ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 16 913
  • 533
  •   1
Отговори
# 495
Не знам, мисля не, не се вижда и дали е с право на работа или не.

# 496
  • столицата
А как да проверя дали след преосвидетелстване, имам издадено ново пенсионно разпореждане от НОИ? Този месец не получих пенсия. Старото ЕР беше до 31.12.2025

# 497
Имам син талон за паркиране , валиден до 01.03.2026. От този месец имам ново ЕР, кога да отида да сменя  в общината още този месец или две седмици преди края на февруари? Също и в социалните кога?

# 498
  • Добрич
А как да проверя дали след преосвидетелстване, имам издадено ново пенсионно разпореждане от НОИ? Този месец не получих пенсия. Старото ЕР беше до 31.12.2025

galimar, в момента в който излезе новото ЕР, то автоматично отменя старото. Ако имаш ново ЕР от декември чакаш НОИ отново да ти отпусне пенсия.

Ако още нямаш ново ЕР пак чакаш. Пенсиите се изплащат месец за месец.
☆☆☆

Имам син талон за паркиране , валиден до 01.03.2026. От този месец имам ново ЕР, кога да отида да сменя  в общината още този месец или две седмици преди края на февруари? Също и в социалните кога?

За син талон е добре да се подаде по-рано, за да може да е готов преди да изтече другият. Даваш стария и вземаш новия и не стоиш без син талон.

В АСП се ходи веднага. Те работят по-бавно, плащат месец назад и когато излезе новото ЕР се носи.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 18:30 от Вела

# 499
дали е с право на работа или не.
Искам само да уточня, защото масово хората са неинформирани, че такова нещо като право на работа не съществува. Всеки един човек има право на работа! Това е уредено в Конституцията. При лицата с ТЕЛК е важно да се спазват противопоказните условия на труд и разбира се, ако работата, която в момента упражняват, е противопоказна, тогава се дават насоки за трудоустрояване.

Моля, тази информация да се качи в описанието на следващата тема.

# 500
Туберкулозните са без право на работа първите години, може да има и други.

# 501
За хората,от по- старо поколение, имаше такава "забрана" за работа,ако имаш ТЕЛК.
Леля ми на 36 г с РМШ,медицинска сестра..след операцията,лъчетерапията...и дадоха ТЕЛК,без право да работи като мед сестра.Можеше,и работеше като санитар в поликлиниката.
Отказа се от ТЕЛК и се върна на работа ,в ДЯ.
Там се и пенсионира,когато навърши години.
Това..1980-1990г.
Предполагам ,затова има такива въпроси.

# 502
И в момента туберкулозните са без право на работа, никаква.

# 503
# 504
Сигурно защото туберкулозата е заразна. След диагностицирането на туберкулозен се изследват семейството и колегите и на работното място се прави дезинфекция на помещенията.

# 505
Е много ясно, че ако си болен от туберкулоза и си в активната фаза, която трае около месец няма да работиш, но след това можеш да се върнеш на работа. Така че пак не може да е вписано в ТЕЛК решението, че нямаш право на работа.

# 506
За целия срок на първото ТЕЛК решение е, 100% без право на работа, първата година. Жената беше три месеца в болница, как ще се върне след месец?

# 507
При всеки е индивидуално, аз написах около месец

# 508
  • Пловдив
Мъжа ми има първо ЕР от 09.10.2025 г. - 50% заради слепота с едното око. Никакво друго заболяване няма. Започна работа на 01.10.2025 г. като като започваше нямаше все още ЕР и не се знаеше въобще дали ще е над 50%. Води се въоръжена охрана - пазач (но няма разрешително и не носи оръжие по време на работа). Работата му е да стои в една кабинка - работи дневни и нощни смени. Сега като връчи на работодателя ЕР и му се скараха, че не бил казал, че има ЕР и че можело да не отговаря на работата. Имат ли право да го уволнят, защото при тях няма други позиции освен тази за трудоустрояване.

# 509
В е-деливери има доста по-подробна информация в сравнение с е-здраве, но не знам кога се отразява, погледнах сега, а вече е минала една седмица от моето преосвидетелстване.
 А по въпроса за туберкулозата, баща ми имаше ТЕЛК 100 процента, без право на работа, но беше вече пенсионер, това 21г. А една позната преди 20 г. се яви, но понеже вече нищо и нямало изобщо нищо не я освидетелстваха. Причината с тази диагноза за право или без на работа изобщо не е това, че човек е заразен, взе пак не живее сам в гората. Аз се опитвах да разбера кога комисията решава дали да отсъди с или без право на работа, никъде не мога да намеря написано черно на бяло, ако някой е запознат, моля да сподели!

Общи условия

Активация на акаунт