Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 17 708
  • 571
  •   1
Отговори
# 510
При нас също е такава ситуацията. Дори дворът е с незаключена врата, вътре няколко паркоместа. Досега 15 години не е имало проблем, който иска от другите собственици да влезе, товари, разтовари. Хора сме, нали трябва да се гледаме и утре. Ще стои моята кола вътре, съседката ще си купи матрак и аз ще я гледам как го мъкне 30 метра. Ми не, не го разбирам. Другата кола ще изяде цимента.

# 511
  • София
При нас също е такава ситуацията. Дори дворът е с незаключена врата, вътре няколко паркоместа. Досега 15 години не е имало проблем, който иска от другите собственици да влезе, товари, разтовари. Хора сме, нали трябва да се гледаме и утре. Ще стои моята кола вътре, съседката ще си купи матрак и аз ще я гледам как го мъкне 30 метра. Ми не, не го разбирам. Другата кола ще изяде цимента.
както писах, има нюанси. Вие сте с врата. Ако се заключи, се отнема всякакъв достъп. А те са с бариера. Може под, над и покрай нея да се мине. При заключена врата е друго положението. То и затова сте сигурно с отключена врата.

# 512
Пешеходен достъп следва да има до входа на блока, но той не включва правото да се паркира. Накратко обичайно е така...

# 513
Чурек, тя иска да извършва товаро-разтоварни дейности. Няма паркиране, за да пречи. Предполагам добре си го представяте?! Ако мястото за маневриране не е включено в ограниченото й право на ползване, тогава може да иска да стигне до входа с кола ако е асфалтирано, защо да не може? Никъде не се тълкува, че правото й е само пеша.
Адвокатът пак ще почне от архитектурния проект, на който се позовават тези клаузи в НА.

# 514
  • София
Чурек, тя иска да извършва товаро-разтоварни дейности. Няма паркиране, за да пречи. Предполагам добре си го представяте?! Ако мястото за маневриране не е включено в ограниченото й право на ползване, тогава може да иска да стигне до входа с кола ако е асфалтирано, защо да не може? Никъде не се тълкува, че правото й е само пеша.
Адвокатът пак ще почне от архитектурния проект, на който се позовават тези клаузи в НА.
Защото, ако спре нещо пред паркоместата, то е там, не е във въздуха - пречи/прегражда макар и временно. То може и временно за 1 година да остави едно пале с бетон там по тая логика(нали са общи части, може да си ги ползва, палето не се паркира). Пречи ли да се ползват местата - пречи. Точка. А ако е павирано, а не асфалтирано? Какво й пречи, ако е райграс да го прецапа с буса/камиона?  Ако реши с буса да катери до входната й врата? Казах, има си нюанси. Само адвокат може евентуално да каже. Факт е, че достъп има, че не й е най-удобният е отделен въпрос.

# 515
Настилката предполага достъп с автомобил, точка.
Когато някой разтоварва, шофьорът стои в колата/буса. Айде ако обичате, тя нама да разтоварва 24/7 и кой знае колко да затрудни. Дори на инвалидните места престоят е разрешен 😉 .
Насочихме я, тя да види по мирен път може или не може да си улесни ремонта.

# 516
По тази логика, ако се случи да трябва да изведеш възрастен, лежащо болен човек, не трябва да може да стигнеш с кола да врата на сграда, а да го носиш на ръце, може и 50 м. Това е нелепо да нямаш достъп с кола до входа на сграда.
В нашата сграда, аз съм платила само паркомястото в двора, достъпът е общ и всеки има права над него.

# 517
  • София
Когато някой разтоварва, шофьорът стои в колата/буса. Айде ако обичате, тя нама да разтоварва 24/7 и кой знае колко да затрудни. Дори на инвалидните места престоят е разрешен 😉 .
Насочихме я, тя да види по мирен път може или не може да си улесни ремонта.
Бъркате законите. Едно е паркиране/престой, друго е пречене/преграждане. МПС-тата се повреждат и пукат гуми.
По тази логика, ако се случи да трябва да изведеш възрастен, лежащо болен човек, не трябва да може да стигнеш с кола да врата на сграда, а да го носиш на ръце, може и 50 м. Това е нелепо да нямаш достъп с кола до входа на сграда.
В нашата сграда, аз съм платила само паркомястото в двора, достъпът е общ и всеки има права над него.

Случаен блок в София. Мисля коментара е излишен.

# 518

Това не го пише в поста обаче...на питащата дама. Откъде се разбра че е така, защото аз нито схема виждам, нито снимка, нито кадастрален идентификатор че сама да направя справка в кадастралната карта...

# 519
  • В небето

Това не го пише в поста обаче...на питащата дама. Откъде се разбра че е така, защото аз нито схема виждам, нито снимка, нито кадастрален идентификатор че сама да направя справка в кадастралната карта...

