Просяци по светофарите

• 3 548
  • 66
  •   1
Отговори
  • Варна
Предполагам много хора сте виждали момчета, подхвърлящи топчета във въздуха. И после минават край колите, за да им дадат някой лев. Или деца продават знаменца.
От скоро буквално инвалиди стоят в колички, с някакъв надпис, че събират примерно за операция. На кръстовищата или пред входове на супермаркети.
Какво мислите и как реагирате?

# 1
Има и нахални циганки, изнудващи те да ти мият стъклата, има ги и сакатите... Никога не им давам, защото човек не може да помогне на всички, а тези са ми прекалено организирани, малко на просяшка мафия приличат (може би жонгльорите не). Освен това да се бъркам за монети докато шофирам е адски неудобно. 
Дразнят и защото има риск да бутнеш някого и да го лежиш после.

# 2
  • Варна
Аз точно се ядосвам, защото най-вероятно е просешката мафия. Със сигурност не им е светъл живота, но и да дадеш, те после се отчитат на някой. Да не говорим, че е и опасно да стоят на кръстовищата.

Допълвам
През лятото, пред Лидл, в Аспарухово, Варна, стоеше миловидно младо момиче в количка, което събираше пари за операция. Моят мъж ѝ даде. Аз съм Тома неверни, но ме гложди, дали и то беше от просешката мафия. Някой ако знае, да ми каже.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 18:31 от Стейси Грей

# 3
На никого нищо не давам. Ни на сакати, ни на афробългари, ни на баби, ни на просещи за операции, ни на жонглиращи.
Искаш левче за хляб? Влез с мен в магазина, ще ти купя и хляб и салам. Ама ньееее, ти дай левчето, аз сам ще си купя. Ай марш от тука, преди да съм те сритала.
Не ти стигат 5 лева за билет за автобуса? Ела с мен, ей сега ще ти вземем. Ама ньееее, ти дай, аз сам ще си купя... Директно търся полиция ако има наблизо.
Единствено купувам от баби, продаващи нещо на щайгичка, което има цена, дори да не ми трябва. Оставям и повече даже. Но просто просещите баби директно ги отсвирвам, тези изкарват повече пари от мен на месец...
Давам и на улични музиканти/изпълнители, но не на такива, които ще ми се навират в лицето по светофари.

През лятото, пред Лидл, в Аспарухово, Варна, стоеше миловидно младо момиче в количка, което събираше пари за операция. Моят мъж ѝ даде. Аз съм Тома неверни, но ме гложди, дали и то беше от просешката мафия. Някой ако знае, да ми каже.

Преди 5 дена в Пловдив пред Лидл седеше младо момиче (леко тъмничко) в количка, което събираше за операция Simple Smile Мисля, че това ти е достатъчно като отговор Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 18:36 от Drama Llama

# 4
Всички искат пари. Не даваме. Преди ми беше леко гузно и все си мислех ами ако наистина… Вече не ми е гузно, неестествено много са. На всяко кръстовище и кьоше има някой ‘в нужда’.
От друга страна с остаряването все повече започва да ми светка мисълта, че или ще им дам на тях, или ще купя за себе си или за близък. И нямам желание да лишавам себе си и близък, за да дам на някой ‘в нужда’.

# 5
Давам на абсолютно всеки,които ми поиска. Понякога и без да ми искат,като видя хора в нужда давам пари,дрехи,храна. Не ме интересува дали са роми,българи,деца,инвалиди искали са ми пари и млади хора и само съм се надявала да не ги дават за наркотици. Давам и в Църквата,а и там събираме дарения за нуждаещи се. Като работех в София окръг,често виждах дечицата със знамената,преди Цариградско. Много симпатични деца,които искат да си изкарат малко пари. Гледам да не съм предубедена и няма как да знам дали някои ме лъже,а и не го мисля честно казано.

