прекалено силен звук

• 571
  • 15
  •   1
Отговори
Може ли някой професионалист от музикалните среди да ми обясни защо на рок концерти звукът е толкова силен, че чак вреден, неприятен и понякога болезнен?
Дъглас Адамс е описал тази аномалия с историята за групата "Бедствен район".
Цитат
Редовните посетители на техните концерти твърдят, че музиката им се възприема най-добре от вътрешността на як бетонен бункер на около тридесет и седем мили от сцената. А самите музиканти свирят на инструментите си чрез дистанционно управление, затворени в звукоизолиран кораб, който кръжи в орбита около планетата — или най-често, около съвсем друга планета.

Общо взето, песните им са много простички и най-често експлоатират познатата тема как едно момче среща едно момиче под сребристата луна, която после експлоадира по все още неизследвани причини.

Много светове вече са забранили техните изпълнения, някои по естетически съображения, но най-често заради това, че озвучителната система на групата нарушава местните договори за ограничаване на стратегическите оръжия.

# 1
И в кината е същото, човек трябва да си носи тапи за уши, но на концерти е по-гадно - много мразя чак да ми вибрира гръдната кост.
Лично за мен е отврат и не ходя на концерти, но явно масата така харесва.

# 2
Аз когато  ходя  (рядко) задължително нося тапи за уши, много помагат.
Но това е абсурдно решение. Все едно в киното екранът да светеше ослепително силно и да си нося маска за заварчик.

# 3
И аз поради тази причина не ходя на концерти. Не понасям прекалено силна музика и блъскащи се тълпи от хора, да се чудиш на къде да се завъртиш. По същата причина преди не ходех и по дискотеки (всъщност една от причините).

# 4
Не знам каква е причината, но спрях да ходя на концерти заради това, а последните пъти ходех с тапи за уши. Такива нива на шум и трайно увреждат слуха, на стари години всички ще сме глухи заради тези глупости, които сме правили. Disappointed Relieved

# 5
Не знам каква е причината, но спрях да ходя на концерти заради това, а последните пъти ходех с тапи за уши. Такива нива на шум и трайно увреждат слуха, на стари години всички ще сме глухи заради тези глупости, които сме правили. Disappointed Relieved

Тапите за уши са най-необходимото днес.

Служат и за концерти, и за кинозали (дори за детски филмчета, ако си завел детето), против шумни съседи, срещу ЦИКАДИ, които издават звуци, малко по-силни от тези на рок концертите. ..
Изобщо, универсално средство днес  за борба с шума са тапите.

Да обменим опит - кои са най-качествените и добре поносими тапи за уши според вас? 😀

# 6
  • Пловдив
Цитат
...срещу ЦИКАДИ, които издават звуци, малко по-силни от тези на рок концертите. ..
?!
Това трябва да са мутанти или пълчища от милиони. Flushed

Шумно си е хайванчето, искам да кажа, ама чак...

# 7
Цитат
...срещу ЦИКАДИ, които издават звуци, малко по-силни от тези на рок концертите. ..
?!
Това трябва да са мутанти или пълчища от милиони. Flushed

Шумно си е хайванчето, искам да кажа, ама чак...

От Википедия:
"Цикадите имат добре изразени странично-разположени очи, къси антенки и прозрачни, подобни на мембрани криле. Познати са заради необикновено силния звук, който мъжките екземпляри произвеждат. За разлика от щурците, които произвеждат звук чрез стридулация, цикадите използват специфични екзоскелетни резониращи органи, наречени тимбали. Звукът им достига сила до 120 dB, един от най-силните сред насекомите и би могъл да оглуши човек, ако е в непосредствена близост до ушите му."

Ужасни са. И не спират часове наред.
В  Бг знам, че ги има от около 10 години и край Варна, а от 7 са непоносими и там.

# 8
  • Пловдив
Открай време си ги има в Бг, жетвар(ка) мисля, че му е българското име, поне аз така ги знам. Издават един тропащ звук. Определено не бих ги сравнила с ужасния шум от концерт или дискотека (нищо, че навремето ходех на дискотеки), ама може да зависи от условията и разстоянията на измерване. Grinning
Може и друга порода (вид) да са тия със 120-те децибела.

# 9
И на мен преди ми идваше една идея в повече (за концертите говоря), но свикнах и някак си вече го приемам за нормално. Не знам дали е, нямам идея какви са стандартите. Но наистина и в кината е така - излишно силен звук. Там ми е доста по-непоносимо, между другото. За тапи за уши не се бях сещала, може да пробвам при следващото ми ходене на концерт. Във всеки случай няма да се откажа от това удоволствие, все пак не е всеки ден, а един-два пъти в годината.
Интересно би било някой специалист да се включи да разясни.

# 10
Е, какво да каже специалистът. Има написано онлайн колко децибела са концертите, над колко децибела се уврежда слухът. Не е ясно свикнала ли си, или вече имаш загуба на слух. Ако се върнеш от концерт и ти звънят/пищят ушите 2-3 дена, слухът ти е увреден. Уврежда се с натрупване. А лошото за загубата на слух е, че води до когнитивна деградация. Отдавна известни неща, просто не се коментира много. Друг увреждащ слуха ежедневен навик е ползването на слушалки за слушане на музика, особено навън, където е шумно и увеличаваш на макс, за да чуваш нещо. Аз лично ако ги знаех тези неща по-рано, щях да взема мерки и щях да си спестя концертите.

# 11
Ами със сигурност нямам загуба на слух. Все още. В бъдеще кой знае. Слух може да загуби и някой, който никога не е стъпвал на концерт. То ежедневно се увреждаме с много неща, ако тръгнем да мислим така, трябва от сумА неща да се откажем.
Под това да се изкаже специалист имах предвид да каже какви са стандартите и дали се спазват.

Чатко твърди това:
"Максимално ниво на звука за публика:
Препоръчително LAeq (еквивалентно ниво) да не надвишава 94–100 dB(A) за период от 1 час.

В големите концерти (особено на открито) нивата често надвишават 100–105 dB(A), което може да бъде вредно за слуха, особено при продължително излагане."

# 12
Загуба на слух не означава да си оглушал, а да чуваш по-слабо. Отначало даже не се усещаш, че е така. Мери се при лекар. Или почва тинитус (пищене в ушите, когато си на тихо място). Рок-концертите и електронните концерти редовно надвишавали 100 децибела, класическите били до 95. Продължително излагане на над 85 дб увреждало трайно слуха. Зависи и дали концертът е на закрито/открито, колко близо са тонколоните и т.н.

Всеки да си решава за себе си какво му е важно.

# 13
И аз не говоря за пълно оглушаване. Имам предвид, че "индикациите" при мен за намален слух са точно толкова, колкото и при всички други хора около мен на тази възраст, които не ходят по концерти. Пак казвам - засега. По-нататък - един Господ знае.
Но да, вярвам, че допустимите стойности се надвишават, а предпочитам да не се, т.е. звукът да е една идея по-"нормален". Затова още в началото казах, че бих пробвала тапи за уши.

# 14
Като си плащаш за нещо трябва да е приятно не да го изтърпиш. Примерно ако концерта беше много тих всеки щеше да вика - какво безобразие то не се чува, да си бях пуснал на запис в къщи. Обаче когато е издуто на макс, всеки търпи, вика си - другите търпят, ще търпя и аз. Откъде тази извратена логика да се тормозят клиентите. Това е въпроса ми към професионалистите.
Ако от вокалиста хвърчат плюнки към първия ред и тях ли трябва да търпим.

Общи условия

Активация на акаунт