В кадастралния регистър тия неща не ги пише и настилката няма общо с правото на собственост. Вярно, че в момента гадаем каква е фактическата ситуация от това, което ни е написала cvetty, но по принцип съсобствеността предполага и идеални части от общите части върху собствеността на земята, респ. - идеални части от общите части върху правото на строеж. Общите части имат за функция да обслужват всички съсобственици, освен ако не е уговорено друго. В случая, от това, което ни е написала cvetty аз правя извод, че част от общите части има уговорка да се използват като паркинг места от част от съсобствениците - за паркиране на МПС, но не и за преминаване по какъвто и да е начин от останалите съсобственици - пеш или с колело, или с МПС. Останалата част от двора, която не е определена за паркинг (съответно не е уговорено, че ще се ползва само от някои съсобственици) е със свободен достъп от всички съсобственици, включително и трети лица (напр. гости, куриери, пощальони и пр.).
чурек, това което си посочил е прилежаща площ към блок и тротоар, който е публична общинска собственост. За друго говорим в случая.

# 520

Това беше в отговор на чурек, който обясняваше как ще кара през тревата. Ако има трева, не се предполага, че ще се кара, ако има асфалт, той предполага използване на МПС и преминаване с такова през него.

Нашата "улица" описана в кадастъра и разчертана там на схемите е собственост на всички, правото на ползване е описано в НА само върху паркоместата и то с точно определени размери: ширина 2,50 м, дължина 5,20 м и разчертани на архитектурния проект. Никой съответно няма право да сложи бариера и да ме спре да се движа по нея с моето МПС.

Няма какво да спорим. Дамата да си провери в Кадастъра, да си вземе архитектурата и да се консултира ако иска с адвокат.

# 521
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не знам да плача ли, да се смея ли.

Новата (от 2022 г.) домоуправителка е събрала етажно войнство, защото е "констатирана" липса на пари при прехвърлянето на управлението 2022.

Нямала документи, за да е абсолютно сигурна, само три плика с папки, ама тя бе ги е отваряла, защото са от предишното управление и нямала право да го гледа. Но така и казали "липсват пари". Кой е казал, дали изобщо е казано или си фантазира, никой не знае.

За всеки случай щяла да заведе "профилактично дело" за да се разбере какво и как.

Не стана ясно какво пише в протокола, той бил конфиденциална информация заради личните данни.
И ибана на входа няма да даде по същата причина.
Но трябва да внасяме там пари за ремонти. На апартамент, за да е по-ясно кой какво дължи.

# 522
Добри, ние при смяна на касиера винаги сме предавали парите срещу писмен приемо-предавателн протокол. Сядат двамата - стар и нов, броят парите, и подписват.
Недопнустимо е вашата да вземе пари/пликове без да види какво точно взема или й се дава.
Не че много те разбрах, обаче е съшито с бели конци....

# 523
Не знам да плача ли, да се смея ли.

Новата (от 2022 г.) домоуправителка е събрала етажно войнство, защото е "констатирана" липса на пари при прехвърлянето на управлението 2022.

Нямала документи, за да е абсолютно сигурна, само три плика с папки, ама тя бе ги е отваряла, защото са от предишното управление и нямала право да го гледа. Но така и казали "липсват пари". Кой е казал, дали изобщо е казано или си фантазира, никой не знае.

За всеки случай щяла да заведе "профилактично дело" за да се разбере какво и как.

Не стана ясно какво пише в протокола, той бил конфиденциална информация заради личните данни.
И ибана на входа няма да даде по същата причина.
Но трябва да внасяме там пари за ремонти. На апартамент, за да е по-ясно кой какво дължи.
Сега се разправям с една изкукала съседка. Говори ни за GDPR, ние и обясняваме, че ЕС сладва общите правила за съхранение на личните данни и събира само такива, които са ѝ необходими за управлението на ЕС, за събиране на вноските. Управителят е лицето, което физически борави с тях и пак трябва да спазва тези правила.
Същата тази не иска да си попълни декларацията за домовата книга, защото съдържала лични данни. Дали сме срок до кога да се впишат. Интересно ми е, после при сигнал в общината с копие от уведомлението, че трябва да се впишат и протокола, кога е закачено, дали ще им наложат административно наказиние и ще ги глобят.

Разбира се, касата се предава от стар на нов и се прави ревизия. Казъл-рекъл са загуба на време. Малко става като в нашата сграда, където управителят на ЕС им откраднал парите и си купил автомобил за 200+ хиляди. В същото време, парите са в сметка с достъп от касиера и ежемесечно разпечатвано от него извлечение...

В протокола пишем вече само номера на имоти. Записваме, че към него има присъствен списък, но той не се раздава, а може само да се направи справка в присъствието на управителя.

# 524
Благодаря на всички за коментарите. Не очаквах да се получи такава дискусия, честно казано Simple Smile Интересувах се някой дали е имал същия казус, но наистина адвокат би ме посъветвал най-добре.

Иначе за това е ситуацията - в червено са паркоместата, а останалото е асфалт, има къде да се спре за престой без да се пречи:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт