Таблет, лаптоп или тетрадка за лекциите?

• 1 634
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте! Дъщеря ми се записа в специалност "ветеринарна медицина" наскоро и се чудехме, кое ще бъде най-подходящо за лекциите. Тя пише бързо на лаптоп, но той е прекалено голям и тежък. Таблетът е компактен, супер за записки, всичко ще и стои на едно място, но се притеснявам за очите и. Тетрадките за мен са супер, но са прекалено тежки, като я знам нея ще изгуби някоя, ще ми реве, че не може да си намери записките.

# 1
  • Телиш/Плевен
Студентката на какво мнение е? Тя трябва да си реши. Аз и досега обичам да пиша на ръка и съответно бих избрала тетрадката.

# 2
И тя не знае какво иска 😄, приятелките и си взимат таблети за университета, чете във форуми за лаптопи, виждала съм я най-много да използва лаптопа, заедно с листи хартия когато учи.

# 3
Здравейте! Дъщеря ми се записа в специалност "ветеринарна медицина" наскоро и се чудехме, кое ще бъде най-подходящо за лекциите. Тя пише бързо на лаптоп, но той е прекалено голям и тежък. Таблетът е компактен, супер за записки, всичко ще и стои на едно място, но се притеснявам за очите и. Тетрадките за мен са супер, но са прекалено тежки, като я знам нея ще изгуби някоя, ще ми реве, че не може да си намери записките.

Изберете таблет с писалка и допълнително малка кравиатура. Събират се в дамска чанта и имат достатъчно памет, за да съберат лекциите за 5 години.
Много студенти ходят с лаптоп, но те са по-тежки и по-големи.
Определено таблетът е най-удобен.

# 4
Втори курс медицина съм и мога да кажа, че таблета е най-добрата инвестиция, която съм правила! За лекции и записки не знам дали ще й е полезен, но за ученето цялостно със сигурност!
В университета вече всичко е дигитално, учебници, презентации, материали за изпити, колоквиуми и т.н
Таблета хем е лек, хем се побира навсякъде, нося си го всеки ден в уни. 😊

# 5
Студентката на какво мнение е? Тя трябва да си реши. Аз и досега обичам да пиша на ръка и съответно бих избрала тетрадката.
Не знам дали забелязвате, че майката казва "тетрадките за мен са супер". За нея, не за дъщеря й. Вашата и нейната носталгия с писането по тетрадки няма нищо общо с реалността.  Със сигурност дилемата на момичето е лаптоп или таблет.
Аз от 2 години съм ежедневно с Lenovo ThinkPad на гърба, не е лек като таблет, но определено не тежи много. Бърз, компактен, батерията държи до към 3 часа, без да го жаля. Но това, което в случая би било най-полезно е ThinkPad Yoga, моите деца са с такъв. Не се сещам за нищо по-практично от това.

# 6
  • Телиш/Плевен
Не знам дали забелязвате, че майката казва "тетрадките за мен са супер". За нея, не за дъщеря й. Вашата и нейната носталгия с писането по тетрадки няма нищо общо с реалността.  Със сигурност дилемата на момичето е лаптоп или таблет.
Забелязвам, че колебанието е между трите неща, защото момичето още не е решило какво иска. Пита се за мнение, аз съм дала моето, без да го налагам по някакъв начин.

# 7
Тетрадка не е практично, отделни листове А4 в папка по-добре. Ако пропусне, да може да преснима и да си ги добави. Но това не е решение, което иска много обмисляне. Ако ѝ потрябват листове, винаги може да си купи, в случай, че не всичките ѝ записки са на устройство. Според мен все пак ще ѝ трябват, защото на лекции може да има чертежи. Трудно се чертае в текстова програма на момента.

# 8
Егати, на мен даже не би ми хрумнало да си взема нещо друго, освен лист и химикал 😂

5 курс, дипломен семестър, диплома, готова на 70% и лаптопът спира. Хард диск, загубени снимки от училище още, дипломиране, учебни материали И дипломна. Последно съм качвала в облак преди седмици нещо-си, защото все пак е в процес на работа и нямам навик. Въведение, формули, сметки за главни профили - на лист. Чертежите наново. Така успях да свърша навреме.

Ако трябва, а то ще трябва, схема на ръка да си направи, как ще се справи бързо на лаптоп? Аз сериозно не знам, някакви графични приложения ли?

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 08:30 от Enter Sandman

# 9
Аз бих препоръчала лаптоп от по-малките (ултлабук 12-13 инча), ако бюджета позволява. Има хиляди предимства над таблета и извън записването на лекции, а не е чак толкова по-тежък от един таблет.

# 10
Винаги съм ползвала тетрадка в университета. Лаптоп само вкъщи, за учене, презентации, писане на курсови работи и есета.

# 11
Листи, които после се подреждат в папка.

# 12
Аз учих право. На лекции в тетрадки трудно записвах всичко, но и никога не съм се целяла към това - предпочитах да слушам и да записвам само онова, което мисля, че ще забравя. Използвах понякога такива съкращения, които после аз не си разбирах...Smiley Понякога пък в бързината пишех толкова грозно, сякаш си поставях загадки за сесията... Grin
По предметите, на които държах да имам цялата лекция налице, носих таблет - определено става по-бързо. Колегите пък предпочитаха лаптоп, тук е въпросът на какво е свикнала - аз лично от ученичка работя с таблет.
Изцяло зависи какви предпочитания има тя, но да има предвид, че ако избере някое дигитално устройство, е важно да съхранява данните и на флашка/облак, за да не изчезнат по някаква причина.
Да Ви кажа - в тези специалности, който е влязъл без очила, излиза с... Очите трудно може да предпази - ако не е екран, ще са мнооого книги с дребен шрифт. Wink
Да не говорим, че сме от поколението, което "израстна" пред телефоните и компютрите и няколко часа повече едва ли ще окажат такова вредоносно влияние.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 12:07 от darbie9596

# 13
Много си зависи от човека. На какво е свикнал да пише и после да чете. Аз лично и до ден днешен си пиша на тетрадки/тефтери. Обичам да пиша със съкращения, таблици, схеми. Нещо, което трябва да го уча не мога от електронно устройство, винаги разпечатвам. Чета и правя схеми. Така че тя в процеса на лекциите ще прецени кое й е най-удобно.

# 14
Тук всеки може само лично мнение да изрази, но това как ще помогне на момичето?
На таблет без клавиатура не знам как се пише бързо. Да, таблета е удобен и практичен, но да водиш записки там не си го представям освен както горе се предложи клавиатура и писалка.
От двете дигитални неща аз съм за лаптопа. Да се правят презентации, да се обработват файлове за мен инвестицията е много по-добра от таблет.
Иначе лично за мен аз пих писала на хартия и бих преписвала после на лаптопа. Писането на ръка има много предимства по отношение на запомнянето. Има си чудесни college block (не знам как иначе се казва), които са подвързани със спирала, но имат удобна перфорация за скъсване и са предварително перфорирани за прибиране в папка. Не знам защо трябва да ходи с няколко, че да са тежки.
Аз бих заложила на това и после бих ги преписвала на лаптопа. Така съвсем се запомня, но това съм си аз с моите сложни методи. Момичето да реши за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт