Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 94 274
  • 2 320
  •   1
Отговори
# 180
Това, че си правим по-добре сметката, не означава, че цените не са поскъпнали.
Не знам защо завихте в тази посока.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 18:25 от tuty

# 181
Кога е имало заплата 80-90 лв, бе, Сейко?

Това ми е копирано от НОИ 2003 год. Не всички работехме държавна работа. И това са силните месеци. Викаха ни в завода, когато имаше работа. Иначе взимахме по 50-60 лв. някакви аванси. После, следващата година за цялата получих общо накуп - 500 лв. И си купих един телевизор, с кинескоп 21" за 550 лв. Ако кажеш сега на някой че ще си вземе телевизор 22 " за дори и минималната заплата (а не 5 пъти минималната), ще се смее.
Сега за лечението, преди малко чух история, за колега се оперирал лапароскопски от жлъчка, даде човека 3-4 хил. лв, имал оправил се за 2-3 дена мисля. А съседа му по легло - нямал. Разпорили го през половината. Сигурно месец ще лежи. Така е и с всички лечения, изследвания. Всички гледаме и искаме това, което имат всички, но като не можеш да си го позволиш - еми толкова - порят те през половината. Нима преди 30 години е имало безкръвни операции? Баба ми и дядо ми така си умряха, с неизползвани неудобни чеенета. Майка ми сега има, субсидирано от здрвна каса, яде си нормално. Просто тогаа правеха през половина нещата. ЯМР нямаше някога, диагностицират те с някакви инквизиционни изследвания (пункция на гр. стълб напр.). Сега само за половин час ЯМР и си готов. Съвременна работа. Е да скъпо е, като ти е скъпо не ходиш. Това с морето не мога да го разбера, какво като някой не е видял морето? Аз съм ходил всичко на всичко 2-3 пъти, почти пенсионер съм. Ще си хго кажа отсега, съмнявам се че ще видя и Марс... Прабаба ми е ходила 3-4 пъти до града, който е на 15 км от селото ѝ, и веднъж е видяла Дунав. Умря на 87 год.  Това че някой прави нещо, не е задължително всички да имаме и правим.

За жилищата няма и да отварям дума, сегашните с какви удобства са, подземни паркинги, изолации, асаньори на ниво терен, там ми е необятна тема, че това работя. Комфорта е в пъти по - добър, 100 пъти да са по - скъпи от преди, пак си струва сегашния живот. Това малко като в Комиците, тримата пенсионери говорите "Преди какви ерекции имаше ... а сега това сегашното - ерекции ли са? "

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 14:55 от Seiko7075

# 182
  • гр.Пловдив
Цитат
Кога е имало заплата 80-90 лв, бе, Сейко? Аз започнах първа работа през 1987 г със средното си образование. Заплата - 135 лв бруто, 120 лв него. След като завърших, започнах с висше образование като млад специалист - 175 лв бруто, 150 лв нето. Толкова взимаха всички млади висшисти. Какво си работил, та да ти дават 80 лв и кога е било това?

Ън ,минималната заплата през 2004г беше 150лв ,маратонки Адидас струваха 120лв

# 183
Цитат
Кога е имало заплата 80-90 лв, бе, Сейко? Аз започнах първа работа през 1987 г със средното си образование. Заплата - 135 лв бруто, 120 лв него. След като завърших, започнах с висше образование като млад специалист - 175 лв бруто, 150 лв нето. Толкова взимаха всички млади висшисти. Какво си работил, та да ти дават 80 лв и кога е било това?

Ън ,минималната заплата през 2004г беше 150лв ,маратонки Адидас струваха 120лв

Токова струваха и в първата половина на осемдесетте. Моята мечта - ADIDAS LA TRAINER, беше 40 или 45 долара, умножено по 3 и се вижда крайната цена. С малката забележка, че не се намираха, даже и да си прежалила парите.
Аз не успях да се доредя Sad

# 184
  • гр.Пловдив
Майка ми изкара на мин,заплата 150лв ,че и по-малко от 2001 до 2007г ,аз бях студентка ,даваше ми по 10лв на седмица,цигарите бяха 0.86лв Виктори-то,ровех по вторите употреби за дрехи и обувки,чудни години бяха...Като завърших 2006г започнах на 391лв заплата в Пловдив ...

Да е по темата последните 3г откакто станах майка на второ дете,цените на бебешките храни и консумативи са по 2 спрямо 10г назад,лечение ,прегледи лекар/зъболекар  ,лекарства,фаст фууда и ремонтите на коли и домакинство са в тавана ...

# 185
Вдигат си цените търговците.. Ей днес щях да поръчвам от Hesburger през Glovo - 6.5% по-скъпо спрямо последната ми поръчка от 31.07.. Явно всички бързат преди 08.08 да вдигат, че после ще трябва да се обясняват на институциите за всяко поскъпване, ако някой подаде сигнал разбира се.

# 186
Повече от вдигането на цените ме дразни падането на качеството.

# 187
Освен на качеството и на количеството. Плащаш повече за по-малко продукт . Давам пример от днес в аптеката с Авирон , аптекарката ми обясни, че вече слагали по-малко от активната съставка и лекарите предписвали повече хапчета и така се продавало повече...

Повече от вдигането на цените ме дразни падането на качеството.

# 188
  • Mediterraneo
Това последното е поредната глупост от типа ЕЖК...

# 189
Не знам дали е глупост или не , променили са схемата на приемане. Всеки сам може да си направи изводите за случващото се. Всички знаем за схемите на докторите и за предпочитаните от тях лекарства.  https://fibro.bg/farma-predstaviteli-i-lekari/

# 190
  • Другата България
Това, че си правим по-добре сметката, не означава, че цените не са поскъпнали.
Не знам защо завихте в тази посока.
Към това прибавям и липсата на средна класа.
Има или богати, или бедни.
Без средно положение. Или поне много малко такива хора.

# 191
  • София
Че той Авиронът е хранителна добавка от билки, каква активна съставка? Активни съставки има в истинските лекарства.
Шринкфлацията си е факт - по-малки опаковки за същата цена. С много марки зехтин например така стана - преди бяха бутилки по литър, сега са по 750. Уж поевтинял, ама и понамалял. А реколтата от маслини се подобри и би трябвало зехтинът реално да е по-евтин.
Качество не виждам да е паднало, но напоследък избягвам сериозно пакетирани храни с шарени опаковки. Понеже ей там наистина всичко е поскъпнало ужасно - чипсове, шоколади, десерти, всякакви такива глупости. Обичам да се отпускам от време на време, ама то взе да става така, че е по-добре да си поръчам суши на тая цена.

# 192
Джейми Оливър отдавна искаше да се наложи данък върху вредните храни....Търговците и производителите сами си го наложиха....Сега боклука си стои по рафтовете...

# 193
Джейми Оливър отдавна искаше да се наложи данък върху вредните храни....Търговците и производителите сами си го наложиха....Сега боклука си стои по рафтовете...
Не мисля.
Който е свикнал да пуши цигари и да яде боклук, не се е спрял.

Днес пред мен в кварталното магазинче, бабичка си купи цигари за 8 лв и чипс за 7лв. Аз за 15 лв купих почти кило сирене.

# 194
Не знам дали е глупост или не , променили са схемата на приемане. Всеки сам може да си направи изводите за случващото се. Всички знаем за схемите на докторите и за предпочитаните от тях лекарства.  https://fibro.bg/farma-predstaviteli-i-lekari/
Къде пише, че са променили съдържанието и съответно схемата на приемане? Ако го пише някъде официално, тогава ще го приема и ще си направя извод.

Общи условия

Активация на акаунт