Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 3 974
  • 126
  •   2
Отговори
# 90
thinking, FrauDanna, бихте ли споделили кои са моделите?

# 91
  • София
Допълнително сушене и атоматичното отваряне на вратата са взаимно изключващи се функции. Двете не могат да работят заедно, а и всяка от тях може да се активира/деактивира от основните настройки на машината.

Съответно, допълнителното сушене не работи, когато е деактивирано от основните настройки, както и когато автоматичното отваряне е включено.

Когато автоматичното отваряне е включено, вратата се отваря преди края на програмата, така че това че е отворена не означава, че машината може да се разтовари. Трябва да се изчака докато програмата окончателно приключи, защото целта е съдовете да се сушат известно време на отворена врата.

Когато автоматичното отваряне е деактивирано или машината няма такова, тогава (при Bosch и Neff) трябва да се изчака вторият сигнал за край на програмата, който е няколко минути след първия.

Предвид всичко това, има един куп неща, които могат да се объркат при първоначалното настройване на машината или които човек може да пропусне. Затова, следването на ръководството е задължително, а ако всичко е изпълнено както е описано там, но нещо не работи, тогава следва човек да се обърне към гаранционния сервиз.

# 92
Срам, несрам пиша
Аз си купих бош SMV46KX04E преди месец и повече, как ли не нареждам чиниите, смених препарат, сменях програми... Няма и няма. Вилиците и лъжиците са леш, тенджерите също. Наистина ми писна, но ще търся вече сервиз. И не е заради метала, най-вероятно и другите неща са така ама не се вижда.

# 93
Ами... Освен да уточниш каква ви е водата, какви настройки си нагласила, какви точно препарати ползваш, на каква програма...
Без тези подробности и кристалната топка не помага.

# 94
Пробва ли да почистиш с лимонов сок или оцет? Ако стане е от стоманата и реакцията и към препарата. Безвредно, но гадно на вид.

# 95
Нене, те са си здрави, просто не се измиват, или е остатък от препарата. Премивам всичко на ръка

# 96
Моля да няма засегнати, но практиката показва, че най-честата причина за неправилното функциониране на нов уред е неправилна употреба, след това неправилни настройки, не дай Боже изгаряне на нещо от неправилно свързване (това при фурни) и чак след това производствен дефект на уреда.
Калина, на теб проблемите ти започнаха още от инсталирането, където имаше проблем, че дисплея изгасва … на машина за пълно вграждане, който не трябва изобщо да се вижда при вграждането.
За мен направо си извикай сервиз и ги помоли да ти проверят и евентуално да ти оправят настройките. Те ще проверят също защо не се измиват приборите в чекмеджето за прибори. Може пък да има наистина дефект и няма смисъл да се мъчиш.
Ако все пак решиш може да провериш:
Металните ти прибори и съдове подходящи ли са за съдомиялна машина?
Дали не и запушена пръскалката.
Дали перките се въртят когато се заредени съдове.
Вилицата като я гледам капките са ми чист варовик и неизсушено. Води към: има ли сол, правилната твърдост на водата ли е настроена, има ли полиращ препарат, правилно ли е дозиран?
Лъжицата на пръв поглед изглежда като
да е била легнала и се е събрало в нея, но казваш, че ги редиш правилно. Значи пак води към горните неща.
Вижда се мазно петно. Това определено не е измито.
Трябва да кажеш повече неща: на каква програма миеш, с какъв препарат, слагаш ли полиращ и сол, те как са дозирани, пускаш ли допълнително сушене … малко по-конкретни неща.

# 97
Или дайте съвет, или подминете. Как решихте, че не може да борави със съдомиялна? Значи едни поне 15 години борави, а сега не може? Темата не е за заяждане, доколкото знам.
Няма да подмина и не, не е заяждане, и не, не съм казала нищо обидно. Едни 15 години борави с тази машина?!
Не е ли редно да кажете поне моделът кой е. Доколкото си спомням хората питаха, ама само едно NEFF излезе.
Кой да помогне така?!

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 21:56 от petiaivanov

# 98
Аз съм писала, че машината е нова. С други машини е боравила. Не знам кой модел е, не е моя, не живея с дъщеря ми. Да сложим точка предлагам.

# 99
Моля да няма засегнати, но практиката показва, че най-честата причина за неправилното функциониране на нов уред е неправилна употреба, след това неправилни настройки, не дай Боже изгаряне на нещо от неправилно свързване (това при фурни) и чак след това производствен дефект на уреда.
Калина, на теб проблемите ти започнаха още от инсталирането, където имаше проблем, че дисплея изгасва … на машина за пълно вграждане, който не трябва изобщо да се вижда при вграждането.
За мен направо си извикай сервиз и ги помоли да ти проверят и евентуално да ти оправят настройките. Те ще проверят също защо не се измиват приборите в чекмеджето за прибори. Може пък да има наистина дефект и няма смисъл да се мъчиш.
Ако все пак решиш може да провериш:
Металните ти прибори и съдове подходящи ли са за съдомиялна машина?
Дали не и запушена пръскалката.
Дали перките се въртят когато се заредени съдове.
Вилицата като я гледам капките са ми чист варовик и неизсушено. Води към: има ли сол, правилната твърдост на водата ли е настроена, има ли полиращ препарат, правилно ли е дозиран?
Лъжицата на пръв поглед изглежда като
да е била легнала и се е събрало в нея, но казваш, че ги редиш правилно. Значи пак води към горните неща.
Вижда се мазно петно. Това определено не е измито.
Трябва да кажеш повече неща: на каква програма миеш, с какъв препарат, слагаш ли полиращ и сол, те как са дозирани, пускаш ли допълнително сушене … малко по-конкретни неща.
Много благодаря!
Истината е, че ме е срам да идват сервиз, където осъзнавам, че аз нещо не правя като хората, в мен е проблема. И съм се заинатила, че трябва да открия и върти таз миална всяка вечер и блъскам вилиците в мивката накрая.
Започвам всичко от начало със солта, полиращото и всички възможни проблеми....
Едно време как съм пускала миални без сол, без полиращо и всичко си излизаше перфектно не знам. Всичко ще бъде наред 😁

