Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 499
  • 823
  •   1
Отговори
# 75
Съгласна съм, че няма как “два изпита да определят следващите 5 години”, но такива са правилата. И така е от десетки години… Затова децата се готвят за тези два изпита. Има деца, които се готвят за АК, други за Класическата, за паралелки с рисуване… Винаги е било така. Не казвам, че е правилно, но това се знае от години.
Няма как с оценките от училище да гарантираш, че нивото не децата е добро. Признавам, че с моите “шестици” до 7 клас от уж “елитното столично училище”, за което и в тази група много се говори, в гимназията където след това завърших се равняваха на 4-5… Става дума за различни критерии.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 11:34 от LaRe

# 76
За мен идеалното е детето да се запкше да учи, каквото го влече на база способности и интереси, но такава система е неприложима за нашата географка ширина и дължина, защото разликите между училищата са огромни, няма и достатъчно преподаватели по ключови дисциплини.

# 77
  • София
Ние сме на това дередже защото детето иска само едно единствено нещо. Във всяко класиране сме приемани по 2 желание и въпреки че е същото като най исканата паралелка,не е в желаното училище. Тя ще чака 5,,6,7 ...  класиране . Ще чака място и през годината това е най тъпото ,че където и да я приемат на това класиране, 9 желания сме написали само 3 с малък шанс, тя ще тръгне с нежелание на училище защото 2 год  следи тази Вазова само за нея се говори .

# 78
  • Сф
Не е вярно. Моето дете в София, не е ходило на частни уроци. Има деца, ходят и пак нямат прилични резултати.
 Зависи от много фактори представянето на НВО. Иначе и на мен не ми харесва това генерално разслоявяне.  Едно време се кандидатстваше за СМГ, езиковите. Училища като 1 во, 7 мо, 127 мо си бяха обикновени училища, в които си продължаваш след 7 ми клас.

# 79
Няма ли на друго място същата специалност?

# 80
За мен лично БЕЛ и МАТ (НВО) не трябва да са критерии за нивото на детето и основните балообразуващи оценки. Годишните оценки от 5 до 7клас са важни... едно дете го влече химия, друго рисуване, трето друго... защо МАТ И БЕЛ да са водещите? Реално НВО показва нивото на частните уроци в населеното място, а не знанията придобити в училището. За мен системата  е пълно безумие... Не може следващите 5 години на децата да зависят от 2 изпита от НВО...

Може, може. Това е разисквано толкова пъти. И както всичко, едни подкрапят този начин за прием след 7 кл., други не. Всеки гледа от неговата си камбанария и колкото хора, толкова мнения.
Факт е, че ние сме принудени да се съобразим с всички простотии, които се измъдрят от управляващите ресора и се оправяш както можеш.
Аз се радвам, че това безумие е към края си. Никога преди не съм искала да дойде по-бързо 15.09 и нещата просто да тръгнат в някаква посока. Това гледане, смятане, нареждане, чакане мен направо ме изцежда.
И аз днес чакам да видя дали не сбъркахме, че не участвахме сега. После ще чакам да видя свободните места и.......чакане, чакане.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 11:34 от loliy

# 81
В най-високия сегмент няма повишаване, повтаря ситуацията от миналата година.
Ние наредихме 5 желания, но можехме да си го позволим, с оглед на бала. Статистиката доста помага. Но има много родители, които изобщо не са наясно с образователната система. Къде поради незнание, къде поради незаинтересованост. Щеше да е добре да има някаква информационна среща в училище, на която да разясняват на родителите какво трябва да направят.

Среща имаше при нас онлайн организирана. На която само аз задавах няколко въпроса, останалите пълен блок. Мълчание. Или знаеха. Или не им пукаше. Все тая..за тяхна сметка си е така или иначе.

# 82
  • Пловдив
В интерес на истината, информация не липсва. Само трябва да знаеш как да боравиш с нея.
Сатискика и балове от 1во и 2ро класиране за години назад са общодостъпни + четене с разбиране и картинката, къде е детето ти в нея е ясна.

В интерес на истината моето дете нямаше ясно изразени интересни. Както и много други. Някак по подразбиране наплива е към езиковите гимназии, за да не похабим бала, а и защото езика е богатство.

# 83
  • Куциндрел
То и моето каза само едно нещо искам, ама то само с искане не става. Като го записах започна да мисли и за сега се примири.
П.П. хич не съм крайна, писнало ми е от хора дето слушат ЕЖК и после реват. Даже в сайта на РУО пише как да редиш паралелките.

# 84
  • София
Има и тя е приета там ,но не желаното училище.

# 85
Има и тя е приета там ,но не желаното училище.
Когато губи, не се знае какво печели.

# 86
  • София
То в сайта на РУО пише как да ги редиш, но не пише колко е "достатъчно много". Защото когато знаеш, че детето е в топ 100 редиш примерно 10 (предвиждах всякакви моди у децата в конкретната година), когато е в първите 500 редиш 30 и едно-две сигурни и сравнително желани с поне 70-100 точки надолу. Когато е в средния сегмет - все едно горе или долу се чете много. Изследва се статистиката, гледа се не бал, а къде е детето спрямо предходната, че и по-предходната година. И когато видиш, че тази година то е на позиция 2000, а миналата с този бал е било 2200, а преди четири години 1300 виждаш съответно къде попадат тези деца с номер 2200 и 1300 в техните си години и може относително добре да се позиционираш (естестено мода и тенденции има)... Всяка година от осем насам (без тази) смятам и помагам на познати и приятели. Тази година поне три семейства ми споделиха, че не знаят какво и как да направят, предложих помощ... е едните се записаха в нежелана, но написана напред специалност, другите днес чакат... дано се случи.
Като цяло в София забелязвам и една стигматизация, бал под 400 се прогнозира трудно, но не невъзможно и с такъв бал децата учат в читави училища и среда, обаче родителите масово се срамуват сякаш да потърсят помощ и обяснения и творят глупости - мое мнение и наблюдение, не ангажирам никого.

# 87
В нашето училище се оказа, че не знаят учителите нито колко паралелки ще приемат, нито какъв ще е вторият език.  Наизуст говореха. Рофителска за кандидатстване нямаше. За обществен съвет напрвиха и там разпитвахме.

# 88
Начинът на прием в гимназиите като замисъл е добър. Проблем е за децата, които се стремят към високобалови училища, най-вече в София, където малка грешка може да те "изпрати" не там, където искаш да учиш. Разисквали сме го много пъти, да не повдигаме пак темата.

За мен лично оценките от училище не трябва да се вземат, тъй като не са достатъчно обективни.

# 89
Лично аз не виждам смисъл от един милион желания, от които така или иначе желани са първите 2-3, но пък ако на някой му е приоритет "да не похаби бала", да, налага се да изрежда всичко.

Не би трябвало да има неприети, ако са посочили поне едно с минимален 50-100 точки под техния. Може да сложат за всеки случай още едно, или някое с миналогодишен максимален под техния. В София са по около стотина паралелки с минимален 400+, 300+, 200+ и <200, не е като да няма избор и да не се знае кое училище в кой сегмент попада. И нещо с химия има, и нещо с биология, и нещо с компютри, и нещо хуманитарно, и някоя приемлива професия във всеки от интервалите. Ако ти е все тая, не се занимаваш да пишеш презастраховка и чакаш с останалите неприети РУО да те насочи.

Общи условия

Активация на акаунт