# 6
Лятото си бяхме във Варна, и на светофара до Затвора едно видимо болно момиче (глухонямо също) продаваше знаменца.
7 годишната ми дъщеря поиска да и дадем пари. Купихме знаме.
Не знам дали факта, че живеем в чужбина и българския флаг винаги ме трогва, или силното ми майчинско чувство ме завлядя. Цял ден съм ревала.
Исках да се върнем да купим целия сноп знамена, но мъжа ми не пожела. Валеше дъжд а болното момиче продаваше знаменца измежду колите...

Тук в щатите има много просяци, най често наркомани и алкохолици, бездомни. Не давам на никой нищо.

# 7
  • Варна
Megan, чиста душа си ти!
И аз давам, но не искам да спонсорирам просешката мафия.
Това лято се запознах с едно момче от малцинствата. Сам взе да ми разказва за себе си. Имал досег с полицията, "ама тате е важен и ме отърва" Сам ми сподели, че"най-вероятно ще се върне пак към просия, че било лесно"
И не, той няма да застане да проси, ще организирал процеса.
So lucky, да, масово са на светофара до затвора или още по-често на кръстовището на мол варна.

# 8
В центъра на София вървях след един младеж, който просеше. Приятелю, дай някоя стотинка, ако ти се намира. Не беше ром. Тъй като доста време повървяхме заедно и все му отказваха, му казах "нещо не върви май". И той ми вика "а, не върви, сигурно към 60 лева съм събрал, ще приключвам" и раздруса джоба на анцуга си. Хора, този джоб стигаше почти до коляното му и направо му смъкваше с теглото си гащите, пълен с левчета. Беше преди обед. Тези хора изкарват повече от работещ.

Тези на кръстовището трябва да ги прибират полицаите според мен. Опасни за себе си и за шофьорите.

# 9
Смятам, че е вредно за здравето и опасно да се проси по кръстовища. Да жонглират другаде, ако ми хареса, ще дам пари. На музиканти винаги давам, когато ми хареса музиката. Това е изначалния начин, по който музикантите са печелели на времето - свирят и на когото му хареса, дава.

Но да стимулирам аз някакви хора да стоят по цял ден по кръстовищата - няма начин.

# 10
На никой не давам във Варна. Абсолютно има просешка мафия, онези глухонемите на групи са ми любими. Ужасно нагли. Колкото до инвалидите, във Варна имаше практика да чупят ръце и крака на просякините, да зарастват накриво и да ги пращат да просят. Какво да кажа повече по въпроса. Само се радвам, че вече не е толкова често срещано.

# 11
  • Варна
Точно сега се възобновява.
Наблюденията ми са от последните дни.

# 12
  • София
Цяло лято една и съща мургавелка обикаляше по Графа и Витошка и Стамболийски с една и съща история - има бебе (понякога бута количка с бебе), не иска пари, но иска някой да ѝ купи адаптирано мляко за бебето. Посочва вид, който струва към 50 лв опаковката, няма малка разфасовка от него. После някои хора, които са ѝ купували, са виждали мъж да връща млякото обратно в магазина и да иска парите. Буквално нямаше случай да изляза по центъра и да не я засека някъде.

# 13
  • Пловдив
Не давам на тези всички са организирани мошеници. Вече има достатъчно прозрачно организации, дори от болници насочват хората към кого да се обърнат при нужда от събиране на пари. Българите в крайна сметка са съпричастни и често ме изненадва скоростта с която се събират пари за кампании за лечение и помощ на хора в беда.
Иначе моето семейство редовно връщаме бутилки и кенчета за кампании, вече в Лидл са 4 кампании. Подпомагаме библиотеки, отделни хора нуждаещи се. За Коледа и Великден също участваме в кампании, даряваме и за училища. Изобщо за каузи, в които вярваме и знаем, че действително има нужда от помощ.
Тези ако влезеш и ги питаш за проблема, искаш документи или някакви доказателства ще драснат с 200 ако ще да си искал да им платиш цялата операция.

# 14
Сфетоварите при нас са разпределени и знам кой просяк на кой сфетофар е. Не е добре това! Ясно е и те имат нужда от прехрана и доход, но някой ще ги прегази така.

Общи условия

Активация на акаунт