# 100
  • Somewhere beyond the moon and stars
Kalina1985,
Водата ви много твърда ли е (явно не остават такива петна след ръчно миене)?

А пробва ли следния (съвсем лаишки) подход - да изключиш солта и гланца и да сложиш само едни all-in-one таблетки, по възможност от био/природните серии?
Аз по принцип не ползвам такива, но ММ последно беше купил на  all-in-one на Frosch и бяха ок.

Или обратното: ако си на място с мека вода и имаш настроени сол и гланц, (дори на най-ниската степен); задължително опитай най-обикновените таблетки (примерно в Лидл има), които обаче да не са all-in-one.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 00:49 от ~Emerald~

# 101
Моля за мнение за тези модели, като клоня към последната Миле.  Оправдана ли е цената без да има излишни екстри или сериозни пропуски? Как е откъм консумативи след като е с автоматично дозиране на препарата с диск?  До сега не съм използвала СМ и имам бегли познания.

MIELE G 5150 Scvi
BOSCH SMD8TCX04E
MIELE G 7191 SCVi 125 Edition

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 14:14 от •mimoza•

# 102
Кои био серии използвате за таблетки?

# 103
  • София
Моля за мнение за тези модели, като клоня към последната Миле.  Оправдана ли е цената без да има излишни екстри или сериозни пропуски? Как е откъм консумативи след като е с автоматично дозиране на препарата с диск?  До сега не съм използвала СМ и имам бегли познания.

MIELE G 5150 Scvi
BOSCH SMD8TCX01E
MIELE G 7191 SCVi 125 Edition

Оправдаването на цените е субективно нещо, зависи от лични приоритети, предпочитания и финансови възможности. Обективно погледнато, при съдомиялните от този клас, силите на Bosch и Miele са изравнени по отношение на качество, надеждност и функционалности - това е потвърдено и от Stiftung Warentest, които в последните си изпитания са дали много близки оценки (gut 2,2-2,3) за модели от двете марки.

Моделите SMD8TCX01E и G7191SCVi в Технополис са на една и съща цена, а основната разлика е, че Bosch предлага по-бързо и ефективно изсушаване, а Miele - автоматично дозиране на препарата.

Технологията PerfectDry със зеолит е може би най-доброто нещо, измислено в света на съдомиялните през последните години. Тя е патент на Bosch и се предлага само в съдомиялни от техните брандове. Изсушаването е важна част от цикъла на СМ и е от решаващо значение за крайния резултат - съдовете да „светят“ от чистота.

Автоматично дозиране на препарата пък се предлага единствено в съдомиялните на Miele. За разлика от PerfectDry, то няма пряко отношение към качеството на измиване или енергийната ефективност. За сметка на това създава удобство. Към момента, цената на удоволствието излиза около 1 лв. на цикъл, тъй като е възможно само с оригиналния препарат на Miele, който е капсулован подобно на кафе капсулите, само че опаковката е достатъчна за около 20 цикъла.

За сравнение, скъпи капсули от сорта на Fairy Platinum се намират на цени, отговарящи на 0,50-0,60 лв. на цикъл, евтините таблетки като W5 на Лидл и K-Classic на Кауфланд могат да стигнат до около 0,20 лв. на цикъл, а прахът K-Classic на Кауфланд на теория излиза 0,10 лв. на цикъл, а на практика може и по-малко.

Машините на Miele с автоматично дозиране имат нормално отделение за препарати, така че могат да работят и в режим на ръчно дозиране с всякакви прахове, таблетки и капсули. Само че да платиш толкова пари за тази система, а после да не я използваш, меко казано няма смисъл, така че ако човек иска удобството на AutoDos, трябва да е готов не само да плати машината, но и редовно да купува скъпия им препарат.

Не знам коя от тези машини бих избрала аз, тъй като моята Бош е по-семпла (серия 4) и на половината от тази цена, и въпреки това ме удовлетворява напълно. Сушенето със зеолит ме привлича, както и автоматичното дозиране, макар че в повечето случаи бих дозирала ръчно.

Ето и едно експертно мнение относно избора между двете марки: https://youtu.be/_wygSxGZnfw

# 104
  • Somewhere beyond the moon and stars
Кои био серии използвате за таблетки?

Ако въпросът е към мен - аз предпочитам denk-mit (dm) и Frosch, W5 nature -те  не са био (по-скоро природна серия), тъй като съм забелязала, че след тях не остава остатъчна миризма на препарат по съдовете.
Напоследък всички са all-in-one обаче.

Общи условия

Активация на акаунт