Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 4 029
  • 126
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Здравейте!Имам съмнение че има проблем с нагреватела на миялната.Имам програма която мие около 2 часа,отварях няколко пъти по време на миенето и само веднъж водата беше топла. Дали сте забелязали при вас как е,,нормални ли е да мие и със студена вода,примерно кога се изплакват съдовете? И дали не трябва да е гореща водата все пак ,понеже тази програма е от 40 до 70 градуса?

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 21:18 от Velina_p

# 61
Кое ви кара да отваряте вратата на миялната? Нито един уред “не обича” да бъде прекъсван цикъла му.
Нормално е при плакнене да влиза студена вода. При същинското миене нагревателят загрява водата. Как очаквате да влезе гореща вода при плакнене, освен ако миялната ви няма опция за свързване с топла вода, но дори и при това положение си мисля, че отново при плакнене ще дърпа от студената вода.

# 62
Това е интересно - как като свързана с топлата вода ще тегли студена при изплакване?
Скоро купихме миялна с такава възможност и се чудим как точно функционира /още не е включена/?
Все ми се струва, че винаги си ползва топлата вода.

# 63
И аз с моя проблем се съмнявах в нагревателя. Обадих се на техника и той каза да проверя, след приключване на програмата дали са горещи нещата вътре, ако са, значи няма проблем с нагревателя.

# 64
  • София
Здравейте!Имам съмнение че има проблем с нагреватела на миялната.Имам програма която ние около 2 часа,отварях няколко пъти по време на миенето и само веднъж водата беше топла. Дали сте забелязали при вас как е,,нормални ли е да мие и със студена вода,примерно кога се изплакват съдовете? И дали не трябва да е гореща водата все пак ,понеже тази програма е от 40 до 70 градуса?

Нагревателят или работи, или не работи - няма средно положение. Щом водата е била топла дори веднъж, значи нагревателят си работи. Както казаха по-горе, ако след цикъла съдовете са топли (и сухи), значи всичко е наред.

Водата в машината се нагрява постепенно, а посочената температура е максималната, която трябва да се достигне. Веднъж достигната, тази температура не се поддържа дълго, а почти веднага започва охлаждане. Затова всяка програма има два пика - един по време на измиването, и един по време на изплакването.

Програмите тип „от-до“ са автоматични, т.е. максималната температура може да е някъде между 40 и 70, но при малко количество съдове и/или слаба замърсеност, тя би била по-скоро около 40 градуса, т.е. просто „топличка“.

В съвременния свят, върху производителите се оказва огромен натиск да правят уредите все по-икономични и от това понякога страда тяхната ефективност. Затова, по-добре ползвайте други програми, които са от 50-60 градуса нагоре.

Като стана дума за ефективност, под същият натиск за икономичност, повечето съвременни съдомиялни могат да се свързват и към топлата вода. Това обаче не ги прави автоматично по-икономични.

Скоро купихме миялна с такава възможност и се чудим как точно функционира /още не е включена/?

Такова свързване има смисъл само, ако имате някаква енергоефективна (соларна или геотермална) система за подгряване на водата. В масовия случай, в който топлата вода идва от бойлер или ТЕЦ, по-добре е съдомиялната  да се свърже към студената вода. Така пише в ръководството на моята машина и затова ние я свързахме към студената. Преценихме, че бойлерът би изхарчил повече енергия, отколкото нагревателят на съдомиялната.

# 65

Такова свързване има смисъл само, ако имате някаква енергоефективна (соларна или геотермална) система за подгряване на водата.
Да, точно това е случая. Ясно е, че няма смисъл да се ползва вода от бойлер или ТЕЦ.

# 66
  • Варна
Кое ви кара да отваряте вратата на миялната? Нито един уред “не обича” да бъде прекъсван цикъла му.
Нормално е при плакнене да влиза студена вода. При същинското миене нагревателят загрява водата. Как очаквате да влезе гореща вода при плакнене, освен ако миялната ви няма опция за свързване с топла вода, но дори и при това положение си мисля, че отново при плакнене ще дърпа от студената вода.
Защото понякога съдовете не са сухи,и по цялата миялна има мазнина(по филтъра, по гумите )и гадна миризма ,което ме кара да мисля ,че водата не се нагрява до нужната температура.
Ползвам и таблетки за почистване всеки месец,но положението  всеки път  едно  и също.
Ще се обадя на техника все пак.
Благодаря.

# 67
  • София
Скрит текст:
Защото понякога съдовете не са сухи,и по цялата миялна има мазнина(по филтъра, по гумите )и гадна миризма ,което ме кара да мисля ,че водата не се нагрява до нужната температура.
Ползвам и таблетки за почистване всеки месец,но положението  всеки път  едно  и също.
Ще се обадя на техника все пак.
Благодаря.

Това „понякога“ съвпада ли с ползването на въпросната програма 40-70? Има ли подобни забележки при интензивната програма например? Ако проблемът е само на автоматичната програма, тогава или машината има проблем с определянето на степента на замърсеност, или производителят се е престарал с икономията.

Степента на замърсеност се определя чрез сензор и за целта съдовете трябва да са мръсни. Ако изплаквате съдовете преди да ги сложите в миялната, това обърква работата ѝ и е възможно да се получи такъв резултат. Другата възможност е въпросният сензор да е повреден или нещо друго да пречи на работата му.

Такова свързване има смисъл само, ако имате някаква енергоефективна (соларна или геотермална) система за подгряване на водата.
Да, точно това е случая. Ясно е, че няма смисъл да се ползва вода от бойлер или ТЕЦ.

В упътването е описано какво се прави в такъв случай - машината се свързва към топлата вода, която трябва да е с температура минимум 40°C и максимум 60°C, и се настройва така, че да „знае“, че е в такъв режим. По време на работа тя си измерва температурата, ако е необходимо дозатопля водата и т.н.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 02:05 от Vilemina

# 68
Благодаря за отговора! Оправи се, иначе да има програми на които не се отваря автоматично

Здравейте момичета, от скоро имам съдомиялна Беко. Искам да попитам защо не се отваря автоматично вратичката? Според инструкциите съм я активирала, но въпреки това не се отваря...
А дали няма програми, на които не се отваря и ти да пускаш такава? Иначе дай поне модел, ако има някой с такава да каже.

# 69
На дъщеря ми чисто нова съдомиялна от висок клас, независимо коя програма пуска дъщеря ми, винаги са мокри съдовете и приборите. Знае ли някой на какво се дължи и как може да се оправи?

# 70
За да се отговори адекватно на такъв въпрос трябва да напишете марка и модел.

# 71
Неф е съдомиялната.

# 72
Нека да види какво пише в книжката. Много хора мислят, че като свърши програмата е най-добре да отворят веднага  вратата. Производителите обаче съветват да се отвори по-късно. Това при условие, че няма автоматично отваряне. Другото, което е възможно е да не е дозиран правилно полиращия препарат (или да е прекалено слабо дозиран). Третата възможност е просто това да са възможностите на съдомиялната. Ако има опция допълнително сушене нека да опита да я включва.
Задължително да си види книжката. Винаги има проблеми и тяхното отстраняване. Ако нищо не помогне да търси сервиз.

# 73
Има автоматично отваряне, което не се получава. Всичко са пробвали, включително и допълнително сушене. Полза няма.

# 74
Какво значи "не се получава автоматичното отваряне"? Не се включва ли? Не знам дали сте имали СМ с такова отваряне преди, но не си го представяйте като широко да се отваря вратата. Отваря най-много два пръста и толкова и не е на всички програми. И аз съм за четене на книжката и ако трябва и клипчета да гледа как се подреждат съдове.

Общи условия

Активация на акаунт