ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 236
  • 288
  •   1
Отговори
# 225
  • Добрич
Здравейте,
Пуснала съм документи за преосвидетелстване на телк. Писаха ми, че комисията ще извърши експертизата на 11.09.2025. Трябва ли да се явявам на място? Какво е нужно да нося, ако да? Те само ще прегледат документите ли и ще обявят решението, а то ще излезне след около седмица - две на хартиен носител ли?

Къде да се явявате? Може да бъде във всеки ТЕЛК в страната... В еЗдраве има и номер на съответния ТЕЛК, който ще го разглежда.

ЕР са електронно подписани, т е. "оригиналът" е в дигитален формат, а на хартия се принтира копие.

В еЗдраве може да се видят процентите преди да е получено ЕР.

Ако е поискано на хартия се получава от пощата. Моето го исках и получих електронно (в деня, в който излезе).

# 226
Може ли да се представи ЕР в НОИ в друг град, или трябва да се представи в НОИ в града по адресна регистрация?

# 227
При обявена дата от НЕЛК 28.08.2025 г.за разглеждане на документи по обжалвано ЕР, какъв е срока за "търпеливо" изчакване на резултат...?

# 228
  • Sofia
Момичета, днес в пощенската си кутия намерих писмо от НОИ. Подобно получих миналият месец с пощенско известие и го получих в пощенски клон. Отново пише разпореждане, с малко повече лична информация. В края отново е написана сумата, която ми се полага минимално за моят процент. Но, не мога да се ориентирам, дали това е окончателното решение и ме оставят с минимума. Как изглежда пенсионното решение? Т.е. пише ли най-отгоре пенсионно решение? А и го получих в пощенската си кутия директно, което отново е загадка за мен при положение, че искам да си получавам писмата чрез ССЕВ.

# 229
Сигурно това е окончателното. Ти може да искаш по ССЕВ, ама лелките, които работят там, не могат. То си пише какво е разпореждането, прочетете най-отдолу.

# 230
Katty D, на разпореждането за пенсия в минимален размер докато ти изчислят реалната,
има текст "Пенсията се отпуска и изпаща в минимален размер до определянето на размера й по реда на КСО".
Намира се на първа страница в средата. Виж имаш ли го.

# 231
  • Sofia
Katty D, на разпореждането за пенсия в минимален размер докато ти изчислят реалната,
има текст "Пенсията се отпуска и изпаща в минимален размер до определянето на размера й по реда на КСО".
Намира се на първа страница в средата. Виж имаш ли го.

Имам го при първото разпореждане. При това, второто - липсва, като текст.
Четейки го отново, стигам до извода, че реално са ми изчислили коефициента спрямо трудовият стаж ( който е 20 години) и трудовото възнаграждение спрямо една календарна година ( от датата на подаване на документите -  година назад). Реално сумата е по-малка от минималната за моя процент и съответно, защото не могат да паднат под тази сума ми отпускат минималната.
Ако е така, както съм разбрала съм малко разочарована. От една страна, заради трудовият ми стаж и от друга, че трудовото ми възнаграждение е било  повече от минималната за страната. Здраве да е! Важното е да сме здрави, пък финансовата помощ е просто допълнение.

# 232
Здравейте на всички. Имам един въпрос, на който не намерих отговор по-назад в темата. Сигурно много хора са питали, но нямам късмет да попадна на отговор. Звънях и по администрации да питам, но телефони не се вдигат.

При изтичащ срок на експертно решение на ТЕЛК пише, че заявление за редовно преосвидетелстване се подава не по-късно от три месеца преди изтичането на определения в решението срок. Какво се случва, ако все пак документите за преосвидетелстване се подадат по-късно - например месец преди да изтече срока на действащото решение?

# 233
Врабец Няма да имате пенсия за срока между края на сегашното и началото на новото решение, ако то бъде издадено след края на сегашното.

# 234
Врабец Няма да имате пенсия за срока между края на сегашното и началото на новото решение, ако то бъде издадено след края на сегашното.

Сърдечно благодаря за информацията!

# 235
Може ли да ми дадете съвет.НОИ не желае да обжалва .Искам да се жалвам за бездействието им.Към коя институция трябва да адресирам жалбата си?

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 09:25 от неда2

# 236
Може ли да ми дадете съвет.НОИ не желае да обжалва ,грешка при издаване на мед направление.Искам да се жалвам за бездействието им.Към коя институция трябва да адресирам жалбата си?
Как така ще обжалвате бездействието им?
Ако не сте съгласна с експертното решение, обжалвате пред НЕЛК, а пенсионното разпореждане пред ръководителя на съответното поделение.

# 237
  • Пловдив
Може ли да ми дадете съвет.НОИ не желае да обжалва ,грешка при издаване на мед направление.Искам да се жалвам за бездействието им.Към коя институция трябва да адресирам жалбата си?
Каква грешка? Дай повече инфо. Не можем да гадаем какво е станало.

# 238
  • Добрич
неда 2, направленията са към НЗОК. Чела съм, че дори при установени неточности НЗОК няма процедура за корекция  (даже при технически грешки).

Скрит текст:
При дъщеря ти имаше проблем с датата на инвалидизация, заради 'неточности" в направлението за ТЕЛК, нали?

НОИ в този случай няма и интерес да обжалва, защото като няма 5 години стаж, няма пенсия... Тези няколко дни разлика са важни за да има 5 години стаж.

Ако говорим за едно и също нещо, НОИ няма да обжалва  защото "грешката" не е допусната от ТЕЛК.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 07:19 от Вела

# 239
Каква грешка в медицинското направление? За направленията отговаря здравната каса, не НОИ, нито ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт