Нашите цветя - тема 29

• 24 754
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Като каза карамфилчета... Има ли как да оправя моето, което малко изродяса... Пуска настрани стъбла, цъфти като му е приятно, но в центъра стана едно такова плешиво, с кафяви клонки... 😊
Тази снимка е от пролeтта, но сега е още по-зле
Скрит текст:

# 151
  • Карлово
И аз се интересувам от карамфилчетата. Моето изобщо не цъфти.

# 152
Търся мулч от борова кора за градината, но този в магазините ми идва скъп. Миналата година купих на много добра цена от ОЛХ по препоръка от темата, но сега линкът към обявата не се отваря. Можете ли да ми препоръчате нещо? В ОЛХ има обяви, но не знам какво ще пристигне, а ми трябват доста торби ...

# 153
  • In transit
Exter, много добре се справяш. Ето от мен няколко предложения за многогодишни и издържащи на студ растения:

Соланум, йерусалимска череша и не знам още как го наричат. Цъфти по няколко пъти в годината, не го прибирам вътре. Цяла зима е на балкона и постоянно пуска нови листа и клончета.(въпреки това, което може да прочетеш в нета). Може да се подрязва, бързо пуска нови израстъци и започва да цъфти след това. Поливам го често и го торя на 20 дни с тор за цъфтящи (НПК 20-20-20), това е. Чудесно ми се отблагодарява.

Евонимус. Отгледах го от клонче, потопено в зелените гъби, които ползват цветарите за букети. Беше добавено към един букет, който ми подариха и след време установих, че си беше пуснало коренчета. От 4 години е на балкона, целогодишно, само го поливам и от време на време малко тор, като се сетя. Няколко пъти го подрязвах и захващах нови растения, в зелена гъба. Ниско и покривно растение е. Не расте на височина.

Нандина. Чудесен градински храст. Иска слънце и поливане. Ако му хареса мястото се отблагодарява с нови листенца, цвят и плод. В Лидл пускат всяка година, моят е оттам и е на около 7 години. Вече се мъчи в тази саксия, но нямам място за по-голяма.

И дафинов лист. Може да му ползваш и листата за ястия, освен, че е много издръжлив храст. Сега се сетих, че розмаринът също е издържлив и лесно се гледа. Може и да си ги оформиш лесно. Поддават се. Simple Smile

# 154
  • София
@Mikkey благодаря. Лелее, първите две не ги бях и чувал, сега ме запали вече Grinning
Тъкмо намерих и една амфора саксия, ще я декорирам и нея на балкона Blush

# 155
Скрит текст:
В това е проблемът, пресъхнал е. Друг път, като не можеш да го натопиш веднага, увий го в салфетка отдолу, намокри я и го сложи в найлоново пликче и така го носи, за да не пресъхва.
Сега редуцирай останалите листа, явно връхчето е изсъхнало. При вкореняване, листата трябва да се намалят, за да не дърпат от силата и да не изпаряват много вода. Цветове също се премахват.
Снимай да го видим, все пак.

Снимах го, чак ме е срам да ви го покажа Head Band
Скрит текст:

Благодаря на всички за мненията Flowers Hibiscus
Не съм обгрижила добре горкото резниче...

Не всеки резник пуска корен. Някои изсъхват, други загниват...
Имам за подаряване вкоренени. Ако проявяваш интерес- пиши ми!

Тази беше двуцветна - розово и бяло. Точно такава двуцветна и оранжева търсех, тези два цвята. Имам червена.
Благодаря за милото предложение, ще Ви пиша Heart

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 15:37 от beauty_magnolia

# 156
  • In transit
Щях да пиша одеве за жълтите и сини лепенки, и забравих. Наскоро купих сини, освен жълтите, които ползвам отдавна. Сините бяха с идеята, че се залепват трипси на тях. Помня, че Флокс беше споменала, че са по-ефективни за тях.
Наблюденията ми от последните две седмици са, че по сините се напълни с обикновените черни мушички, тук там някой комар и една муха. Буквално, като магнит са за черните мушички. Жълтите се напълниха с някакви миниатюрни бели гадинки, не съм сигурна, че са белокрилки, но може и да са такива. Буквално побеляха от тях. Но пък иначе не се виждат да летят масово (познавам им популацията от един разсад с домати преди малко години), затова не съм сигурна какви са точно. Но пък поне успявам да им намаля количеството.
Ще следя и дали трипситата ще продължат да ми ядат цветята, след като сложих лепенки във всяка саксия.

# 157
  • Карлово

Запленена съм от ниските цинии. Дано успея догодина да ги развъдя.
и едно полегнало солидаго, изправените малко са прецъфтели и не иглеждат особено добре:

# 158
Извадих много Хамерокалиси. Някой иска ли? Цели туфи са.

# 159
Като каза карамфилчета... Има ли как да оправя моето, което малко изродяса... Пуска настрани стъбла, цъфти като му е приятно, но в центъра стана едно такова плешиво, с кафяви клонки... 😊
Тази снимка е от пролeтта, но сега е още по-зле
Скрит текст:

Това карамфилче мисля, че е от многогодишния бордюрен тип, при който се оголват старите клонки. За сега не го пипай, виж пролетта, евентуално може малко да го подрежеш и скъсиш. Но нека тогава да се преценява пак от снимка, че тази не е актуална.

beauty_magnolia, съжялвам, че ще те разочаровам, но това резниче няма шанс за спасяване. Отдолу кората е  изгнила, а нагоре е изсъхнало.
Ако можеш пак да си вземеш резник от този хибискус, гледай да е младо, полувдървенело клонче и да го отчеснеш от по-голямото. Отчеснатите се вкореняват по-лесно. И да не е голямо - 10 - 15 см.  Сложи го за вкореняване в перлит, като отстрани забоди няколко по-високи клечки и върху тях найлон, като ежедневно вдигаш за проветряване. Гледай да е на сянка, поне шарена за вкореняване. Редуцирай листата както ти написах в предишния коментар.
Също, може да полееш в началото с много бледорозов разтвор на калиев перманганат.

За транспортиране  на резника ти казах - увиваш хубаво долната му част в салфетка, кухненска ролка, или друга подобна мека хартия и я намокряш с вода. Там, където е отчеснато/отрязано, да е намокрено. Поставяш увитата част в найлоново пликче, отгоре да е свободно да диша горната част.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 21:57 от Diorela

# 160
Благодаря, Diorela Kissing Heart. Искам невъзможното от клетото резниче... Някое следващо ще гледам да обгрижа правилно, но точно от тази няма как да си взема.

# 161
Здравейте, аз бих искала, ако е удобно.

# 162
И аз бих искала.

# 163
  • Бургас
Моите семеначета от мушкатата, вече са на по 3-4 години и нито веднъж не са ми цъфнали.
На късна есен мисля да набоцкам нови резници и да си подготвя новите сандъчета за терасата, още от рано. Искам да видя кое ще се хване и кое не, за да мога на пролет да сложа други.
Много зле ми станаха китките...

# 164
  • София
Ох, почват да пускат есенни луковици😅 ще трябва да проявя воля и да не се нахвърлям като луда🤣😄

Общи условия

Активация на акаунт