Седмокласна Изпитна 28.07 - 03.08 Трето класиране!

• 39 453
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
Трябвало е да го отпиша в четвъртък за да може да се явя в трето класиране. Системата е заключена и РУО нищо не можело да направи.Къде е написано това защо ми дадоха документите тогава?

Здравейте ,
тъкмо се включвам,но доколкото разбирам са ви отказали да изтеглите документи и да участвате в 3 класиране.
Надявам се вече да е разрешено,но аз също отписах младежа на 28.07 и пренаредиха желания,но уви "изтеглихме късата клечка". Сега се обвинявам лично.
Беше във ФСГ, Добрич,но на трето изненада- бал по-висок от второ,че да не кажа почти и от първо .
Чакаме днес местата за четвърто
Стискайте ни палци и ние на вас!

# 511
  • Sofia
Стискам палци на онези, които не успяха да постигнат желаното на трето класиране и ще опитат на четвърто. Една потребителка Хоуп, писа, че балът стигал, но не са приети. Какво стана с вас?
emj10, вярвам, че нещата ще се получат.

# 512
Моля да се спрете със споровете за езици. Всеки език е богатство и всеки учи и говори, каквото му е приятно. Не знам защо е тази драма за нечии чужди избори....

# 513
Втората матура се избира от 3 или 4 профила. Изобщо не е задължително да е по втория език. А нагласите са видни отдалеч и това наистина скапва темата. Не може ежедневно да се взривява тази дискусия и то само за руския, ако не е плод на откровена русофобия. Абсолютно отровна атмосфера.
Същото щеше да важи за всеки друг език, но просто сега е модерно да мразим Русия.
Въпрос на гледна точка. За мен това е една от редовно дъвканите, леко досадни теми, като математиката например, нищо по-различно Wink
А втората матура смятам, че трябва да е възможно най-лесния профил, едва ли ще са 3-ти и 4-ти. Още повече че и тях невинаги ги избираш, така че и двата да са ти на сърце, особено като ги сдвоят. Опциите за матура на практика не са много и е хубаво да се вземе предвид и това отрано, при възможност разбира се.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 09:17 от Mur

# 514
  • София
Vache, може и така да е, но е факт, че руския е слабо търсен в учища, в които не е наложен задължително. Та дори в НГДЕК уж се събраха желаещи в 5ти клас, но после изчезна. Аз съм потомка на белогвардеец, изобщо не съм русофоб, не одобрявам случващото се в момента, но наистина мисля, че е честно да има избор поне между два чужди езика като втори, не знам как все няма учители, по втори език и филолог последна година може да води часовете като практика...

# 515
Аз вчера изтеглих документите и веднага още пред мен и докато бях в училището ми показаха статуса на детето: незаписан. Предполагам, че проблемът с бургаския случай е бил, че са искали своеволно да обявят мястото на детето още на трето класиране.

Интересно ми е - тези от вас, които отписаха децата си и ще се пуснат на рулетката в трето - с много висок бал ли са? Например над 400?
За Добрич не е сред ниските,но не е и от най-високите

# 516
Здравейте, записах сина ми след второ класиране. Ако сега го отпиша, за да участваме на четвърто класиране, след като бъдат обявени свободните места, какво се случва с мястото, което ще освободи?

# 517
  • Sofia
Vache, може и така да е, но е факт, че руския е слабо търсен в учища, в които не е наложен задължително. Та дори в НГДЕК уж се събраха желаещи в 5ти клас, но после изчезна. Аз съм потомка на белогвардеец, изобщо не съм русофоб, не одобрявам случващото се в момента, но наистина мисля, че е честно да има избор поне между два чужди езика като втори, не знам как все няма учители, по втори език и филолог последна година може да води часовете като практика...
Реално английски е най-масов като първи или втори чужд език с огромни предимство пред останалите. Но никой не мрънка за това, че няма избор между английски и друг език (примерно в НЕГ). Преди няколко теми бях писала колко са паралелките с първи и колко с втори руски език в София, сравнително малко бяха, има възможности да се избегне от тези, които не го харесват.

