ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 19 010
  • 576
  •   1
Отговори
# 570
Рися Няма нужда

# 571
Не, те го получават служебно, може да спрат пенсията, докато обработят документите, но после си изплащат всичко на куп със задна дата.

# 572
Здравейте,
и аз имам един въпрос - дано някой се е сблъсквал с подобна ситуация.
С Телк съм от май 2025, през октомври 2025 навърших години за пенсия, но все още работя. Въпросът ми е - трябва ли да подавам през 2027 г. документи за преосвидетелстване или автоматично става пожизнено, след като съм в пенсионна възраст? Все още  е рано, но чета противоречиви мнения и бих искала да знам как да постъпя.

# 573
lalence11 Ако сте навършили годините за пенсия (62 г. 6 м. за 2026 г.), значи ТЕЛК е пожизнен и няма нужда да подавате за преосвидетелстване.

# 574
Благодаря много.
И аз така бях чела, но срещнах и мнения, че реално нямаш ЕР с пожизнен срок (т.е. нямаш документ с посочен пожизнен срок) и може да има проблем в някои иституции, ако трябва да се показва, вкл. и за карта за транспорт, например.
Годините за пенсия съм ги навършила през октомври 2025 г.

# 575
  • Пловдив
Благодаря, а срещал ли е дискриминация при търсенето на работа? Защото моят приятел вече 30 години си живее с трудностите, но без ТЕЛК и си работи наравно с другите.

Съпругът ми е с ТЕЛК за слепота с едното око. Получи 50%, като другото му е наред. В Наредбата за медицинската експертиза има таблица, по която се изсичслява колко процента ще е намалената работоспособност като се отчитат степента на зрителната острота. Може да си види там и да си прецени дали ще има 50%.

Той е от дете със слепота на едното око и поради същата причина, от страх да не би да не може да си намери работа по-лесно досега не беше си вадил ТЕЛК-ово решение. Неговото решение е от октомври 2025 година и вече беше почнал работа към една охранителна фирма. Когато даде решението малко му мрънкаха, че не е казал, че е подал документи за ТЕЛК, но нямаше проблем след това.
Много си зависи от естеството на работата и от работодателите.

# 576
Повечето частни фирми не искат хора с ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт