Нашите цветя - тема 29

• 10 288
  • 340
  •   1
Отговори
# 285
Аз си бях купила оранжеви луковици, цъфнаха червени лалета и розови зюмбюли. Мускарите си цъфтят безотказно.

# 286
  • София
Аз честно казано ще се опитам да се въздържа тази есен макс от луковици...
Харесала съм си един микс, за един гювеч, на който мм счупи капака...
По пе исках малко кокичета, мускари и синчец, може би малко кукуряк, но в общи линии това... Ако ги взема.
Не че лакомията не ме ръчка отвътре 😁...
Така и не успях да извадя тази година моите, ще видя какво ще направят др пролет и този път няма да чакам нещо лятно ше реши ли да се покаже, вадя почиват, и разреждам... Ако са мн зле тази пролет ще купувам повече за следващата... Така де, това са плабновете, ще видим ще успея ли...

# 287
Здравейте! Бих искала да се включа и аз с моето любимо цвете Oxalis Triangularis. Леля ми го подари миналата година, беше доста голямо с ярки и красиви цветове, но явно стаята, в която го държах не беше подходяща и постепенно изсъхна. Изчаках няколко седмици, но нищо... Та реших и присадих луковичките в 3 различни саксии през пролетта, сега отново мога да се радвам на цветовете Gift Heart

# 288
И на мен комплекта с оранжеви луковици ми хареса, но не ги видях в магазина като ги продаваха. И зюмбюлите микс жълт, червен и оранжево/розов последния не мога да позная цвета от снимките.

Аз от няколко дни все забравям да питам. Знаете ли след колко време Антуриума показва признаци, че се е прихванал?
На моя преоценения изцяло му махнах почвата и го засадих в нова. Растението го разделих на 3, сложих във вода 2 клончета и във две саксии останалите. Поливам умерено, със зелени листа са си всички, но не мога да преценя дали се хванаха.

Тези от Мики, също си стоят. Само едно миниатюрно е решило, че му се живее и е пуснало ново листенце.

Много се зарадвах като го видях тези дни.

# 289
Морковелка, на него прилича. Благодаря. Hug

Ейнджъл, имам евонимус, това беше с нежни листенца, точно показаното от Морковелка е.

Скрит текст:
Ранобудна, позна. Не е в България. В Орадя, малък град в СЗ Румъния. На границата с Унгария. Много чист и красив. Очарована съм и приятно изненадана. Heart

Мики, ти не каза за месести листа, каза нежни. На снимките, особено на първата, повече прилича на винка. Аптенията е с по-дребни листенца, освен това, мисля, че аптенията трябва да цъфти по това време. Гледала съм преди години от обикновената с червени цветчета. Но ти най-добре знаеш какво си видяла, може и аптения да е. На снимка тези вариегатни форми могат много да си приличат, но на живо доста се различават.

Pippi_, много се загледах в тази лизимахия с червеникави листенца. У нас, в етрополския Балкан, расте дива лизимахия с едри жълти цветове. В едно място на наша близка, беше пълно с нея преди 15 - 20 години, влачила съм си и съм гледала в саксии. Където докосне почвата, пуска коренчета.  Но преди години просто изчезна, други бурени надделяха. У нас не съм срещала да се продава.
Ти от семе ли я завъди с сандъчето, или я купи със саксийка?

# 290
Лолита, от мен мнение за терасата. Там предпочитам да садя едногодишни. Ако са цъфтящи, ще цъфтят по-обилно и дълготрайно от многогодишните. Освен това терасата е рисково място, например ще отидеш на почивка лятото, и ще изсъхнат. За едногодишните някак не ме е яд като ги заваря изсъхнали, казвам си - и без това имаха само още някой месец живот. Докато към многогодишните се привързвам повече, и страдам ако загинат Blush

# 291

Pippi_, много се загледах в тази лизимахия с червеникави листенца. У нас, в етрополския Балкан, расте дива лизимахия с едри жълти цветове. В едно място на наша близка, беше пълно с нея преди 15 - 20 години, влачила съм си и съм гледала в саксии. Където докосне почвата, пуска коренчета.  Но преди години просто изчезна, други бурени надделяха. У нас не съм срещала да се продава.
Ти от семе ли я завъди с сандъчето, или я купи със саксийка?