# 518
  • София
Реално английски е най-масов като първи или втори чужд език с огромни предимство пред останалите. Но никой не мрънка за това, че няма избор между английски и друг език (примерно в НЕГ). Преди няколко теми бях писала колко са паралелките с първи и колко с втори руски език в София, сравнително малко бяха, има възможности да се избегне от тези, които не го харесват.
Аз от немски исках да избягам, но нямаше къде 🤭 За възможността за избор се опитвам да говоря от няколко поста, не за конкретен език.

# 519
Замислих се и аз, аго сега се отпише дете, записано на 2-ро класиране, за да участва в 4-то, освободеното място се появява на пето, нали така, момичета?

Руският си го възприемам само като език -  изобщо не задълбавам в исторически план, пристрастия и интереси на голямо ниво:)

# 520
Това “Пето” не е ли т. нар. “Директорско”, дето директно в канцеларията подавали документи и идвали “в играта” децата от допълнителната дата?
Замислих се за децата, които са били болни, или… възпрепятствани наистина - всичко се случва - има шарки, операции… Не мога да си представя цяла година да блъскаш по уроци и накрая да се бориш за… “ако е останало място”…

# 521
  • София
Здравейте, записах сина ми след второ класиране. Ако сега го отпиша, за да участваме на четвърто класиране, след като бъдат обявени свободните места, какво се случва с мястото, което ще освободи?
Ще се появи за 5- то класиране, което вече е на място в съответното училище, но се обявява официално на сайта

# 522
Ако се абстрахираме от политическите си и исторически пристрастия, руският език и култура са прекрасни, аз също съм голям фен на тяхната музика и литература. Езикът е звучен и приятен за учене. Руснаците, с които съм общувала, също са били много готини хора, приличащи по манталитет на нас. Не разбирам защо е тази омраза, мен пък не ме кефи, че почти всички гимназии залагат за втори езици немски и английски. Дъщеря ми твърдо отказва да учи първия, не харесва Германия, пратихме я за седмица при леля и там, уж да си промени мнението, то точно обратното стана. Английски пък знае на доста добро ниво, за нея часове по АЕ, особено като втори език, са пълно губене на време. Така че, всеки има своите предпочитания и е добре, че макари не оптимално, в София има избор.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:58 от slaveia84

# 523
  • София
За мен руският е доста неприятен за учене заради граматиката. Аз съм от поколението, което го учеше в училище по неволя и още оттогава ми е неприятен и не намирам нищо прекрасно в него. Като звучене например френският ми харесва, за разлика от руския. В случая мизериите, които Русия ни е правила и продължава да ни прави, не са водещи, а са допълнителен фактор. Но по никакъв начин не съм влияяла на сина ми за избор на език. Той сам каза и отсече "Руски и испански – не". Не му харесвали и това е.

# 524
За София има избор, прави сте. В моя областен град почти няма избор - 90% АЕ е първи език. Стига се до там, че освен АЕ и НЕ (2,5 класа) има по половин клас прием френски и испански от осми клас езиково училище. За втори чужд език, ако някъде има избор е между НЕ и РЕ. И наистина няма кой да замести пенсиониралите се.
Аз умишлено исках голямото дете да тръгне с първи руски, защото е с дислексия и дискалкулия. Имахме щастието 1-4 клас да му предава рускиня, в 7 - украинка, но в 5 и 6 им преподаваше българка и тотал щета - две години слушах колко били "гадни" езикът и госпожата, докато учител-носител на езика от старата школа явно й пасна. Сега в гимназията изборът й за втори език е между немски и френски, избра си френски, но ако имаше руски категорично щеше да избере него, не защото ще научи нещо ново, а защото щеше да насочи усилията в друга посока, а по предмета с лекота да изкара хубава оценка, а и да попълни някой пропуск. Та извън София наистина се учи какъвто език/ учител може да осигури директорът. В София, Търново, Шумен, Пловдив ч, където има филологии последна година студент може и да е опция, но извън тях тази опция я няма.

Общи условия

Активация на акаунт