Просяци по светофарите

• 3 681
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
Не давам на просещи, но винаги с едно свито сърце и чувството "ами ако греша?"
Неграмотни и безработни циганки с 6 деца могат да се хванат да метат улиците, все за храна ще изкарат. И детски вземат, в общински жилища живеят, ако не дават пари за цигари ще оцелеят. Инвалидите си получават инвалидна пенсия.

Имаше една циганка, млада, с бебе на няколко месеца в ръцете. Виждала съм я няколко пъти на това място. Вървеше по разделителната ивица между три- и четирилентови платна на главен булевард в града и просеше на светофара. В 17 часа, в час пик, на 35+ градуса, и при все камикадзета, които не карат с 50... детенцето при тази жега едно летаргично, видимо напечено, със сухи устни. Доплака ми се от гледката. После ме загложди дали не трябваше да подам сигнал някъде за излагане на живота и здравето на бебе на риск.

Случвало се е на паркинг на хипермаркет да си прехвърлям покупките от количката в колата и да ме доближи циганче и да пита дали може да върне количката т.е. да вземе 20-те стотинки от нея. Обикновено я давам, все едно си ги е заработило стотинките, като занесе количката на 50 метра.

# 31
  • София
Преди няколко дни към 23:30 на Витошка ни пресрещнаха 2 добре изглеждащи мургави деца с увехнали билетчета. Бяха на видима възраст около 9-10 и 4-5. По-голямото момиченце ни молеше да купим букетите, за да нахрани уж братчето си. Скъса ми се сърцето, но не дадох нищо, защото не изглеждаха гладни и нямаха място на улицата, а и със сигурност парите бяха за пиене на родителите или кой знае за какво, но не и за тях.
Само ме е яд, че не повиках полиция, за да се погрижат за тях и планирам тези дни да мина пак там по същото време и да сигнализирам ако ги срещна.

# 32
Мен вчера ме хвана яд на тази "баба", че така беше изтипосала дете инвалид, на входа на магазина.
Не знам къде са родителите и знаят ли изобщо какви ги върши.

# 33
Аз за съжаление виждам много такива деца и нищо не се прави, за съжаление, ако някой, който има власт не прави нещо, нищо няма да се промени и все така ще ни тормозят.
Мен ми става лошо, като видя деца в този хал.

# 34
  • София
И на мен ми прави впечатление как изведнъж се увеличиха. И тъй като по принцип са организирани, се чудя кой и защо ги организира точно сега.

# 35
В Хамбург по светофарите има преоблечени като Чарли Чаплин просяци, които ходят покрай колите и само се усмихват. Не са досадни. И не остават неприятно чувство, че просят. Мисля, че са румънци.

# 36
Защото цените на всичко скочиха рязко. Защото се очаква след приемането на еврото да станат още по-- високи. За разлика от държавата, която се сеща да подпомогне хората след като всичко вече много поскъпнало, подземния свят д действа превантивно.

# 37
Като скочиха цените, защо пушат? На пушещ просяк не бих дала стотинка.
И пред Лидл, и пред Кауфланд, са постоянни мъже, пушачи.

# 38
  • София
Има една ромка до бившия нотариат. Пуши, докато проси, прикривайки цигарата с голяма табелка "Моля, помогнете ми!"

# 39
Аз, понеже ползвам обществената инфраструктура, ужасно се ядосвам на нещо. Имам разни проблеми и се възползвам от парапетите като се качвам и слизам по стълби. Ами вече не се сещам някъде по маршрутите ми да има парапет без рампа за колички и там да не седи някой да пречи. И накрая и пари да им давам на тези - ай сиктир!

# 40
Повечето хора, които пушат, изключвам маргинални групи и разни келемета, имат висока степен на тревожност. Повечето лекари са пушачи, факт. Работата им е много стресова. Не са малко тези, които ядат малко или почти нищо, но пушат. Използват го като източник на енергия/фалшива/ и вид антидепресант. Всеки трети, ако не всеки втори, страда от висока тревожност. Повечето хора са много крехки отвътре. Постоянно го наблюдавам и ме изненадва. И при всеки, който забележа, че е тревожен, винаги установявам, че пуши. Не познавам нито един болен или инвалид, който е отказал цигарите, след като се е разболял. Всички казват, че ако ги спрат, няма да издържат на стреса. За мен това ,че някой пуши, не е повод да решавам дали да дам нещо, или не. Имам други критерии, които считам за по-правилни.

# 41
Аз точно се ядосвам, защото най-вероятно е просешката мафия. Със сигурност не им е светъл живота, но и да дадеш, те после се отчитат на някой. Да не говорим, че е и опасно да стоят на кръстовищата.

Допълвам
През лятото, пред Лидл, в Аспарухово, Варна, стоеше миловидно младо момиче в количка, което събираше пари за операция. Моят мъж ѝ даде. Аз съм Тома неверни, но ме гложди, дали и то беше от просешката мафия. Някой ако знае, да ми каже.
Мисля, че става въпрос за същото момиче.
Някой беше пуснал клип. Полицаи я арестуваха, тя била украинка и не е инвалид.
Права сте били за „Тома Неверни“

# 42
Познавам трима, които спряха на секундата цигарите, след като получиха инфаркт.
Двамата са живи и здрави, третият почина от рак, но поне 20 години след инфаркта.
Самата аз съм непушач от 26 години и съм в пъти по-спокойна без цигари.
Митове и легенди са това. Просто нямат воля.
Стрес има навсякъде.

# 43
Цигарите не се споменават в аспекта на стреса, а в този на парите. Няма пари за хляб, пък пуши. Интересно.

# 44
Да. Беден човек първо храна ще си осигури

Общи условия

Активация на акаунт