Просяци по светофарите

• 3 549
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
Всъщност не забраниха ли със закон просенето по светофари (все едно значи нещо)?
Единственото, което съм давала е за знаменце на едно от двете глухонеми близначки, които седят на Надежда при Билла и на Княжево. Ама само веднъж. Те вече пораснаха, все ми се струва, че работа има и все биха намерили нещо.

# 16
  • София
На никого нищо не давам. На мене кой ми дава?
Работа има за всеки, да отиват да работят.
Хич не ме вълнува дали са мафия, дали имат гладно дете или е за операция.
Моето за да не гладува и за да го оперират съм работила и плащала собствени пари.

# 17
Ох, днес на входа на Кауфланд една жена много ме подразни.
Застанала с дете в инвалидна количка, с надпис, "Моля помогнете за операцията на внук ми".
Ама така стои, че да няма как да я избегнеш. Да се чувстваш притиснат, хем физически, хем емоционално.
Не ѝ дадох нищо, защото не я знам дали няма да си купи цигари после, но много гадно ми стана.
Иначе си има един млад човек, с ампутиран крак, той си е всеки ден. Пуши, влиза периодично да си вземе нещо за ядене/напитка и така му минава деня.
Сигурна съм, че такива хора имат начин да получат подпомагане, но пробват, който им даде.
Не им давам от много години.

# 18
Тази дама сега е на Лидъла на Владислав Варненчик.

Веднъж си купих 2 химикалки от уж глухи. Ама то като се замислиш, защо им е на глухите да събират пари? Не ти казват, че са  за някаква кауза, ами просто така.

Понякога давам, сега за мене не е кой знае какво 50 ст или левче. Няма да забогатея. Сега ако е много нагъл, не си правя труда.

Преди време моя баща каза нещо и ми остана в съзнанието. Ние сме 7 милиона души. Ако всички дадът по 1 левче (нещо нищожно), представете си колко пари ще се съберат и за колко каузи може да бъде помогнато. Вместо всеки да дава по 20-50-200-1000лв. Ей тей всеки да даде по левче.
7 милиона лева. Всяко дете което има нужда от някаква операция ще може да се подпомогне. С толкова пари толкова каузи ще се покрият за нула време. Това наистина е някаква утопия. Наистина нищо не е. Ей така ако държавата отделяше по едно левче от всеки платен данък на кола примерно и отиваше за дарение.
Толкова е просто.

Аз точно се ядосвам, защото най-вероятно е просешката мафия. Със сигурност не им е светъл живота, но и да дадеш, те после се отчитат на някой. Да не говорим, че е и опасно да стоят на кръстовищата.

Допълвам
През лятото, пред Лидл, в Аспарухово, Варна, стоеше миловидно младо момиче в количка, което събираше пари за операция. Моят мъж ѝ даде. Аз съм Тома неверни, но ме гложди, дали и то беше от просешката мафия. Някой ако знае, да ми каже.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 00:50 от KeriganAm

# 19
Аз съм много жалостива и давам. В повечето случаи знам, че ме лъжат, но се успокоявам, че това си е техен грях. Понякога като бързам и не дам на някой чак ми е гузно и съвестно. Не давам много лев, два в повечето случаи, но и тогава малко почва да ме гложди съвестта, че не е нищо и нищо не може да се направи с тях. Ако много ме трогнат и повече давам, но не е често.
Последния път на един светофар един ром като му подадох стотинки ми викаше - А така, ще даваш" хем ми стана смешно, хем се ядосах колко е нагъл.
Една приятелка все като бяхме заедно някой ни спираше да ни иска пари и само това ми викаше " как е възможно все като съм с теб това да се случва " , викам и "сигурно на челото ми пише  будала".

# 20
  • София /Абсурдистан
Нищо не давам по кръстовищата защото не вярвам. Там е мафия. Но от разни баби, които продават цветя, купувам. Понякога и всички цветя, които са донесли ги купувам. Всеки иска да оцелее, а пенсионерите наистина имат нужда.

# 21
Да се включа и аз по темата с просията
Не давам пари, по никакъв начин не будят съжаление а даже отвращение.
И съм на мнение че трябва това да се забрани със закон. Изключително гнусно и нелепо е!

# 22
Мога да се съглася до накъде. Ок, ще го забранят със закон, но какво ще им направят. Ако наистина нямат пари то какво ще им вземат? В затвора ли да ги вкарат? Нямаме работеща институциа за такъв тип хора.
За жалост имахме позната комшийка, която наивна женица си предписа апартамента на сина си. Той го продаде за една шафрантия и  жената на 80 години остана на улицата. Без да я погледнат. Е кажете ми сега, какво да направи? Без пари, без имот, без нищо.Излезе на улиците да проси. Клошар стана. Има понякога такива ситуации дето са неизбежни.

Понякога ако искаш да направиш добро вместо пари, един хляб може да купиш. Пак е вариант.

Да се включа и аз по темата с просията
Не давам пари, по никакъв начин не будят съжаление а даже отвращение.
И съм на мнение че трябва това да се забрани със закон. Изключително гнусно и нелепо е!

# 23
Повечето пъти давам и гледам много да не мисля истина ли е, или не. Като минават по масите и оставят малки дребни неща, винаги си взимам. На случайни хора също давам (в подлези примерно, стотинки и понякога и отгоре). На такива със знаменца почти не съм попадала обаче. Интересно ми е какъв процент наистина имат нужда от средства.

# 24
Никакви глухонеми не са тези хора, организирана просия е. Много често са румънци, редовно има статии по вестниците, ако пишете "фалшиви глухонеми" и излизат. Събират и подписи в папка уж за нещо, свързано с глухите, после ти искат 20 лева. Съюзът на глухите редовно се разграничава от тези субекти. Спонсорирате имения в Румъния на ромската мафия.

# 25
То накрая май на никого не трябва да се помага, като се сетя от хелпкарма как злоупотребяваха с парите, а имаха "слава" - краткотрайна - на читава благотворителност, какво остава за другите.😄

# 26
Никакви глухонеми не са тези хора, организирана просия е. Много често са румънци, редовно има статии по вестниците, ако пишете "фалшиви глухонеми" и излизат. Събират и подписи в папка уж за нещо, свързано с глухите, после ти искат 20 лева. Съюзът на глухите редовно се разграничава от тези субекти. Спонсорирате имения в Румъния на ромската мафия.
В мола бяха понатупали и изхвърлили едни “глухонеми” господа, накрая ти се хилят в лицето и ти казват - аз вече съм се избил за деня.

Като малка помня, че имаше един на Витошка, те и в Господарите го бяха давали, един ден го питахме той за какво всъщност събира пари - за себе си, как за какво. Беше истински детектор за балъци чужденци, сканираш е ги отдалеч и хукваше със снимки на болни деца.

# 27
Аз не съм толкова добра, че да спонсорирам измамници. Просто ми противоречи на усещането за житейска справедливост, не мога да махна с ръка, ядосвам се. Повечето хора работят, яко ги гърчат на работа, пренебрегват си здравето, семейството, нямат време, но по-лесно е да стоиш с ръка "како, дай". Тези хора имат в някои случаи повече и от вас, намерили са начин да паразитират върху мекосърдечието и добротата, в наши дни са и гастрольори от цяла Европа. Опитвам се да не финансирам мафията доколкото мога, защото това е мафия.

# 28
  • София
Не давам.
Давам за истински благотворителни кампании.
А и не ползвам "реални" пари.
Точно преди малко една мургавелка ми обясни, че е многодетна майка с 4 деца и ходят на училище, та ѝ трябват пари. Аз ѝ отговорих, че имам 5 - студентка имам, ученик имам, градинарче имам, даже и внучка имам, а не ѝ искам пари за тях. Не ми повярва. Аз също не ѝ вярвам.

# 29
Миналата година писах 2-3 пъти за ордите от просяци в пловдив. Не само цигани или истински или фалшиви инвалиди. Българи на различна възраст и в приемлив вид спират по улицата и искат пари, по левче или два, колкото дадеш. Синът ми редовно се оплаква от тях, никога не го подминавали.
Не давам на хора в работоспособна възраст, в града има работа. На инвалиди също не, защото всички истински имат пенсии и добавки. Освен това болшинството могат да доработват нещо, докато са под 60 г и имат повече възможности да намерят нщо. Почасово, на хонорар и прочие. За да не се стига до просия. За операции давам с яд, защото това е задължение на държавата, която събира данъци.

Общи условия

Активация на акаунт