Швейцария - 2

• 1 412
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Относно картите за пътуване в Базел попитайте хотела или апартамента, в който ще се настанявате.
На мен ми изпратиха линк за картата ден преди пътуването, от който можех да си разпечатам картата в PDF или да си я добавя в уолета. На самата карта пишеше адреса, на който ни е настаняването, колко време е валидна и за колко човека важи. Ние бяхме 7 човека с една резервация и каратата се предоставя на името на който е направена резервацията.

# 16
  • Сред мелниците
За четири месечен престой в Швейцария, каква опция за интернет и телефон бихте препоръчали?
Видях назад за AirAlo приложение , за предплатени карти, но не съм сигурна че разбрах кой е добрия вариант за моята продължителност.

# 17
Не е ли по-добре местна сим карта? Поне има няколко месеца срок, половин година, една година... Докато Еър Ало са пакети за 7 дни.

# 18
  • На планетата Земя
Airalo имат оферта за 30 дни, 5 GB, 12,50 eвро. Ако се ползва и кода за нов клиент, ще излезе добра отстъпка. След 30те дни ще може да се ползват мисля други кодове.

# 19
  • Сред мелниците
За интернет май приложенията са добро решение, а  и моят доставчик дава някакви МБ месечно , не ги запомних точно. Дано и други се включат с мнение.
А за разговори какво се ползва?
Местна сим предплатена ще ми изключи моя номер, което е минус.

# 20
Изкарахме 12 чудесни  дни в Швейцария в 3 различни хотела в Люцерн, Бриенц и Цюрих.  Ще пиша пак и ще пусна снимки и видео.

За начало ще покажа видеото ми от Рейнския водопад.  Снимах от всички страни - от дясно, от горе, от ляво и от долу.

Рейнският водопад (Rheinfall) е най-мощният водопад в Европа по обем на водата, разположен на Горен Рейн в северна Швейцария. Водопадът е сравнително младо природно чудо, формирано по време на последната ледникова епоха, когато реката е прорязала твърд пласт варовик.  Образуван преди около 14 000–17 000 години, водопадът е широк 150 метра и висок 23 метра, със среден дебит от 700 000 литра вода в секунда през лятото. В центъра му се намира голяма скална формация, наречена Rheinfallfelsen.  

esim:
От есим картата на Sunrise, един от основните швейцарски мобилни оператори останахме много доволни. Струва 20 франка и работи по следния начин:  Ако днес в 13:30 задействате ползването, изразходва 2.50 франка до утре по същото време.

5G връзка без никакви ограничения, обаждания и есемеси - без никакви ограничения. Покритие - перфектно.  

Утре след 13:30 примерно сте по музеи в близост до хотела и не ви трябва Интернет. Нищо не се хаби от предплатената сума. Вечерта сте в хотела и пак не ви трябва нито интернет нито обаждания през картата. Чак на следващата сутрин примерно в 8:00 излизате рано и ви трябва. Пак задействате и пак се изтеглят 2.50 за следващите 24 часа. Така 8-те денонощия които са включени в предплатената сума 2.5х8=20франка ни стигнаха за 12 дни.

# 21
Jungfraujoch (Юнгфрауйох) е седловина, която свързва два големи върха над 4000 метра в Бернските Алпи: Юнгфрау (на снимката) и Мьонх. Намира се на височина от 3463 метра над морското равнище. От 1912 година Юнгфрауйох е достъпен за туристи чрез влак, който тръгва от Интерлакен и Клайне Шайдег и преминава частично под земята през тунел, прокаран през върховете Айгер и Мьонх. ЖП гарата Юнгфрауйох, разположена на 3454 метра надморска височина, е най-високата в Европа. Тя се намира източно от седловината, под станцията Сфинкс, и е свързана с комплекса „Върхът на Европа“, който включва панорамни ресторанти, магазини, изложби и пощенска станция. Оттам излизат няколко тунела, водещи навън към обезопасени туристически пътеки върху разцепения ледник, като най-популярната води до хижата Мьонхсйох.  https://www.moenchsjoch.ch/en
Ние се разходихме до нея. Хижата е на 3658м надморска височина.

