ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 16 913
  • 533
  •   4
Отговори
# 465
Да си направи справка на заболяванията в НМЕ и ако няма да получи 50%, изобщо да не подава. Когато процентите са под 50 няма да има никаква полза, а само вреда, защото нищо няма да получава, а ще се води със заболявания.

# 466
Здравейте, интересува ме болничен разрешен от ТЕЛК.
През 2024г имам ползвани 180дни поради операция на крак, болничен от ЛКК.
През 2025г. се наложи повторна операция на кракът и съм ползвала 136дни болничен разрешен от ЛКК и 60дни болничен разрешен от ТЕЛК. Общо за двете години съм ползвала 376 дни болничен.
Сега през 2026г искам да изляза болничен - в момента съм бременна 5месец. Към днешна дата съм на работа, не ползвам болничен.
Кой трябва да ми подготви документите за болничен да ги подам в ТЕЛК? Личен лекар?  Акушер гениколог? ЛКК? Някой запознат ли е, каква е процедурата?

# 467
Гинеколога, но и болничните от ТЕЛК имат лимит, преди да подадете проверете на колко още имате право.

# 468
  • Другата България
Да си направи справка на заболяванията в НМЕ и ако няма да получи 50%, изобщо да не подава. Когато процентите са под 50 няма да има никаква полза, а само вреда, защото нищо няма да получава, а ще се води със заболявания.
Къде да си направи тази справка?

# 469
Наредба на медицинската експертиза, там са описани процентите и за какъв срок. Документите трябва да са най- много година назад и трябва да са описани подробно дефицитите. Сега търсят и под вола теле. Наредбата я има и в интернет.

# 470
Здравейте, майка ми е с една сменена става, тазобедрена, предстои й още една операция за другата. Сега дали има смисъл да подава документи или направо след втората операция? Тя смята,  че няма смисъл сега, че много време минало, преди 2 години беше първата смяна. Какъв процент ще й дадат за едната и каква сума ще изплащат горе долу имате ли представа? А за двете?
Благодаря Ви!

# 471
  • Пловдив
Здравейте, майка ми е с една сменена става, тазобедрена, предстои й още една операция за другата. Сега дали има смисъл да подава документи или направо след втората операция? Тя смята,  че няма смисъл сега, че много време минало, преди 2 години беше първата смяна. Какъв процент ще й дадат за едната и каква сума ще изплащат горе долу имате ли представа? А за двете?
Благодаря Ви!

За една 50 %, за  две 75 %.  

Раздел IХ
Увреди на долните крайници

1. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г.) Ендопротезиране на тазобедрена, колянна и глезенна става с пожизнен срок:
1.1. едностранно - 50 %;
1.2. двустранно - 75 %;
1.3. (нова - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г.) ендопротезиране на две различни големи стави - 75 %.

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

В първи пост на темата има много  полезна информация. Добре е да я прочетете !

# 472
След втората подайте, да мине всичко с един път. Пенсионер ли е или не?

# 473
  • SF
Ако е пенсионер, ще взима ли нещо допълнително със 75%?

# 474
  • Пловдив
   Като всички с ТЕЛК, но Без пенсия за ТЕЛК,защото има по възраст.

# 475
Някой възползвал ли се е от помощите за отопление, каква е процедурата и има ли смисъл? Майка е 87 % с чужда помощ и живее самостоятелно.....за сега?

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 14:14 от ranimi

# 476
  • SF
   Като всички с ТЕЛК, но Без пенсия за ТЕЛК,защото има по възраст.
Когато пенсионерът вземе пенсия за стаж и възраст, тази от ТЕЛК пада или добавят заради ТЕЛК някакви проценти към пенсията за стаж и възраст?

# 477
Нищо не се добавя към пенсията, само от социалните според процента между 50 и 190 лева.

# 478
Някой възползвал ли се е от помощите за отопление, каква е процедурата и има ли смисъл? Майка е 87 % с чужда помощ и живее самостоятелно.....за сега?
За този сезон сте изпуснали срока, трябваше да подадете до края на октомври. Тук са описани условията и има образец на заявлението. Има смисъл, защото това са 600 лв.
https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/otpu … ezon-2025-2026-g/

# 479
Не е все още. Благодаря за споделеното мнение има логика така да направи

След втората подайте, да мине всичко с един път. Пенсионер ли е или не?

Общи условия

Активация на акаунт