Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 488
  • 823
  •   1
Отговори
# 90
Проблемът не е, че хората не могат да сметнат колко паралелки да напишат. Проблемът е, че не искат да пишат паралелки с по-нисък бал от желаните. Преди години с голямата ми дъщеря написахме желанията от групата на нереалните и реалните. Групата на резервите я попълних сама, а тя ми обясняваше, че не ги искала. Очаквано влезе в първото от реалните.

# 91
Може да ми се смеете, но аз се запознах с целия процес на кандидатстване и редене на желания благодарение на вас. От тук видях всички графики, прогнози и класирания… Написахме само 4 желания, защото бала беше висок и имахме късмет. Искам да кажа, че най-полезна беше онази таблица, която още в първите дни показваше къде се намира детето ти по успех и колко деца в София има преди него - с по-висок бал. Нямаше как да прогнозирам къде ще отидат тези деца и какви желания ще имат, но сравних с миналата година и видях, че момиче със същия бал влиза без проблем във Френската. Наистина има начини да се информираш и донякъде да прогнозираш.
И аз така. Огромно Благодаря за отзивчивоста и съдействието на всички пишещи тук! Форума, статистиката за успеваемост и едно рамо на приятелка за училищатата и приемливи варианти съобразени с желанията и възможностите на детето много ми помогнаха. В началото на втори срок не знаех нищо за приема и кандидатстването. Ние не бяхме с висок бал, по скоро в средния диапазон заради неочакваната издънка и притеснението по математика, но горе долу се справихме с подреждането и приключихме с второ класиране. Може да звучи смешно, но си бях взела справочници на "Педагог" за 2024 и 2025 г. и постоянно обикалях с тях сравнявайки минимални балове и възможности.
Успех на всички деца днес и да няма недоволни!
Ние сме на това дередже защото детето иска само едно единствено нещо. Във всяко класиране сме приемани по 2 желание и въпреки че е същото като най исканата паралелка,не е в желаното училище. Тя ще чака 5,,6,7 ...  класиране . Ще чака място и през годината това е най тъпото ,че където и да я приемат на това класиране, 9 желания сме написали само 3 с малък шанс, тя ще тръгне с нежелание на училище защото 2 год  следи тази Вазова само за нея се говори .
И ние сме така, но предвид бала се примири на резервен вариант. Вазова тази година се оказа препъни камък за много деца. Респект на детето, че следва мечтата си и не се отказва! Може пък на директорското класиране да излезе място в желаната специалност и детето да влезе. Пожелавам ви го!

# 92
И аз с подкрепата на форума мога да кажа, че се справих нелошо и сега, а и преди няколко години с големия. Живи и здрави да сте всички, които помагате, споделяте и подкрепяте- БЛАГОДАРЯ ВИ!
Аз като четох тук, че учители не са наясно и подвеждат родителите и децата чак не ми се вярваше. Но и колегата, която е с по- голям син също и й е минало през главата вече, пак се записаха на първо класиране, щото да не би да "загубят" мястото Dizzy Face И колкото и да се опитвах да обяснявам и да я насочвам да прочете в сайта или някъде "черно на бяло", ако на мен не вярва на 100 %, накрая пак се записаха след първото класиране. Чак не вярвам, че го има това явление, но както казвате- много родители не четат bg mamma Wink
Стиснати палци и от мен на всички смелчаци!

# 93
  • Стара Загора
От инфо тук във форума...визирам когато баткото беше 7-ми клас и сега, когато наборът е на ред, успях да се образовам. Че на всичкото отгоре и давам съвети на приятелки Simple Smile)))

# 94
  • Куциндрел
Не знам кой ви е пуснал мухата, че ако си в първите 100 редиш 10 желания и т.н.
Може всички да наредиш стига да имаш ентусиазъм.
Реденето е според реалността. Моята статистика беше - това и това училище и съответните му специалности са с висок, среден или нисък бал. Избрах подходящи във всички диапазони, детето категорично отхвърли 2 училища. Хареса конкретно две, но за едното трябва да се лангърла всеки ден по над 40 мин с автобуса и съответно то отиде назад в желанията.За другото вече ми помогна математиката и вероятностите. Отделно половин година гледах програми, балове от НВОтата, следях им сайта и фейс страницата. Мислих между 2 различни паралелки като резервен вариант и се спрях на едната. По математика детето изкара повече точки и това помогна. За желаната специалност бала е хвръкнал с 20 точки на 1во, а за трето с 30. За това, което той влезе, на трето мин хвръкна с поне 50.

