Неграмотни и безработни циганки с 6 деца могат да се хванат да метат улиците, все за храна ще изкарат. И детски вземат, в общински жилища живеят, ако не дават пари за цигари ще оцелеят. Инвалидите си получават инвалидна пенсия.
Имаше една циганка, млада, с бебе на няколко месеца в ръцете. Виждала съм я няколко пъти на това място. Вървеше по разделителната ивица между три- и четирилентови платна на главен булевард в града и просеше на светофара. В 17 часа, в час пик, на 35+ градуса, и при все камикадзета, които не карат с 50... детенцето при тази жега едно летаргично, видимо напечено, със сухи устни. Доплака ми се от гледката. После ме загложди дали не трябваше да подам сигнал някъде за излагане на живота и здравето на бебе на риск.
Случвало се е на паркинг на хипермаркет да си прехвърлям покупките от количката в колата и да ме доближи циганче и да пита дали може да върне количката т.е. да вземе 20-те стотинки от нея. Обикновено я давам, все едно си ги е заработило стотинките, като занесе количката на 50 метра.