Отговори
# 720
  • Пловдив
Хоуп , аз в първия момент се замислих за едни клинични проучвания на одобрения за меланом онколитична-антивирусна ваксина , в комбиначия с имунен чекпоинт инхибитор.
Но не можех да се сетя за името на ваксината , а и тези проучвания не показват клинична полза , та и за това няма одобрение тази комбинация.

# 721
Здравейте, днес чух диагнозата злокачествен меланом. Може да си представите какво ми е в главата. В понеделник ще отстранят бенката и ще пуснат биопсия. Дотогава няма да мога да заспя. Не мога да си намеря място от притеснение. При напипване онкодерматологът каза, че лимфните възли са увеличени и след премахването вероятно ще има втора интервенция за премахването им. Честно казано, много неща от разговора ми се губят. Всяко споделено мнение ще ми е полезно. И да се наложи премахване, какво следва. Може да се досетите, че съм изчела целия интернет и треперя от притеснение. Утре ще отида на още едно мнение, но очаквам да ми кажат същото. В паника съм. Терапията, която се прилага след премахване на лимфите, как се отразява на тялото?

# 722
tooclose, съжалявам за диагнозата.
Не мога да отговоря на въпросите ви, но бих препоръчала да направите консултация и с д-р Ива Гаврилова - https://ivagavrilova.com/, обаче не знам дали преглежда поради напреднала бременност.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 09:25 от merilen

# 723
  • тук и там
Здравейте.Мой близък е с карцином на бял дроб.За съжаление,изгубихме много време-почти година,не разбраха какво му е.Оплакваше се от силни  болки в ставите.ЛЛ го праща при ортопед,травмотолог,ревматолог,невролог и какъв ли не,съответно всички провеждаха някакво лечение..През това време отслабна много, и едва като започна да се чувства толков уморен,че да не може да стане,му направиха рентген на бял дроб.Изписаха го преди три седмици.Направиха му VATS докато беше в болницата ,беше с голям преврален излив.Все още е с Торакостома катетър,изтича все още течност.За тези три седмици,отслабна още,въпреки че се храни..Едва става,понякога успява да отиде до тоалетна,през другото време-не.Чувства се много изтощен и само лежи и спи.Станал е сигурно 50 кг,много е отслабнал.Едва вчера взехме епикризата и там са вписани резултатите от хистология.Това са:
Т4 N2 M1a-плевра
Бял дроб-умеренодиференциран плоскоклетъчен кардином
Napsin A-негативен
Цитокератин -позитивни клетки
В сряда чак излиза становището на онко комисията до колкото разбрах и ще го регистрираме в Онко диспансер.Притеснявам се,че няма да стигне до химиотерапия,защото докато е с торакостомата и толкова слаб,няма да му правят нищо.Кажете ми ,трябва ли да правим някакви допълнителни изследвания,и въобще какво следва и какво да очакваме?Не е правен пет скенер също,кой трябва да му го назначи.Няма болки поне,но е много анемичен и слаб.

# 724
  • тук и там
Никой не пише..За това пак аз..Албуминът му е 21.Продължава отделяне на течност около 100 мл за денонощие от стомата,което е много .За да му махнат стомата ,трябва да е 20 мл.Утре ще търсим хора за даряване на кръв,за да му влеят една банка..(вероятно ще трябва да платим на някой).Купихме хумана албумин да му сложат малко.Не знам вече какво да правим..Доктора каза,че това са палеативни грижи,и никой не ги поема пациентите ,дори онкото..
А той,горкият,се кани като го подсилят малко да си ходи на село и мисли.че ще се оправи...(от едно село е,сега сме го взели в Ст.Загора,да се грижим за него)..
Проблемът е,че дори не знаем дали ще стигне до някаква терапия..Докато продължава да губи телесна маса и белтък,не става за никакво лечение.Също,ако продължава да е с торакостома,а тя няма как да се махне,ако плеврата продължава да отделя течност..
Не знам какво да правим..

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 21:02 от Кайсия

# 725
  • ту тук, ту там
Кайсия, пиша само за да не се чувстваш пренебрегната в темата и да те прегърна виртуално! Нямам какво да ти кажа окуражаващо, уви.
Явно само палиативни грижи могат да предложат на този етап, дано наистина ги предложат и подсигурят.
Сили ви желая да минете по този тежък път. 🤗

# 726
Кайсия, не си сама. С теб сме, но просто няма с какво да ти помогнем от растояние. Част от нас са преминали по този път вече Sad
Щом си мисли за градината и село, давайте му кураж, че ще стане. Ако загуби надежда... бързо ще си замине Sad

# 727
  • Варна
Кайсия, не мога да помогна, но познат с Мезотелиом на плеврата е на имуно и засега е добре. Дано да стигнете до някакво лечение. Попитайте за венозна храна ОлиКлиномел, но не знам във вашия случай дали може да се прилага.

# 728
Кайсия, понякога заболяването е толкова напреднало, че няма какво да се направи. Поинтересувайте се има ли болница, в която може да го приемат за палиативни грижи.
Ако се храни можете да му вземете течни храни- имат доста калории и може да го вдигнат малко. Фрезубин имат такива храни,  наподобяват плодовите млека, но са доста по хранителни. Има и протеин на прах, да качи малко албумина.

# 729
Ако имате нужда от кръв и може да се дари в друг град, пишете.

# 730
  • тук и там
Благодаря  ! Heart
Фризубин даваме,и той си хапва ,но продължава да слабее.Не иска в никаква болница.

# 731
Аз като прочетох първия ви пост, не знаех какво да ви напиша…., всичко е Божа работа след тази диагноза…може да се случи и чудо, човекът да се стабилизира след лечението. Давайте му кураж и се грижете за него, имам позната с рак на белия дроб , когато й го откриха преди 5 години  беше в 3 стадий, даваха й 6 месеца живот, но до момента е жива, работи, положението е овладяно. Успех и кураж на човека и на вас!

# 732
Силна прегръдка и от мен, Кайсия! Ком има силно желание да се върне на село, това е направо супер.. това са мечти и цели, които би трябвало да го движат напред, а вие не спирайте да му давате вярата,че ще се справи. Аз пиша основно в темата за Рак на белия дроб за моя татко.. и той е имал през годините и прекарана туберкороза, и тръби да изхвърлят течности от белия дроб, и какво ли не.. рак на пиколния, паралелно  и рак на б.дроб.. наскоро беше много отслабнал, но никога не се е залежавал, винаги търси някаква заетост, я на лозето, я да сготви, я да си направи разходките сутрин и вечер. Той е на 70г, и също все мъ мърмори, че му е писнало от болници, но аз като се развикам и да видиш как почва да ме слуша.. Много е трудно,да,но не се отказвайте.. и аз ходя като луда, консултирам се, и за сега успешно.. и ной е Т4, на имуно е, но временно е на кортикостероиди докато излекуваме възпалунието, после продължаваме с имуното.. напълня видимо, станал е 65кг, а беше като мен 50кг. Борете се, вярвайте, молете се всеки ден, и винаги го подкрепяйте Simple Smile

# 733
Подкрепа и прегръдка и от мен😐Не знам какво да кажа,но минахме с нещо подобно с татко.Пожелавам късмет

# 734
  • тук и там
Той няма сили да стане..Да вдигнем албумина,желязото и т.н.,да може да се изправи.Иначе е борбен..Да стигнем до терапия само,за да има някакъв шанс поне..Толкова слаб и  със стома,няма кой да започне терапия..И моят близък е на 70гд.

Общи условия

Активация на акаунт