За пожарите в страната...

• 4 616
  • 101
  •   1
Отговори
Всички предполагам знаем на колко места у нас горят пожари. Колко населени места, колко къщи, колко гори са засегнати. Това не е само човешка драма, но и сериозен удар върху екосистемата, защото горят не само дърветата, но и животните, насекомите и т.н.
Че част от тях са вследствие на високите температури и възникват по естествен начин, е ясно.
Но същността на темата е за умишлените пожари. Тези, които са запалени от нечие нехайство и дори напълно умишлено.
Мнозина търсят спасение от адската жега сред природата. Но знаят ли как да я пазят? Дали всички са внимателни и правят нужното, за да не възникне пожар? Метнат фас, незагасени въглени от барбекюто, детска игра... Дали осъзнават вината си, или само цъкат гузно пред телевизора и се правят на невинни?
А подпалвачите, които нарочно палят? Дали всички са пиромани, или има и поръчкови палежи? Една подпалена гора или стърнище са много изгодни за определени цели – от добив на дървесина до освобождаване на терен за „сеитба“ на фотоволтаици.
В медиите пише, че ще съдят за тероризъм умишлените подпалвачи. Съгласни ли сте? Достатъчен ли е срокът, който законът предвижда? А дали няма да се измъкнат по заобиколните пътеки и на практика да останат на свобода?
Всяка година едно и също, едно и също... Бясна съм! И най-искрено съчувствам на хората, засегнати лично от пожарите.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sydiat-za-terorizym-myzhet … zhi-u-nas-2426408

# 1
  • София
И аз съм бясна!
И съм бясна на цялата неадекватност на държавата!

Но пък от сърце съм благодарна на всички, които участват в гасенето, на места с “голи ръце”.

Цялостно преследване от закона трябва, тежки наказателни мерки и съблюдаване на разпорежданията в екстрени ситуации.

# 2
Много е страшно това с пожарите....
Народът от ден на ден става все по-безотговорен, немарлив, до дебилност.
И промените в климата, пак плод на човешкото безхаберие, алчност и невежество...
Лошо ни се пише, в съвсем обозримо бъдеще. Много лошо. Ще се самоунищожим като планета.
За умишлените палежи не искам да говоря, доживотен затвор бих им дала аз.

# 3
Съгласна съм, че това си е чиста проба тероризъм и за такъв трябва да бъда осъдени. Обаче ме е страх дали законът е адекватен и ще мине ли това в съда. Да не се окаже, че ще ги оправдаят, понеже не пасва на описаното в закона за тероризъм. Май първо трябват законови промени.

# 4
Странно е, че в Търново са задържали само един, след като на видеото са двама, единият гледа и говори през цялото време по телефона... може би с поръчителя?

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 11:59 от mondchen

# 5
И на фона на целия ужас от пожарите, има и добра новина - човешкото съпричастие. Преди малко, по Нова нюз в новините, дадоха множество доброволци, удържали пожар в Бакаджика с подръчни средства, докато дойдат пожарникарите, които са гасили пожар в друго село в района. Хората бяха подредени в плътни редици, сложили по една кърпа на носа и устата, да не вдишват дим и носеха вода кой с каквото има - кофи, туби, големи бутилки от минерална вода... Едни са тръгнали да помагат, други научили случайно и свили в посока пожара да помогнат. Те са успели да спсят село Козарево и са удържали да не пламнат къщите.
Тези хора заслужават поклон!

Тук, от 10:06 мин.
https://nova.bg/news/view/2025/07/28/505484/%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D0%BD%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/

ПС
Лошото е, че в бъдеще това ни чака, заради промяната в климата. Все по-горещо и сухо става, водата намалява. Боровете, с които масово е залесявано навремето, не издържат на тези промени и загиват, а при пожар, тази изсъхнала дървесина, пълна със смола, лесно и бързо пламва като факла, а огънят се разпространява много бързо.
Пожарите ще унишожават горите ни и след години, на тяхно място ще се появи друг вид растителност. Дори и всички да са много внимателни да не предизвикат пожар, този процес само може да бъде забавен.
Разбира се, не оневинявам всички, които съзнателно, или поради небрежност предизвикват пожари. Напротив, наказанията трбява да са много строги, когато ги установят. И непрекъсанто трбява да текат информационни кампании по медии, социални мрежи, навсякъде, как да се внимава и какви действия могат да предизвикат пожар.  Да се напомня.

Ето на картата какво става на югозапад - България, Македония, Гърция.
https://www.google.com/maps/@41.6543801,21.9226379,8.11z/data=!4 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:03 от Diorela

# 6
Дано наистина да ги осъдят, а да не са само приказки!

# 7
Съгласна съм да ги съдят за тероризъм.
Съгласна съм и собствениците на дворове, парцели и пр. да бъдат задължени да ги поддържат почистени, ако не - високи глоби.

# 8
  • Другата България
Ще си повторя мнението от политическата тема, зад което заставам.
Основен фактор и причина за пожарите е паленето на стърнищата, не случайно всяка година е едно и също, многото пожари започват след като приключи жътвата. Категорична човешка небрежност и пълно безхаберие от страна на ЗП, изгарянето на стърнищата е благоприятно за почвата, което всъщност е тяхна основна грижа, защото редуват културите и на това място ще засеят царевица и слънчоглед напролет. Пожарът в Трънско, който вече е в Сърбия и при който изгоря цяло село /Рани луг/, е тръгнал именно от запалено стърнище в съседното село - Слишовци. Цяло село го няма, домовете на хората, животните....заради едно стърнище. Отделно климатичните промени, високите температури, вятъра...да не говорим за изхвърлените фасове от колите, запалените огньове в гората по време на пикник през уикенда, фойерверките на безкрайните тържества, които вървят през сезона.....и разбира се, основен причинител е човека. Лично за мен няма целенасочени действия или стремеж да се дестабилизира държавата /четох подобни твърдения в нета/. Има само човешка глупост, безотговорност, наглост и абсолютна деградация на елементарни човешки качества като емпатия и грижа за околните.
И допълвам, че има и съвсем умишлено запалване /продължавам да коментирам ЗП/ от страна на бачЕ Киро на градини, ферми, площи и т.н. към чичЕ Пенчо, само защото е взел по-“апетитен“ парцел от неговия, или е получил по-голяма субсидия.
Разбира се, далеч не смятам, че всички пожари са причинени от палене на стърнища, затова и целенасочено споменах другите причини, които разбира се, отново са свързани с абсолютна незаинтересованост и безхаберие на голяма част от хората към това, което може да последва. Да, обединяваме се при бедствия, при благотворителни каузи, но и този манталитет ала “не ме интересува, че гори къщата на съседа, ако няма да дойде в моята“ си го има в голяма част от хората. Абсолютен песимист, по-скоро съм реалист относно контрол и наказания, не смятам, че нещо ще се промени, още повече че това са събития, които са само в определени месеци /два/ на годината, които ще минат и заминат, и ще дойде ред на друга злободневна тема.

# 9
Много се съмнявам, че ще ги накажат както трябва. Според мен, условна присъда или някаква глоба изобщо не е достатъчно (не знам точните закони, но подозирам, че наказанието ще е нещо такова). А става въпрос за хора, които излагат на риск човешки и животински животи и унищожават природата. Хората се държат с планетата така, все едно имат друга, на която да живеят. Просто изроди!

Страшно е… и най-лошото е, че може да се случи навсякъде и по всяко време.

Вчера в групите на нашия град имаше публикации за това как хора оставят след себе си боклуци из целия град - особено бутилки с вода. А после се чудим защо стават пожари. Всичко е по вина на човека. Невеж, тъп човек

# 10
  • София
Подпалвачът от В. Търново наистина ще бъде обвинен в тероризъм - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/podpalvachut-vuv-ve … obvinen-terorizum
Наказанието е от 5 до 15 години затвор.
Дано да открият и останалите.

# 11
Да ровят кои са поръчителите. Кой им плаща. Това бих искала.

# 12
  • на село
Пожарите ги причиняваме ние, с нашата небрежност, безхаберие към правила и норми и нехайството на държавата.

Например, за пожара в Свети Влас за мен е виновна общината, която не контролира общинските площи, но и най-вече не ги поддържа. Там, където е лумнал огънят, е неподдържана тревна площ с много изсъхнала трева, на която в тази жега ѝ трябва само една искра. Такива площи има в изобилие. Община Несебър има достатъчно ресурс да поддържа, но не го прави.

Търсим умисъл, конспирации и какво ли не, за да прехвърлим отговорността. А истината е проста - летата стават все по-горещи, няма никаква превенция, а ние ставаме все по-безотговорни.

# 13
  • Далечният изток
Подпалвачът от В. Търново наистина ще бъде обвинен в тероризъм - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/podpalvachut-vuv-ve … obvinen-terorizum
Наказанието е от 5 до 15 години затвор.
Дано да открият и останалите.
Много ми е интересно как ще докажат специалната цел.
От сега знам как - никак, и деянието ще бъде преквалифицирано или ако остане така, деецът ще бъде оправдан. Има квалифицирани състави за палеж, така че по-скоро би попаднало там.

# 14
  • София
Това ясно показва що за идиот е главния секретар, а той ръководи и пожарната... Confused

Общи условия

Активация на акаунт