Седмокласна Изпитна 28.07 - 03.08 Трето класиране!

• 40 924
  • 760
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Така де, ама децата ни попадат случайно на такива.

Отиваме в 73то заради немския и/или защото не ни е стигнал бала за 1 НЕГ, не заради географа.
Моето кандидатства за там заради новата паралелка с математика ( и ganis). Ако беше влязъл, дали щеше да му преподава точно този географ?

Всичко е въпрос на късмет.

# 376
Отидохме в училището, чакаха го, разведоха го. Виждам, че не са му сменили статуса още. Дано не забравят!

# 377
  • София
Грета, аз ползвах резултатите от ДЗИ а ориентир. За училища втори ешелон говоря, със сходни приемни балове. Ясно че не се дължат само на училището и преподадено то там, но показва малко или много ангажираността на децата и преподавателите им. Показателно ми беше че в някои набелязани за резервен вариант нямаше нито един дете явило се на ДЗИ ПП математика през последните 3-4 години. В другите 3, които гледахме, пък традиционно си се явяват 10-15 деца и имаше разлика с половин единица в полза на едното (при сходен вход). Вярно, че 15 деца от цял випуск са малко, но пак е нещо Simple Smile

# 378
  • София
За да се явиш на ДЗИ ПП Математика трябва да се предлага профила, а това, както знаем, не се случва.
А и да има и да се явят деца, нивото им няма да е като на тези в ТОП10.

# 379
За да се явиш на ДЗИ ПП Математика трябва да се предлага профила, а това, както знаем, не се случва.
Защо? Какво им пречи на тия деца да са на високо ниво по математика? Има ли желание, път винаги ще се намери.
Всеки учител се радва когато децата проявяват интерес към предмета му и ходят на консултации доброволна и с интерес. Не познавам учител, който да е отказал консултации и да се занимава допълнително с деца, имащи желание.

# 380
Така де, ама децата ни попадат случайно на такива.

Отиваме в 73то заради немския и/или защото не ни е стигнал бала за 1 НЕГ, не заради географа.
Моето кандидатства за там заради новата паралелка с математика ( и ganis). Ако беше влязъл, дали щеше да му преподава точно този географ?

Всичко е въпрос на късмет.

И така е, ама и не е точно така. Преподавателската професия също е въпрос на пазарна икономика. Един читав директор ще се бори да привлече читави учители, да предложи търсени профили и т.н. Всеки учител ще предпочете да е в училище с читаво ръководство, добра материална база, възможност да разгърне потенциала си и пр. Всичките тези неща ще са условия за привличане на амбициозни деца, които от своя страна ще са вдъхновение за учителите си да дадат максимума от себе си. Т.е. всичко е свързано и не е въпрос само на една променлива. Всяко училище има потенциала да влезе в челните места на класациите, но не всяко ще успее, защото ще му липсва някоя брънка от веригата. Добрите учители не са безкрайно много (за съжаление). Напористите и смислени директори също не валят. Не всички деца са толкова амбициозни...

Защо? Какво им пречи на тия деца да са на високо ниво по математика? Има ли желание, път винаги ще се намери.
Всеки учител се радва когато децата проявяват интерес към предмета му и ходят на консултации доброволна и с интерес. Не познавам учител, който да е отказал консултации и да се занимава допълнително с деца, имащи желание.
шмърциплянку, да те запозная с бившата класна на сина ми, която му преподаваше и по БЕЛ? Тази жена 3 години се стараеше да докаже на децата, в частност на момчетата, че нищо не става от тях. Казваше им, че потенциала принципно им е нисък, но те и за толкова не полагат усилия (на мен лично ми го е казвала). Ако някое от момчетата се постараеше да се подготви повече, тя просто го въртеше на шиш, за да му докаже, че се е объркал и всъщност е тотал щета. Ако някой се осмели да зададе въпрос, защото не е разбрал, тя го хокаше, че не е слушал и т.н. Ето пример за анти-учител. Вместо да дава крила, тя ги реже в зародиш.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 11:44 от HoneyMoon

# 381
  • София
Pouh, айде тоя вдъхновяващ географ да го пратим в някое квартално школо. В 73то е ясно, че учат, те са си влезли отличници и такива ще излязат. Тва си е ТОП10 гимназия. Изискват много, защото си познават децата.

Като гледаш резултати от ДЗИ как точно ги използва за кандидатсването за осми клас?
Отново лично наш опит: Най- желаното най- отпред: Беше 1АЕГ, следващите за които не беше сигурна как точно: класацията като доп. критерий: така ФЕГ изпревари 2 АЕГ, училищата, след “ елитните” по класацията, при равни показатели други т.е предпочитан език и отзиви от познати. Но това е нашият подход, за чуждите не отговарям.
Пък и си противоречиш Грета , тъй като написа, че елитните училища са такива само благодарение на децата, но не й на учителите.
Мисля, че изчерпахме темата да нашия избор, с което мисля повече да не пиша точно затова.
Всеки има право на мнение. Аз изразих моето подкрепено емпирично.

# 382
НЕ всичко е въпрос на късмет.
Успехът е комбинация от фактори, основните от които са подбор на децата, качество на учителите и управленските качества на директора. Тези трите обясняват към 90% от резултатите от ДЗИ или което и да било оценяване. Останалите 10% са лични качества на децата, родителите и отношението им към образованието, финансови възможности и късмет.

# 383
  • София
Е, при положение че предлагат паралелки с математически профил и СХН, би трябвало поне някой да се яви. Макар че имало някакви стратегии... преди десетина години на позната от МГ в провинцията всички ѝ обясняваха да не избира матура математика.

# 384
Мен ако питате всичко си зависи от самото дете и нагласата му спрямо самия преподавател, след това и към предмета. Ето един пример с моето - 5. и 6. клас Човек и природа беше най-омразния предмет, учителката с нищо не впечатляваше. Седми клас същия преподавател водеше Биология. Стана ѝ любим, но не заради материала, просто един разговор в междучасието промени начина, по който възприемаше преподавателя, от там се смениха и настройките към предмета. Така че учителите сами чудеса не могат да свършат без съдействието на учениците. И родителите трябва да са повече подкрепящи, отколкото търсещи недостатъци и конфронтации. Ако виждаме добрите примери, ще берем положителни резултати и обратното. Но това е хубаво да обясним и на децата, че да няма после разочаровани.

# 385

Скрит текст:
шмърциплянку, да те запозная с бившата класна на сина ми, която му преподаваше и по БЕЛ? Тази жена 3 години се стараеше да докаже на децата, в частност на момчетата, че нищо не става от тях. Казваше им, че потенциала принципно им е нисък, но те и за толкова не полагат усилия (на мен лично ми го е казвала). Ако някое от момчетата се постараеше да се подготви повече, тя просто го въртеше на шиш, за да му докаже, че се е объркал и всъщност е тотал щета. Ако някой се осмели да зададе въпрос, защото не е разбрал, тя го хокаше, че не е слушал и т.н. Ето пример за анти-учител. Вместо да дава крила, тя ги реже в зародиш.
Ееее, това наистина е много жалко. Вероятно съм късметлийка, че на никое от децата ми никога не се е падал такъв учител. Винаги са били отговорни, независимо от липсата на заинтересованост у голяма част от децата.
Спомням си как учителката на сина ми се завърза на възел да ги подготвя за НВО през 2020, когато ги затвориха за ковид. Тогава наистина си пролича в кое училище има свестни учители.

# 386
  • София
СХН няма нищо общо с математиката като профил. Дори в СМГ децата масово се явяват на матура по езика, а не по математика.

Всъщност, спирам спора. Работя с гимназисти. Имам дете от ТОП3 и от ТОП20,  не броя сегашното, заради което съм в темата. Виждам глобалната картинка, но няма да спра някой да си мечтае. А може да се окаже, че не съм права.

# 387
Съгласна с Ripe - подкрепящи родители и учители;) И реална преценка за детето...

Много ни е далеч и неудобно 73-то, иначе САМО заради Ganis щях да го метна натам младежа:) Той хем решава задачи, хем не му е любов математиката. Но, ако учителят покаже отношение е пръв:)

От вчера почна немски младежът, от нула. Че нещо почна много да се отпуска:)

Мъчи се и с христоматията, докара се до Ахилесовата пета и гръцката митология го изгуби...Мъка ще е ...Чете на плажа и се оплаква, че вълните му пречели:) Мързеел:)

А някой спомена, че преговаря химията - това е героизъм😅

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 18:40 от Compass

# 388
Моето откакто минаха НВО спи. При всеки удобен случай. Много му дойде, защото ние имаме куче и той става всеки ден в 6:30, за да я разходи. Сега я разхожда и после ляга да спи. Оправи си и стаята... веднъж 🙂. Чете яко, но негови си книги. Иначе започна Дон Кихот и Илиада и за пръв път каза, че няма да прочете задължителната литература, а иска христоматия. Чете бързо и досега си ги прочиташе измежду другите.
Относно училищата - за мен първо са читавият директор, учители и след това идват читавите деца. Разбира се, че много по-лесно се работи с мотивирани деца, на които родителите им пука за образованието. Но тези родители няма да пуснат децата си в училище с ниски резултати напр. на НВО 10 клас. За мен то е най-показателно, защото децата почти не ходят на уроци тогава и се явяват и на БЕЛ и на МАТ. А това каквото и да си говорим са двата най-важни предмета за деца на тази възраст.
НТБГ беше топ училище преди 25 години. Директорката от тогава е същата. Може би вече е демотивирана преди пенсия, но си стоят почти едни и същи специалности с неадекватни езици.  И в момента е паднало до втори ешалон. Ако променят специалностите, вкарат нови езици, разкарат руския може и пак да се вдигне. Търговията винаги е била една от най-успешните дейности в човешката история, а търговците едни от най-богатите хора, та има хляб в тази сфера.

# 389
Все едно ми говориш за сегашната учителка по БЕЛ на дъщеря ми... 5 клас. Пак с кофти отношение към момчетата, единственото момче от класа, което беше изкарало 100 т на НВОто по БЕЛ, как ли не се опита да му покаже, че всъщност не е толкова добър (а детето е сериозно, възпитано, учи си по всичко). Обижда децата, на единствената род.среща, на която я видях, се държа супер пренебрежително... Преди 2-3 години майка на съученичка на сина ми ми беше казала за нея и как е било при нейния син, и малко ми се изправи косата, като разбрах, че ще поеме тя класа на дъщерята. Толкова проблеми с друг учител не сме имали, стигна се до разговори със зам-дир и молба да я сменят от тази есен, че ще им съсипе на децата желанието да учат... ще видим дали ще си спазят обещанието.

За сравнение, класната на сина, пак по БЕЛ, същото училище - златен Човек и Преподавател (умишлено пиша с главни букви). Като собствени деца се грижеше за тях, работеха си както трябва по материала, водеше ги на театър, на изложения на книгата, за празниците им организираше разни неща, не е занимавала родителите с нищо (аз даже познавам само на 3 деца от класа родителите, и то защото бяха в един клас в начален курс). Ученици, които са завършили вече, идват при нея, само за да я видят, да й разкажат как са, да поискат съвет. Шапка свалям на такива учители!

Общи условия

Активация на акаунт