ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 6 630
  • 259
  •   1
Отговори
# 180
erika80 От март до края на юни ще бъде по старите суми, а от 1 юли по новите.

# 181
Знам, че НОИ обжалва, ако си в болничен, но предполагам това е заради пенсията, но има ли проблем да се подаде и да излезе ЕР, защото все пак освен пенсия, болният има и други привилегии?

# 182
А като се получи ЕР, се подава в НОИ за допълнителна финансова помощ, нали? Освен ЕР, какви други документи се подават в НОИ, и дали лично се подават, или може по пощата да се подадат?

# 183
  • Пловдив
А като се получи ЕР, се подава в НОИ за допълнителна финансова помощ, нали? Освен ЕР, какви други документи се подават в НОИ, и дали лично се подават, или може по пощата да се подадат?

Прочети първи пост на темата. Описано е подробно какво,къде и как може да се подава !

https://www.bg-mamma.com/?topic=1798852

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 12:09 от Перах

# 184

Прочети първи пост на темата. Описано е подробно какво,къде и как може да се подава !

https://www.bg-mamma.com/?topic=1798852

Значи към НОИ лично трбва да се подават документите. 😒

# 185
  • Добрич
didona666, в НОИ искат трудовите книжки (оригинал) или удостоверения за стаж, ако е преди 1997 г.  Ако раждането на децата не е по време на трудов договор (тогава периодът  влиза в трудовата книжка) се носят и актовете за раждане на децата.  ЕР на ТЕЛК и банкова сметка. НОИ отпуска пенсия.

Допълнителната финансова помощ е от Агенцията за социално подпомагане. Там също се носи ЕР, банкова сметка и се попълват формуляри.

Имаш време до тогава...

# 186
Здравейте, колко време след излизане на пенсионното разпореждане в сайта на НОИ се изплаща пенсията?

# 187
Като звънях в НОИ ми казаха, че на 15 юли ми в излязло разпореждането, на 19 август получих пари, а още не е дошло писмото от НОИ, т.е. не съм видяла какво са решили.

# 188
Като звънях в НОИ ми казаха, че на 15 юли ми в излязло разпореждането, на 19 август получих пари, а още не е дошло писмото от НОИ, т.е. не съм видяла какво са решили.

Това ,което пропуснах да спомена е че разпореждането е за минималната пенсия, още не е изчислена точно колко ще бъде.Възможно ли е да мине 1 месец след излизането на разпореждането ,докато изплатят минимума?

# 189
  • Северо=Западналия край
Здравейте. При връчено ЕР на ТЕЛК (първо освидетелстване) , трябва ли да се чака да минат 14 дни за обжалване преди да се подадат документи в НОИ, социални и да се представи на работодателя? От къде да се разбере на коя дата точно е връчено на другите заинтересовани страни за да се съобрази дали някой от тях ще обжалва?

# 190
  • Пловдив
Здравейте. При връчено ЕР на ТЕЛК (първо освидетелстване) , трябва ли да се чака да минат 14 дни за обжалване преди да се подадат документи в НОИ, социални и да се представи на работодателя? От къде да се разбере на коя дата точно е връчено на другите заинтересовани страни за да се съобрази дали някой от тях ще обжалва?

Няма нужда да чакаш. Подавай на всички места.  НОИ , АСП и работодател получават по служебен път!
Ако някой обжалва ще получиш писмо.

Виж първи пост на темата  ! Има много полезна информация!

# 191
Когато се явяваш на ТЕЛК с едно заболяване лекуващия лекар етапна епикриза ли трябва да издаде на базата, на която личния лекар ще подготви документите или протокол (преди няколко години лекуващия лекар издаваше протокол и може би още е така)?
Някой, който се явява на ТЕЛК с едно заболяване би ли споделил каква е процедурата?

# 192
  • Sofia
Когато се явяваш на ТЕЛК с едно заболяване лекуващия лекар етапна епикриза ли трябва да издаде на базата, на която личния лекар ще подготви документите или протокол (преди няколко години лекуващия лекар издаваше протокол и може би още е така)?
Някой, който се явява на ТЕЛК с едно заболяване би ли споделил каква е процедурата?
Аз подадох следните документи, с рак на гърдата съм:
- всички изследвания от изминала година
- резултат от биопсия
- всички епикризи от химиотерапия, лъчетерапия и операция
- етапна епикриза от онкологията в която се лекувам

Личният лекар дава направление, което е електронно за явяване пред ТЕЛК

Ако си работещ човек - производствена характеристика от работодател

Попълва се заявление, бланката можеш да си я изтеглиш онлайн от сайта на НЗОК. Ако подаваш онлайн, тази бланка е в системата на медицинска експертиза.

Това е.

# 193
  • София
а за онкологично заболяване, но без лечение какви изследвания се искат?
лл каза етапна епикриза, ама какво пишат в нея?

# 194
  • Sofia
а за онкологично заболяване, но без лечение какви изследвания се искат?
лл каза етапна епикриза, ама какво пишат в нея?
Трябва да приложите изследвания, които доказват, че има наличие на заболяване. Етапната епикриза обобщава всичко, което е правено до момента.

Общи условия

Активация на акаунт