# 95
Не е нормално в една работеща държава, форуми и единични субекти в дадено училище, да са разяснителите по кампанията в 7 клас за родители, чиито деца кандидатстват.
В много училища пускат в школо кампанийно някоя заповед, график или наредба и с това се изчерпва ангажиментът на уведомление.
Логично и нормално би било за едно работещо министерство е да изпрати през училищните системи разяснителни брошури, разбираеми за масовата част от родителите. Да изиска от класните ръководители пак през ясни инструктажи как да информират за втори път и да отговорят на възникнали въпроси.
Да очакваме родителите да са ангажирани, търсещи и знаещи какво, кога и как трябва да направят е прехвърляне на отговорност.

Дописвам се: май е излязло класирането.
Niffi стискам палци.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 13:08 от gato

# 96
  • Куциндрел
То и да изпратят все тая. На РС за НВОтата бяха сложили една дама, която се чудише как по-бързо да ни отпрати, на всичкото отгоре ми направи забележка, че я питам за нещо, което е важно и не съм чула.

# 97
Здравейте,
Има класиране.
За съжаление при нас не успя за 1 желания, но поне се прекласира в по-желана паралелка.
Благодарности на всички активни във форума, наистина информацията е безценна.

# 98
Желанието, което гоним от първо класиране ни се изплъзна за 0,5т. Късметът й е на друго място явно. Хубаво лято на всички.

# 99
  • Пловдив
Начинът на прием в гимназиите като замисъл е добър. Проблем е за децата, които се стремят към високобалови училища, най-вече в София, където малка грешка може да те "изпрати" не там, където искаш да учиш. Разисквали сме го много пъти, да не повдигаме пак темата.

За мен лично оценките от училище не трябва да се вземат, тъй като не са достатъчно обективни.

С това съм напъно съгласна.
Нивото не е еднакво и 6-ца по БЕЛ или Математика в дипломата в едно посредствено училище може да е равна на 4-ка в друго, където изискванията и нивото са значително по-високи.

# 100
На РС за НВО при нас говориха същите неща, които ги пише в сайта за прием и по страницине на РУО-та и училища. И малко реклама тип "всички ще си останете при нас, защото сме по-по-най-". По-скоро като губене на време я отчетох.

Проблемът е, че желаят "училище", и се получава дете, което примерно харесва испански, или немски и му върви химията, да мъчи 5 години история с английски, защото  изборът му е закотвен в едно малко балонче.

В досегашния клас на набора повечето деца изобщо не отчитаха като опция нещо извън 1-2 училища след 7ми клас, не защото точно това искат, а защото вкъщи и в училище изобщо не им е предлагано друго и всеки друг вариант е 1) нов и страшен, или  2) провал. В ОУ-тата минават представители на 1-2 училища, към които са обикновено родителските нагласи на учещите там, и това е. Съответно всички деца около тях това искат, свикнали са с тази мисъл, настроили са се, изградили са очаквания, направили са си планове с кое приятелче ще са там. И драмата настава когато резултатите от НВО "изненадат" и тепърва в рамките на няколко седмици дете и родители трябва да променят нагласи, градени с години, и да разглеждат неохотно други опции.

# 101
И за тези , които са изтървали поста по-горе - ИМА класиране .

# 102
Къде е това класиране?

# 103
И за тези , които са изтървали поста по-горе - ИМА класиране .

Да завалят хубави новини😀😀😀

# 104
  • София
Къде е това класиране?
За момента трябва да се вижда само при кандидатствалите . По- късно ще пуснат РУОтата.
Дано всички са намерили мястото си!

Общи условия

Активация на акаунт