Трудности на веганството и вегетарианството

  • 1 760
  • 102
  •   1
Отговори
  • Мнения: 103
Тъй-като не намерих подходяща тема, искам да споделя и разискваме тук проблемите на веганите и вегетарианците.
Първият проблем е с менюто в ресторантите. Освен някоя салата, в менютата трудно се намират ястия подходящи за вегани и вегетарианци. Също така, повечето вегани и вегетарианци не консумират глутен и това прави храненето навън още по-трудно.
Аз от почти 20 години съм вегетарианка и се храня без глутен. Опитах за известно време да бъда веган, но ми беше трудно с намиране на храни изцяло без животински продукти. Особено по заведения, които избягвам по същите причини.
Мисля, че всички заведения в ЕС трябва да се задължат да имат някакъв процент от менюто с веган и вегетариански опции без глутен.
Също така в супермаркетите трябва да има отделни кътове за такива храни. В големите вериги са смесени и трудно се намират, като храни с месо стоят на един рафт с веган или вегетариански храни. В това отношение, хората избрали този начин на живот и хранене са ощетени и дискриминирани.

# 1
  • София
  • Мнения: 8 677
Мисля, че в България хич не е трудно да се храниш по ресторанти и да си веган или вегетарианец тъй като винаги имат по нещо и за тях Simple Smile Да не говорим, че вече почти навсякъде даже и веган десерти се предлагат.
Никой не е дискриминиран по никакъв начин.

# 2
  • Мнения: 3 282
Както са дискриминирани хората, които са алергични към ядки, защото ядките стоят пред очите им, хората с диабет, заради захарта в храните, хората на диета, защото всичко е калорично...
Айде, стига глупости. Подбираш си ресторантите, има достатъчно такива, а в "по-обикновените" залагаш на салата и зеленчуци на скара. Голям праз. (Сигурно и праз ще имат да предложат.)

# 3
  • Мнения: 50 597

Мисля, че всички заведения в ЕС трябва да се задължат да имат някакъв процент от менюто с веган и вегетариански опции без глутен.


Toва вече е нахално. Всяко заведение само си определя профила. Нима искаш ресторант за барбекю да предлага вегански неща? И кой ще ги купува? Ако е изгодно ще ги има, ако не - да сте вегани си е ваш избор, никой не ви е карал.

# 4
  • Beyond the stars
  • Мнения: 9 077
Всеки има различни режими/алергии/религиозни вярвания/собствени вярвания.
Не виждам как може да има за всеки страница в менюто. Подбираш си ресторантите, има изцяло веган такива и в София в това число. Магазините - по същия начин.
Последните години има изобилства от веган/без глутен и т.н. опции, съвсем достъпни в обикновени маркети.

Преди 20 години беше почти невъзможно, освен в специализирани здравословни/медицински магазини. Дори без захар беше трудна задача.
Постя от доста години вече, та мога категорично да заявя, че става все по-лесно да си веган като достъп до продукти и производство на такива.

# 5
  • Мнения: 6 073
Искам да видя кога във вегански ресторант ще има % от менюто, предлагащи месни ястия. Grinning

# 6
  • Melmak
  • Мнения: 8 574
Аз бях вегетарианка, по-скоро пескатерианка. С ресторантите наистина беше трудно, по-обикновените тип бистро имаха максимум картофи соте или нещо подобно, някоя запеканка, освен салатите. Наистина не ми е било лесно.

Но няма как да се задължат да спазват задължително веганско/вегетарианско меню. Най-малкото ресторантът е бизнес, трябва да печели, да намери точния готвач и тн, и тн.

# 7
  • Мнения: 589
Има много вегани, които почват: "Ама те ни обиждат, дискриминират и т.н." . Понякога се случва сигурно и то е точно заради хора като автора на темата.
Мен ми е все тая дали ти ще се храниш веган, халал, кошер, без ядки, без глутен и т.н. Ама да искаш специални менюта в ресторантите, специални места в магазините и т.н. е просто наглост. И заради такива като теб, ще дискриминират и обиждат и останалите вегани.
Като искаш веган храна, отиваш във веган ресторант. Не се забучваш в, както горе писаха, аржентински стек ресторант и да пишат "Ама що нямате веган" и да се чудиш като ти кажат, че имат и пилешко все пак.
В магазина е същата работа - хората слагат продуктите, аз като искам да си сготвя омански мачбус, обикалям половин ден да си намеря продуктите, ама на вегана трябвало някой да му нареди всичко в една витринка, пък и да били отделение от другите неща.
Сега си представи как се слага в магазина по една витринка за веганите, за всичките религиозни видове хранения, за всички видове алергии и т.н. Ама теб това не те интересува, ти искаш за теб да нагласят всичко.
Има си магазин, отиваш и си търсиш (като всички останали хора) продуктите, които ти трябват. Като ги няма, отиваш в следващия. Щото на никой не му пука ти дали ядеш животински продукти, дали ядеш глутен и т.н. Веган водата я слагат при другите води, жокер ти давам.

# 8
  • Мнения: 6 073
Има си във всички големи магазини щандове за "специални храни". Там се включват такива без глутен, без лактоза и т.н., и т.н. Това не е ли достатъчно? То на практика няма как всичко да е накуп, защото и варивата, например, са веган, но е редно да си останат на щанда с варива.

# 9
  • Мнения: 5 755
Аз не съм веган или вегетарианец и пак на много места след ковид храната е скапана и изборът от читави опции е някоя салата и макс 2-3 от останалата част Wink (Да не говорим колко места с детски кътове и рекламиращи се като family friendly имат само пица, хапки и картофи в детските си менюта, ако изобщо имат такива. Ама моето яде конски кюфтета, няма проблем Wink )
А това да се задължават ресторантите - не, не, не и пак не. Както баровете не са длъжни да предлагат безалкохолни бири и коктейли.
Казвам го като човек с много близки в бранша - скъпо е да се поддържа меню за малък процент клиенти. За това обикновено има специализирани места с такъв таргет. Ако се случи да се задължат бъдете готови да ядете замразени полуфабрикати до откат, защото не е рентабилно да се приготвят кюфтета от киноа, тофу къри и веган чийзкейк с кашу всеки ден за всеки случай, ако случайно някой веган дойде Simple Smile
Относно без глутен - там е мноооого сложно. Наистина не са много местата, където могат да предложат храна без глутен и без риск от кръстосано замърсяване (т.е. трябва да имат две отделни пещи за пици, два отделни плота, два комплекта съдове и уреди и т.н.), но мисля, че хората с цьолиакия са свикнали и си имат списък с места, които посещават и марки, които купуват. Както хората с алергии.
Пък в повечето хипери има щандове с веган, със заместители, с еко, био и т.н. Сега... Сложили месо до веганските неща... Чудо голямо, няма от консервата с телешко варено да прескочи нещо в постните сърмички.

Но от положителната страна - на много места преди Коледа и Великден има постни опции в обедното меню. Просто не е рентабилно да се поддържа, защото като теглим чертата хората работят за печалба Simple Smile

# 10
  • Мнения: 457
Мен пък ми е обидно, че няма ресторанти, в които да предлагат ястията, които баба ми готвеше, толкова бяха вкусни, а никъде не мога да ги намеря.

# 11
  • Мнения: 103
Мисля, че в България хич не е трудно да се храниш по ресторанти и да си веган или вегетарианец тъй като винаги имат по нещо и за тях Simple Smile Да не говорим, че вече почти навсякъде даже и веган десерти се предлагат.
Никой не е дискриминиран по никакъв начин.
По нещо, не означава, че това нещо е достатъчно и задоволително. Дори пържени картофи, няма вече във всички заведения.

Мисля, че всички заведения в ЕС трябва да се задължат да имат някакъв процент от менюто с веган и вегетариански опции без глутен.


Toва вече е нахално. Всяко заведение само си определя профила. Нима искаш ресторант за барбекю да предлага вегански неща? И кой ще ги купува? Ако е изгодно ще ги има, ако не - да сте вегани си е ваш избор, никой не ви е карал.
Да, чувствам се дискриминирана. При положение, че цялото ни семейство сме вегетарианци и трябва да търсим специализирани заведения за такава храна, а не във всеки град има. Също така, децата които не ядат месо, трудно намират храна в училищните столове и лавки.
Естествено, вегетарианец няма да има претенции в ресторант барбекю, в които храната е подчертано месна. Но в другите заведения, сме дискриминирани.
Има си във всички големи магазини щандове за "специални храни". Там се включват такива без глутен, без лактоза и т.н., и т.н. Това не е ли достатъчно? То на практика няма как всичко да е накуп, защото и варивата, например, са веган, но е редно да си останат на щанда с варива.
В големи супермаркети като Лидл или Кауфланд, във витрините за замразени храни, веган храни трудно се намират сред месните. Всичко е смесено.
Аз бях вегетарианка, по-скоро пескатерианка. С ресторантите наистина беше трудно, по-обикновените тип бистро имаха максимум картофи соте или нещо подобно, някоя запеканка, освен салатите. Наистина не ми е било лесно.

Но няма как да се задължат да спазват задължително веганско/вегетарианско меню. Най-малкото ресторантът е бизнес, трябва да печели, да намери точния готвач и тн, и тн.
Няма нищо сложно да има раздел в менюто например Веган меню без глутен, което ще е подходящо за голяма група от хора, защото ще бъде подходящо както за вегани, така и за вегетарианци, също така и за хранещи се без глутен, а те вече съвсем не са малко. Дори и тези храни да се приготвени и замразени, както се прави с повечето храни, е също вариант.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 17:16 от Mia_1

# 12
  • Мнения: 3 282
А мен ме дискриминират, като пишат на всьо и вся, че е люто, а то е леко пикантно в най-добрия случай. Лютите сосове са при обикновените сосове и отново не са люти, а основно оцет. Искам всеки магазин и ресторант да е задължен да поддържа сушена Каролина рийпър на прах!

# 13
  • София
  • Мнения: 8 677
Като искаш да ти е задоволително отиваш в магазин, купуваш си храна и си готвиш  (защото има цели секции с щандове) или си избираш веган ресторант Simple Smile Сега пък в край на сметка не може всеки да се съобразява с това кой какво яде. И аз не ям глутен и млечни ама не мрънкам, че всяка храна в ресторант е и с тях.

# 14
  • Мнения: 50 597
Насила не става. Ако на някой ресторантьор му е изгодно, ще има префърцунени неща в менюто. Ако му е неизгодно няма как да бъде накаран. Достатъчно е изискването да пише в менюто какви алергени има във всяко ястие. Що се отнася до детското хранене, там пък веганство изобщо не е препоръчително и е даже вредно.

Ако мислиш, че ресторант с такова меню е голяма и доходна ниша, направи го ти и стани милионерка.

Общи условия

Активация на акаунт