Всичките съм купила готови, насадени. Пише, че са издръжливи на зимни студове. Изобщо не съм сигурна. Готова съм да я подаря на някой мераклия да се грижи за нея през зимата, аз едва ли ще се справя.
До сега не успях нито едно подобно цвете да запазя за следващата година.

# 292
В сандъчета много лесно измръзват, пръстта е малко и не пази корените. Пробвала ли си да ги завиваш? В някой ъгъл на завет може да оцелеят.

# 293
Лизимахията по принцип е студоустойчива, поне дивия й вариант. Ако я оставиш навън, на тераса, прибери я да не я валят дъждовете. Може да я сложиш върху дървена подложка ( дъска отдолу), а отстрани да увиеш сандъчето с няколко пласта вестници и картон, да са по-плътно около корените, за да предпазват от студ. Поливай я по-малко и по-рядко, предимно в по-топли дни.
Ако не намериш дъска за отдолу, използвай няколко пласта от кашон. Дървото ( хартията) предпазват от студа.

Може да вкорениш няколко клонки, които да засадиш в саксия и да ги прибереш вътре, до прозерец, на по-хладно. Тя се вкоренява много лесно.

# 294
В сандъчета много лесно измръзват, пръстта е малко и не пази корените. Пробвала ли си да ги завиваш? В някой ъгъл на завет може да оцелеят.

Да, миналата есен, май пак по твой съвет увивах една хризантема. Не измръзна, но изсъхна, въпреки че я поливах от време на време. Абе не ми се получава, нещо да ги направя многогодишни.

Диорела, тя терасата ми е на завет, рядко вали дъжд на нея. Ще я махна от сандъчето и ще взема да ви послушам и тая година и ако пак не стане, окончателно се отказвам да спасявам китки и те така те.

# 295
  • На морето!
И от мен малко красота за вдъхновение

# 296
Ехааа, че голяма лантана. Къде е тази красота?

Скрит текст:

Да, миналата есен, май пак по твой съвет увивах една хризантема. Не измръзна, но изсъхна, въпреки че я поливах от време на време. Абе не ми се получава, нещо да ги направя многогодишни.

Диорела, тя терасата ми е на завет, рядко вали дъжд на нея. Ще я махна от сандъчето и ще взема да ви послушам и тая година и ако пак не стане, окончателно се отказвам да спасявам китки и те така те.

Не съм казвала да я махаш от сандъчето. Казах да увиеш самото сандъче и отдолу да му сложиш някаква изолация, да не е направо на цимента. А да вкорениш някое и друго клонче и да ги сложиш в саксия вътре, до прозорец. Лизимахията има склонност да пуска коренчета на всяко прешленче, от което излизат листенца, когато се докосне до влажна почва.
Не зная дали надземната й част измръзва, възможно е,  но за коренището пише, че е зимоустойчиво.

Не зная защо ти е изсъхнала хризантемата. Надземната им част измръзва зимата и изсъхва, но от корените избиват нови.

ПС За терасите - имах кампанула карпатика в сандъче и всяка година го прибирах навътре, да не го вали дъжд. Без никакво завиване, кампанулата си оцеляваше. Една година го оставих на мястото му, където го вали дъжда и кампанулата загина. Дъждът намокря много сандъчетата, трудно изсъхват и в по-студено време растенията изгниват.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 10:11 от Diorela

# 297
Днес прегледах луковиците в Лидл и си тръгнах с 2 пакета алиум "Гладиатор". От това лято съм фенка на алиумите и твърдо съм решила да направя колекция с различни сортове.

# 298
  • Карлово
Големи подстрекателки сте с Лидъл. Вчера и аз се завъртях и си тръгнах с 4 пакета, лалета и нарциси, че все ми се виждат малко моите. Поколебах се на минзухарите и нищо чудно пак да се запътя натам.

# 299
  • In transit
Дама Трефа, в градината ли ще ги садиш или на балкона? Да споделиш за нарцисите на пролет. При мен само една година цъфнаха. Правят пъпки и изсъхват преди да цъфнат. Ще видя сега с тези от жълтия комплект как ще е.

Да ви питам как се отглеждат анемонии? Лидълски са моите, два вида. Едните с малки грудки, другите големи. Грудките им приличат на черни камъчета.

Общи условия

Активация на акаунт