ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 347
  • 293
  •   1
Отговори
# 90
laurentin Аз се сещам за два варианта: може да им го пратите по Спиди или Еконт, (да посочите нея за подател) като подписът може да е подобен на нейния или директно да отидете в социалните с попълненото заявление и да обясните за какво става въпрос. Те така или иначе ще дойдат на място за чуждата помощ.

# 91
laurentin, когато се грижех за майка ми с деменция и аз задавах подобни въпроси и доста се лутах. Някой ми каза, че имало съдебна процедура за такива случаи, но не стигнахме до там. По принцип е възможно и нотариус да дойде на място срещу заплащане, говорете с нотариус, ще си улесните много живота.

# 92
  • Добрич
Чрез съда се определя "настойник", който може да я представлява навсякъде.

Иначе съм виждала нотариално заверени документи с отпечатък от палец  вместо подпис.

# 93
Здравейте, имам издадено ТЕЛК решение от 22.05 и все още не съм получила пенсия. Звънях в НОИ и от там ми обясниха, че РКМЕ София не са подали информация към НОИ и затова все още нямам преведена пенсия. Държа да отбележа, че решението ми е за преосвидетелстване и нещата би трябвало да се случват автоматично. Опитах се безброй пъти да се свържа с РКМЕ София, писах им имейл, но нищо - никакъв отговор. Има ли някакъв друг начин да се свържа с тях, защото нямам възможност да отида на място.

# 94
Сега нещата се случват по- бавно, защото е отпускарски сезон, няма кой да ти вдигне телефон.

# 95
Според мен НОИ лъжат.
И на мен така ми отговаряха миналата година на писмата и запитванията ми. Най-накрая отидох до НОИ да проверя на място. Казаха ми, че "са получили писмото в понеделник", което не беше вярно. Били имали по хиляда случая на ден и ставало бавно....
Там имаше жена, която на много висок тон се караше с тях, 6 месеца била чакала, гонели я от квартирата, нямала пари. Някакъв ужас.
Три дни след това получих решението за пенсията.
Просто са много ангажирани,и заплатите са им още много малки...

# 96
И м. март не си вдигаха телефоните. И до директора на столичното РЗИ писах мейл, нищо. Нито отговориха, нито РКМЕ почнаха да си вдигат телефоните.
Накрая писах жалба до РЗИ през ССЕВ и до 2 часа от РКМЕ ми се обадиха. Ама никаква работа не свършиха- не знаели, нямали информация...

# 97
  • Добрич
Според служителката от ТЕЛК, с която говорих по телефона:
- от ТЕЛК качват ЕР (в някаква платформа)
- от НОИ имат достъп до тази платформа и сами си отварят ЕР.

Т.е. ако ЕР е  качено от ТЕЛК,  някой от НОИ трябва да го отвори и да го види.
От НОИ имат достъп и до информацията, качена в сайта на Агенцията за хора с увреждания.

На националния телефон на НОИ също може да се направи запитване какво се случва. Проверяват на момента до къде са стигнали нещата и отговарят.

Иначе най-сигурно и бързо е през Системата за сигурно електронно връчване.

# 98
BeautifulSoul Пишете до Министерство на здравеопазването. Там със сигурност ще задействат РКМЕ. delovodstvo@mh.government.bg

# 99
Здравейте! Преди време писах за ма,ка ми, с деменция, за която подадох документи за телк и приемащата документи госпожа беше изказала мнение да не чакам нищо, че докторът много постно е обяснил състоянието. Дойде ЕР, 86 процента с чужда помощ, не че не очаквах 100 процента. Сега трябва да подаде заявление за финансова помощ и формуляр за самооценка в социално подпомагане. Майка ми не може да пише, да се подпише, тя не осъзнава какво е химикал, лист, тя не може да хване и държи химикал, то тя не може да стои, тя лежи. Т.е. тези неща аз трябва да ги напиша. Аз обаче нямам пълномощно. Какво следва? Как се процедира? Аз как да извадя пълномощно, тя не може да изрази волята си. И друго, по настоящ, или по постоянен адрес, че при нея са различни?
По настоящ адрес!

# 100
  • Добрич
Какъв е срокът за представяне на ЕР в АСП?

Плащанията от АСП вървят месец назад (август ще платят за юли).

А месецът, в който излезе новото ЕР, практически е с две различни ЕР за различните дати.  Следващия месец от АСП по кое решение правят плащане? По старото или спират плащането и след като мине заседанието за новото ЕР тогава правят превод?

# 101
Здравейте, знаете ли дали ТЕЛК Пловдив работят, тъй като една мед. сестра от ЛКК-то където правеха протокола каза, че били в отпуск тази седмица ?

# 102
Аз пак да попитам, че нещо важно не разбрах от предните постове. Оперирана съм от карцином на гърда. Документът от Онко комисията ми е от 14.07.2025г. След това последва лъчетерапия, даже имам още няколко дни до края. Ще подам документите за ТЕЛК по куриер около 25.08.2025 г. Докато излезе решението на ТЕЛК ще мине още не се знае колко време.
До колкото зная, заплащането ще започне след решението на ТЕЛК. Но кога след това решение? Дали ще ми изплатят със задна дата,  и ако е да, колко назад във времето е тази задна дата - от излизането на документа на Онко комисията ли или?

# 103
Здравейте.
Извинявам се ако въпросът ми изглежда глупав, но не съм наясно.
Баща ми не си е взимал интеграционните този месец и предните два (получава ги по стария начин по пощата). Не знае какво следва. Дали ще му ги дадат за трите месеца накуп?
Благодаря предварително на отговорилите.

# 104
Пенсията ще е от датата на ТЕЛК решението. След подаване в НОИ се чака до 4 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт