лично всички документи за трудов/осигурителен стаж (трудови и служебни книжки, УП-30, УП-3, УП-13, УП-16, осигурителни книжки, удостоверения от държавни архиви, военна книжка, удостоверения за раждане на деца и др.);
В предишната тема намерих информация, че това е стандартно и потребители пишат, че са връщали мейл с текст: "Декларирам, че давам съгласие данните от електронния регистър на НОИ да бъдат използвани, тъй като трудовият ми стаж е след 2000 г."
Питането ми е на какъв мейл или въобще как връщате този отговор, тъй като мейлът, от който получих искането е Национален осигурителен институт (no-reply@nssi.bg).
В бодито на текста също има текст: Това съобщение е генерирано автоматично от Archimed eProcess. Моля, не отговаряйте.
Благодаря предварително!

# 455
rrrady Изпратете го пак със ССЕВ

# 456
  • столицата
При преосвидетелстване ТЕЛК служебно праща решението до НОИ, нали? Не е необходимо да го нося аз.

# 457
# 458
  • Ланкър, планините Овнерог
rrrady, сега гледам в мейла ми, че баш на същия мейл съм върнала да ползват данните от ел.регистър. Въобще не съм обърнала внимание, че е автоматичен, но свърши работа. Като натисна отговор, слага sofia@.... в моя случай.

# 459
Здравейте!
Подадох документи за преосвидетелстване и днес получих писмо от РКМЕ Шумен (🙄🙄🙄),в което пише да съм добавила още изследвания.
За 1 точка имам етапна епикриза от гинеколог (който ми е направил тотална хистеректомия),по 2 точка имам етапна епикриза и изследвания на тсх,фт 4 и мат(какво още биха могли да искат?),и по 3 точка добре,че е гугъл та разбрах за какво иде реч,и ще го направя това изследване.
Много моля,обяснете ми,защо аджаба ми искат неща,които аз реално съм приложила?
Какви хормони искат да видят при тотална хистеректомия?Нали имам вече 3 години Телк решение,кое не им е ясно ,не разбирам?

# 460
рара6ка Ако етапните епикризи са издадени до 12 месеца преди датата на подаване (чела съм, че някои искат до 6 месеца), изпратете им ги пак + DEXA.
Относно хормоналните изследвания, за да се докаже посткастрационният синдром, трябва да добавите Прогестерон, Естрадиол, FSH, LH и fT3.

# 461
рара6ка Ако етапните епикризи са издадени до 12 месеца преди датата на подаване (чела съм, че някои искат до 6 месеца), изпратете им ги пак + DEXA.
Относно хормоналните изследвания, за да се докаже посткастрационният синдром, трябва да добавите Прогестерон, Естрадиол, FSH, LH и fT3.
Благодаря!
Етапните епикризи са от сега,направих всичко в рамките на десетина дни. Гинеколога ми каза,че няма нужда да правя хормонални изследвания (сигурно човека не знае за изискванията на комисиите).
Започнах хормонална терапия преди 2 месеца,за облекчаване на симптомите на менопауза. Имам промяна в състоянието,за която приложих холтер,ехо снимки....всичко ми беше като по учебник!
Сега отново изследвания,без направления,без нищо!Кому е нужно,не проумявам просто?
Хайде,да речем че аз имам някакви възможности-и финансови,и времеви от към работа,отсъствие...ама има хора ,които нямат такива!Защо е нужно да се доказва нещо,което е факт от предишен период,на базата на нещо са ми дали ТЕЛК,само може да ми се влошава състоянието оттук нататък,едва ли са ми пораснали органи!
Пълен абсурд!
Както и да е,благодаря отново за отговора,весело посрещане на празниците и бъдете здрави всички 😊

# 462
  • Другата България
Здравейте и ЧНГ на всички. Да сте здрави вие, и семействата ви.
Аз имам следното питане.
При издадено ТЕЛК решение преди 2 години, с 35% инвалидност, и получено писмо сега за представяне на документи за преосвидетелстване, ако срокът се изпусне /умишлено/ и не се представят документи пред комисия, по-късно - да речем след месец, два или повече, може ли да се подадат?
Човекът се чуди дали да се занимава предвид вирусите в момента, а трябва да се обикалят кабинети....знаете как е. А и не е сигурно дали ще може да мине 50%, което му е целта, гони ги, но знаете как е.

# 463
  • Пловдив
Здравейте и ЧНГ на всички. Да сте здрави вие, и семействата ви.
Аз имам следното питане.
При издадено ТЕЛК решение преди 2 години, с 35% инвалидност, и получено писмо сега за представяне на документи за преосвидетелстване, ако срокът се изпусне /умишлено/ и не се представят документи пред комисия, по-късно - да речем след месец, два или повече, може ли да се подадат?
Човекът се чуди дали да се занимава предвид вирусите в момента, а трябва да се обикалят кабинети....знаете как е. А и не е сигурно дали ще може да мине 50%, което му е целта, гони ги, но знаете как е.

Може да изчака колкото иска.    С 35 % не получава нищо и няма никакви привилегии, които да загуби.
  Преди да подаде документи да се увери,че ще може да получи поне 50%.

# 464
  • Другата България
Много благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт