Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Статията от сп. "Космополитън"

 • 5 331
 • 8
 •   1
Отговори
 • Враца
 • Мнения: 4 677
автор:Нина Стефанова

за да е по-лесно, ще я разделя на парчета:

Твърде е вероятно мисълта за дете в момен-та изобщо да не те занимава, или поне да не стои в списъка ти със задачи от първостепенно значе-ние. Всъщност може би влагаш огромна енергия и време тъкмо  обратното - да се предпазиш от забременяване. Което е напълно нормално. Но все пак добре е да обърнеш малко внимание на въпроса за бъдещото си майчинство тъкмо сега, За да си спокойна след време. Защото всеки избор на поведение, навици, начин на живот, който правиш днес, влияе върху това, дали ще си спо-собна да станеш майка един ден, богато се поя-вят подходящият момент, мъж и желание.
Внимание! Всяка жена се ражда с ограничен брой яйцеклетки, така че ако ги увреди, това на-малява шансовете й да забременее и да се радва на нормално протичаща бременност, гласи кате-горичното становище на специалистите по реп-родуктивна медицина. Същото правило важи и За всяка една от останалите части на система-та за възпроизводство - тялото ти -маточните тръби, шийката на матката и самата матка. Това обаче не означава, че аКко все още водиш „недотам разборен секс", трябва да пазиш куп календарчета със зачеркнати дати на менструацията, по ,оито да изчисляваш деня на овулацията си, да го очакваш, стискай,и палци, и да го отбелязваш със скромно тържество. В крайна сметка пречка № 1 за забременяване - възрастта - е нещо, върху което нямаш абсолюотно никакъв контрол. Наследствеността, уви, също е такъв фактор: ако майка ти е влязла в менопаузата по-рано (средната възраст е 51 години), може ти да се окажеш гене-тично предопределена да последваш нейния при-мер.
Добрата новина в случая е, че все пак има някои други ключови фактори, които изцяло зависят от теб. Така че погрижи се за следните пет неща сега, за да си извоюваш правото и шанса за безпроблем-но зачеване след време.

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Поддържай здравословно тегло
Разбира се, всяка себеубважаваща се жена счита за въпрос на чест вечната безмилостно жестока борба с килограмите. И в този ред на мисли гледа на всеки грам мазнина по тялото си като на вра-га. Нищо чудно и ти да си в тази категория. Но ето един безспорен факт, който може би ще ти помогне да погледнеш на така делиКатния въпрос За щедрите извивки около коремчето и ханша в съвсем различна светлина: хормонът естроген -основен отговорник за нормалното функциониране на менструалния ти цикъл - се складира именно в мастните клетки. Така че ако в тялото ти няма достатъчно количество от тях - независимо дали това е резултат от системно недохранване или от интензивни тренировки, твоята бъдеща бременност може би е застрашена. В идеалния слу-чай една жена трябва да има 22-25% телесна мазни-на. Когато тази цифра падне под 19%, е твърде ве-роятно да се поябят смущения и дори прекъсва-ния 6 менструацията, предупреждават акушер-ги-неколозите.
В повечето случаи решението за тези жени е просто - всичко, което трябва да направят, е да качат няколко килограма.. Но ако, освен че принад-лежиш към тази група, си гладувала упорито до състояние на болезнена слабост или си тренирала толкова маниакално, че и в двата случая менстру-ацията ти изобщо е спряла, тогава ситуацията може да се окаже невъзвратима, дори и след като нормализираш килограмите си.
От друга страна, наднорменото тегло също може да се окаже пречка да забременееш. Тялото на жените, които тежат 20 и повече процента над препоръчителните килограми за техния ръст, може да започне да произвежда твърде мно-го естроген и твърде много от мъжкия хормон ан-дроген, което е в състояние да доведе до безпло-дие. И макар този вид предизвикан стерилитет да е абсолюотно поправим на теория - трябва само да се намали излишното тегло, всички знаем кол-ко трудно може да се окаже това на практика. Ето зашо ако си отглеждаш 10 и повече "килца"килограма и смяташ, че логична част от живота на една жена е да зачене и роди в даден момент, започни още сега някаКва програма за отслабване.

# 2
 • Враца
 • Мнения: 4 677
В добавка към хилядите и разнообразни причини, поради които не бива да пушиш, стои и тази -токсините, съдържащи се в никотина, могат да убият или да увредят складираните в яйчниците яйцеклети. Всъщност цигарите трябва да изли-зат с още един надпис на кутията- нещо от сор-та на: "МНЗ предупреждава, че тютюнопушене-то крие сериозна опасност за репродуктивната ви система." С други думи, че заплашват с безпло-дие. И тъй като, както вече стана дума, ресурсът яйцеклетки, с които разполагаш, е строго фикси-ран, колкото повече от него увреждаш, толкова повече намаляваш шансовете си да забременееш, а ако това се случи - да износиш безпроблемно пло-да. Освен това клинични изследвания са доказали, че пушещите жени влизат в менопаузата средно с две години по-рано от непушачките. което оз-начава, че никотиновата пристрастеност като цяло съкращава детеродната ти възраст. Добра-та новина в случая е, че ако откажеш цигарите сега, ще ограничиш размера на вредата. защото, макар нанесените поражения от този навик да са необратими, в момента, в който спреш пушенето, стопираш и негативното му влияние.

# 3
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Звучи страшничко, но е факт - един от най-голе-мите рискове за безплодие е болест, която често протича без симптоми. Става дума за възпалени-ето на влагалището, което може да доведе до ув-реждане на маточните тръби и от там - до зат-руднена или направо невъзможна среща на к-летката със сперматозоидите.
Увредените маточни тръби се лекуват труд-но и за жалост са в състояние да предизвикат окончателен стерилитет - нещо, което се случва според наши експерти с около 35% от жените в България, които заболяват от възпаление на вла-галището. как се стига до там?
Влагалищното възпаление се предизвиква от хламидия или гонорея - инфекции, предавани по полов път, които се леКкуват лесно, но могат да бъдат последвани от усложнения, ако не се засе-кат навреме.
Признаците за гонорея обикновено включват кървене по време на секс, болка или парене при уриниране и влагалищно течение със жълтеникав цвят или със следи от Ккръв. Но бъди внимател-на: случва се инфекцията да протече без никакви симптоми. В това отношение хламидията е още по-опасна, защото много често няма външни бе-лези, които издават съществуването й, а ако не се засече и лекува, в разстояние на броени седми-ци може да прерасне във влагалищно възпаление. Презервативите осигуряват сигурна защита и срещу двете инфекции, така че безопасният секс си остава най-добрият избор и начин да предпазиш себе си. Но ако все пак по една или друга при-чина предпочетеш други методи за контрацепция, или пък просто презервативът се изплъзне, или скъса (случват се и такива неща) - веднага отиди при гинеколог и настоявай да ти назначи изследване за хламидия и гонорея. Тези тестове не се включват в класичесКката цитонамазка, за-това трябва да помолиш за тях изрично. А най-добрият вариант е, дори ако практикуваш само безопасен секс, да не пропускаш въпросните изс-ледвания, когато си правиш контролен гинеколо-гичен преглед - ей - така, за всеки случай. Последна забележка: и двете инфекции се отстраняват лесно с помощта на антибиотици, но е особено важно да се убериш, че партньорът ти също се лекува, защото иначе рискуваш повторно да се заразиш от него.

# 4
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Ако в един момент с изненада си дадеш сметка, че менструациите ти са станали значително по-обилни и болезнени или че се е поябил какъвто и да е дискомфорт в областта на слабините, недей да посягаш към болкоуспокояващото, ре-шавайки, че с гълтането на едно хапче си прик-лючила с въпроса. защото това може да са сиг-нали за смущения, увреждащи способността ти да имаш деца. Неприятни усещания във влагали-щето (често включващи дълбока режеща болка при секс), силни спазми по време на менструа-ция и леко кървене (под формата на капки) между два цикъла - всичко това са симптоми на ендо-метриозата. Тя представлява състояние, в кое-то тъканта, покриваща вътрешната повърх-ност на матката, започва да нараства и да из-лиза избън нея.
Проблемът е сериозен. Според специалисти-те ендометриозата засяга около десет на сто от жените в детеродна възраст и причинява безплодие в 30 до 40% от случаите. Но ако се за-сече рано, може да се спре развитието й, кате-горични са те. Обикновено курсът на лечение включва продължително пиене на противозача-тъчни хапчета, които поддържат вътрешната обвивка на матката тънка и спират анормално-то й нарастване. Друго нарушение,което може да добеде до проблеми със зачеването и протичането на бремен-ността ти, е свързано с появата на една или по-вече миоми в матката. Ако усетиш, че кръвоте-чението се засилва при всеки следващ цикъл и е придружено от упорита болка долу, задължител-но трябва да обърнеш внимание на тези симпто-ми, защото те могат да означават диагноза миома.
Предвид факта, че от този проблем страдат поне 25% от жените в репродуктивна възраст, посещението на специалист става просто задължително. Макар че миомите са доброкачествени образувания, значително по-безобидни, в сравение с една ендометриоза например, все пак те крият своята опасност от усложнения. Защото ако увредят вътрешното покритие на матКата, могат да направят трудно задържането на ембрион.
Ако миомата е по-голяма от 3 см или нараст-ва, гинекологът ти може да изпише лекарства за забавяне на растежа й или операция, с която да отстрани тумора и да запази способността ти да имаш деца.

# 5
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Ако вечно се усещаш на края на силите и нервите си, безсънието ти е верен приятел или имаш проблеми с отпускането, без да губиш време, си изясни къде се крие проблемът за тревожното ти състояние. Защото е доказано, че силният стрес може да предизвика спиране на менструа-цията. И макар специалистите все още да не са напълно наясно точно по какъв начин става това, те смятат, че явлението е свързано с ра-ботата на хипоталамуса - жлезата, която конт-ролира едновременно химичните реакции на тя-лото срещу напрежението и неговите сексуални хормони. Ако в резултат на прекалено изнервяне този орган излезе извън строя, това може да пов-лияе върху производството на въпросните хор-мони.
Вярно е, че стресът, на който си подложена в
момента, няма да предизвика никаква постоян-
на вреда върху способността ти да имаш деца
един ден. Но все пак, преди да се стигне до мо-
мента със забременяването, трябва да се нау-
чиш как да се справяш с негативното му влия-
ние. Опитай с курсове по йога, упражни няколко
техники за дълбоко релаксиращо дишане, или
просто направи нещо, което ще ти донесе удо-
волствие и ще те накара да се отпуснеш. Това е
не само разумна подготовка за момента, в кой-
то ще се опиташ да заченеш, но и чудесен способ
да превърнеш месеците, годините (а защо не и
петилетките?) дотогава в още по-голямо удо-
волствие.

# 6
 • Враца
 • Мнения: 4 677
и за край, надявам се да извините многото ми грешки, поправих повечето Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 7
 • Мнения: 4 322
Лично аз БЛАГОДАРЯ на wa_wa за труда който е положола. Статията наистина е интересна и полезна.

Още веднъж БЛАГОДАРЯ Ева   bouquet

# 8
 • Враца
 • Мнения: 4 677
няма защо Танче, аз ти благодаря за маргаритките

Общи условия

Активация на акаунт