Боядисване на гипсокартон

• 525
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, може ли някой да сподели спецификите при боядисване на гипсокартон, шпаклован или не. В един магазин ми казаха, че първо се грундира с някакъв специален грунд за гипсокартон и след това с дълбоко проникващ грунд и чак тогава боядисване. В друг магазин ми казаха да не нанасям дълбоко проникващ защото боята няма да покрие добре. Аз лично ползвах някакъв грунд за стени на Оргахим в една от стаите и на Витекс в друга стая. Мисля, че не са дълбоко проникващи. И в двете стаи резултатът не е задоволителен дори и след втората ръка. На места се виждат и някакви дупчици което предполагам е заради порестата структура на гипсокартона.

# 1
  • София
При нас има тавани с гипсокартон, строителят ни ги предаде с финна шпакловка. Грундирахме с грунд за стени и таванина тикурила, в банята с грунда за баня, боядисвахме с техни бои. Резултат - повече от чудесен, за хора, които не бяха боядисвали никога.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 13:09 от Angel_Dust

# 2
При нас има тавани с гипсокартон, строителят ни ги предаде с финна шпакловка. Грундирахме с грунд за стени и таванина тикурила, в банята с грунда за баня, боядисвахме с техни бои. Резултат - повече от чудесен, за хора, които не бяха боядисвали никога.
Аз боядисвах с бои на Витекс. За тези финландски бои също съм чувал добри отзиви. Продавачката в Бриколаж твърдеше, че Витекс били добри и като я питаш за някаква друга марка като тези финландски например каза, че нямали голяма разлика. Малко по скъпи са, но явно си заслужават цената.

# 3
  • София
Кои са по-скъпи? Тикурила са средно скъпи, боядисвала дъм и с dulux, който едва пъти по-скъп и на мен тикурила повече ми харесва. Мирише приятно, мн бързо се отмирисва, дулукса мирише по един месец поне после, чудесно покрива, опъва се чудесно при изсъхване, мие се. Особено латексите за мокро са направо като пластмасови. При мн тъмни цветове може да си тонираш и грунда. Поправки ми се е налагало в началото да нанасям също, не си личеше изобщо. (бяха объркали отворите на две врати и доизграждаха, след боядисването. ) изобщо мн съм доволна, само мн точно си спазвах разреждането, което ни казаха в магазина. По принцип в бриколаж, поне тук при нас си има служител на тикувила, който ги бърка и продава, ходят си на разни обучения и са мн в час с продуктите. После и на един от майсторите ги препоръчахме, имаше да прави черна стена - остана очарован.

# 4
Кои са по-скъпи? Тикурила са средно скъпи, боядисвала дъм и с dulux, който едва пъти по-скъп и на мен тикурила повече ми харесва. Мирише приятно, мн бързо се отмирисва, дулукса мирише по един месец поне после, чудесно покрива, опъва се чудесно при изсъхване, мие се. Особено латексите за мокро са направо като пластмасови. При мн тъмни цветове може да си тонираш и грунда. Поправки ми се е налагало в началото да нанасям също, не си личеше изобщо. (бяха объркали отворите на две врати и доизграждаха, след боядисването. ) изобщо мн съм доволна, само мн точно си спазвах разреждането, което ни казаха в магазина. По принцип в бриколаж, поне тук при нас си има служител на тикувила, който ги бърка и продава, ходят си на разни обучения и са мн в час с продуктите. После и на един от майсторите ги препоръчахме, имаше да прави черна стена - остана очарован.
Ами сравнявам ги с Витекс, които са гръцки. Не са кой знае колко по евтини от финландските, но човек като има доста квадрати да боядисва все пак си прави някаква сметка пък и по-скъпото не винаги означава по качествено. Все пак ако реша да пребоядисвам определено ще купя от тази финландска боя. А между другото как чистите четките/валяците след боядисване? Доколкото разбрах не е добре да се мият в мивката или да се изхвърля разредена боя в тоалетната чиния заради евентуални ВиК проблеми. Аз ги изплаквам в една кофа, но след това къде се изхвърля разредената боя? Четох, че в кофата с разредената боя се изсипва пръст, която да поеме от течността и след това в кофата за боклук.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 12:19 от Христо Т. Христов 782647

# 5
  • София
😂 😂 😂 Ами ние боядисвахме къща и реално ги михме на двора на чешмата, не отива във вик, но пък в нашата си почва, та с вода и сапун...  Има и разни разтворители, но пак идва подочения от теб проблем... Сега си държа 2буркана гадно миризливо ацетоно нещо си от четките за лака и се чудя какво да ги правя...мо е би ще полея едни гадни лияни в съседство.

За латекса, то толкова мн вода отива докато ги изплакнеш хубаво, че не знам, колко кофи трябва така с пръст да купиш...

# 6
😂 😂 😂 Ами ние боядисвахме къща и реално ги михме на двора на чешмата, не отива във вик, но пък в нашата си почва, та с вода и сапун...  Има и разни разтворители, но пак идва подочения от теб проблем... Сега си държа 2буркана гадно миризливо ацетоно нещо си от четките за лака и се чудя какво да ги правя...мо е би ще полея едни гадни лияни в съседство.

За латекса, то толкова мн вода отива докато ги изплакнеш хубаво, че не знам, колко кофи трябва така с пръст да купиш...
[/quote
Ами пръст взех от двора, който е до блока където живея, но някак си пръста остава на повърхността на кофата и не виждам как може да попие водата напълно. Цялото това нещо ми се струва доста трудоемко и се чудя как хората, които ежедневно боядисват се справят с този проблем.

# 7
  • София
Вероятно без да се замислят безкрайно си мият в мивката. Или изливат в тоалетната. Поне това са водоразтворими и надали нещо ще запушат, но пък пак са отрови...

Общи условия

Активация на акаунт