ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 16 913
  • 533
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
На медицинското ЛЛ пише, че може да работи тази работа-годен.
Аз при подмяна на шофьорската книжка си минах всички лекари, писаха годен и въобще не писаха ТЕЛКа, не ползвах намалението, платих си пълната такса, но си спестих явяване на ТОЛЕК, никой не проверява дали си с ТЕЛК или не, просто не ползваш намалението.

И аз така минах  без ТОЛЕК.

Пиша за медицинското за работа,защото не помня как беше. Да има предвид човека и да предупреди ЛЛ, ако е нужно.

# 526
Същото е.

# 527
Мисля, че в някои КАТ виждат, че има ТЕЛК, но просто за категория Б не ги интересува, а по-скоро за професионалните

# 528
Нищо не гледат, и международните шофьори правят така.
Не си ли кажеш сам за ТЕЛКа, никой никъде не те пита, просто не ползваш отстъпките.
Привилегиите на ТЕЛКа са за държавните служители, при частните фирми са нежелани.

# 529
А защо е така, частните фирми нямат ли някакви облаги, ако има хора с ТЕЛК?

# 530
Работодателя няма облаги, те са за служителите, по-малко удръжки, шест дни допълнителен платен отпуск, извънреден труд по желание, по-трудно освобождаване от работа. Вместо да дразнят останалите служители, работодателите предпочитат да си платят квотата и да им е мирна главата.

# 531
Ще може ли да ми кажете за превод на епикриза от Турция, която да послужи пред ТЕЛК, как да разбера коя преводаческа агенция е лицензирана и коя не е? Трябва ли превода е заверен от нотариус? Или е достатъчно да има лого, подпис и печат?

# 532
Извинявайте, че ще питам направо. На мой близък му предстои преосвидетелстване тази пролет.Четохме в нета различна информация. На едно място, че трябва да се подават документи 3м. по-рано, на друго място пише 4м.
Както и да е, ще ходи при личният да задейства процедурата.Питането ми е за производствена  характеристика.Трябва ли да се подава сега с документацията за преосвидетелстване или после, когато излезе новото решение?

# 533
  • столицата
Подава се заедно с другите документи. Освен това, вече не е необходимо 3 месеца предварително да се подават, а преди датата на изтичане на предходното освидетелстване

Общи условия

Активация на акаунт