По долу - компилация от две мои снимки - една с нормален ъгъл и една с 35х зум. На увеличението се виждат 3-ма души слизащи по склона които с просто око се виждат като три черни точки в далечината.

За по-голяма резолюция, кликнете на картинката и после след като се отвори в нов прозорец, още един клик с плюсчето.

# 22
  • София
А на моята снимка яко е тръгнал снега в тази част.

# 23
Здравейте, включвам се с удоволствие и нетърпение в темата. Ще се върна да чета и назад.
Ще ходим в Цюрих между Коледа и Нова Година за два дни.
Доста информация има в интернет, но аз не мога да не се допитам до вас. Всичките ми пътувания започват от тук.
На първо място бих искала ако някой може да ми сподели място за нощувките. В Букинг цените са ужасни. Бих предпочела да се свържа с конкретни места без посредници и ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки. Не, че не съм очаквала цените да са до небето, но все пак.....
Четирима сме. Опция закуска винаги е добре дошла, но не е задължителна.
На второ място - мисля си, че за два дни може и да се разходим наблизо с някой влак - нищо, че е зима. Там красоти да искаш. Дали водопадите биха си заслужавали или друго място да избера?
А кой музей в Цюрих ви хареса? Сигурно ще търсим и топлина , така че това е добър повод да се скрием от студа.
Бладоря предварително на всички!

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 19:22 от One rose rose

# 24
  • На планетата Земя
Да, градът е скъп, камо ли по празниците.

Аз съм доволна от двe от местата, които предлагат Vision apartments. Имат хладилник, мивка, микровълнова, посуда, котлони, имаше coop наблизо за пазаруване. Хубаво място със закуска, на което сме били - Swiss Night by Fassbind, намира се в близост до Kunsthaus.

Интересни места, примерно:
Kunsthaus
Landesmuseum
Lindt home of Chocolate
Ботаническата градина (безплатна)
Разходка с лодка по езерото
Разходка около езеро и влизане в Chinagarten (безплатно)
Старият град
FIFA Museum

# 25
С моя скромен опит от едно ходене досега и то не през зимата, надали мога да ти помогна много, но ще намеря апартаментчето където спахме и въобще не ми се стори скъпо (от букинга беше) а е на 10 минути от гарата и по-важното - има и трите най-популярни хранителни магазина на буквално 100-тина метра. Особено "Алди", който е с най-добрите цени.   Имахме кухня и балконче.

Едит:
Упс!  Аз си мислех за Люцерн, а въпросът бил за Цюрих.   Sad

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 21:24 от Soney

# 26
Писах в темата за Базел, но не ми отговориха. Да попитам и тук.
Ще ходим за няколко дни през декември за коледните базари в Базел и Колмар. За Швейцария може ли само с лична карта или трябва и паспорт?
Нужни ли ни са франкове в брой или може и само с карти да плащаме?
Писах на хотела, потвърдиха ми че градския транспорт е безплатен за времето на престоя.

# 27
Ние нямахме абсолютно никакви франкове. Единственото място където можело да потрябва, според приятел който живее там е тоалетна която работи с монети. На практика не ни потрябва. На някои места бяха безплатни, а на едно ставаше с карта.

# 28
  • На планетата Земя
Нямате нужда от пари в брой. В Швейцария пътувате спокойно само с лична карта.

# 29
И аз бях в Базел на Коледа. Само с лична карта, без франкове, всичко може да се плаща с карта. Аз имах някакви останали десетина франка от предишното ми ходене (в Женева) и си ги ползвах за бакшиши в хотела и за дискоса в една катедрала (на литургия). Дори и разни дребни сувенирчета по базарите, магнити и подобни... пак може с карта да се плащат.

Общи условия

Активация на акаунт