Важно - машина за хляб - 2 част !

• 73 386
  • 835
  •   1
Отговори
# 735
На 500гр. брашно колко суха и прясна мая се слага? Аз на коричка хляба го докарвам, ама на вътрешност.....Май сложих повече вода и не ми хареса хляба...Стана пак вдлъбнат! И се пукна коричката и вътре един недопечен и влажен.....Оф...Пак се оплаквам, ама се извинявам.....Освен да направите тема и за новобранци....., че тук майсторките само се смеят с нас....

Правих с вода, пълнозърнеста смес,сол и мая....

# 736
  • Стара Загора
Все пак в едни и същи милилитри вода и мляко, млякото има някакво сухо вещество, мазнини...няма как да дава вода, колкото чистата вода при едно и също количество...сигурно затова...не бях се замисляла...и аз бих заменила 1:1...ама опит учи.

Тъй де, ще знам вече. Другият път, като слагам мляко ще наблюдавам тестото.  Laughing
Аз очаквах провал в началото, пък то какво стана. Първите три хляба бяха перфектни, кекс даже правих - и той стана добре, а днес ме изненада машинката.  Laughing

# 737
Мама Цоцоланка,описваш превтасал хляб и то доста превтасал!
Причината може да е в по-голямо количество мая,по-дълга програма,по-висока температура при втасването.
Ти имаш опит с тестата - количеството мая зависи не само от количеството брашно,а и от това колко е обогатено тестото - мазнини,захари.
Затова трябва справка с конкретната рецепта,ако не можеш сама да прецениш.
Не се шашкай,с машината е същото като на ръка! Peace

# 738

Правих с вода, пълнозърнеста смес,сол и мая....

Тази пълнозърнеста смес от готовите на Техра (или подобна) ли е?

Защото ако е такава, трябва да намалиш малко количеството на маята (по принцип знаеш, че едно пакетче от 7гр. суха мая е за 500 гр. брашно), но тъй като тези смеси имат допълнително подобрители и разни други бъркочи, 7 гр. мая идва множко на 500 гр. от това брашно.
И все пак много фактори играят роля тук, като външна температура, допълнителни съставки, които си сложила, дали тестото е прекалено меко или прекалено твърдо и т.н.

# 739
 pina ето я рецептата: 500 готова брашнена смес, 10гр. пресована мая(какво е пресована мая? Embarassed); 10гр. сол, 10мл. олио, 320 мл. вода и да се изпозва програма с продължителност 2,30ч

Така...пресована мая суха или прясна означава...Направих със суха и сложих 2ч.л. мая,не на д-р Йоткер,а френска. Водата ми дойде малко и после на око слагах,но..май сложих малко повече вода,за което се усетих по-късно.....сложих на програма бърза на основна програма или за бял хляб, но определено тази,която е с 2,30ч. Бухна много хубаво, но....после дойде и разочерованието...

Да питам и дуго нещо...Не се казва конкретно програма, това означава ли,че готовите пълозърнести смеси се правят на програма за пълнозърнест хляб? И ...по принцип като меся на ръка - винаги слагам по-голяма част бяло брашно(синя опаковка) и по-малка част пълнозърнесто. Тук така мога ли да процедирам? И но коя програма ще дойде?

Как да правя да не превтасва брашното, това май ми убягва....

# 740
Аз със закъснение видях,че става въпрос за готови смеси Техра или някакви други.Не съм компетентна там!Никога не съм ги ползвала,дори не съм чела какво съдържат.

# 741
Мама Цоцоланке,в случая с маята си сбъркала - пресованата мая трябва да е жива,сложила си суха,а това означава двойно количество все едно.
Относно брашната и техните комбинации казах вече,че по-добре да си мълча.Не съм ползвала никога.

# 742
Ръжено-пшеничен хляб - готова смес- пълнозърнесто ръжено брашно, пшенично брашно тип 750, суха млечнокисела закваска

# 743
  • София
Според опаковката на Техра брашната, там има млечнокисела закваска, което би трябвавало да значи, че има от онези бактерии, които се съдържат в кваса за хляб (нали се сещате, навремето, пък и сега все повече, не се е месело с мая, а с квас, които си приготвяш сам, като оставиш при определени условия и за определено време брашно с вода да вкисне). Ако е така, то няма нищо лошо, но....кой знае....

Като стана дума, някоя от вас дали е правила такъв хляб изобщо - с квас?

# 744
Ръжено-пшеничен хляб - готова смес- пълнозърнесто ръжено брашно, пшенично брашно тип 750, суха млечнокисела закваска

По-принцип на опаковките на тези смеси има рецепта за приготвянето му. В нея пише ли, че трябва да се добави мая? Защото като чета написаното от теб съдържание, не му трябва допълнително мая. Направо си го слагаш със съответното количество вода и машинката ще си свърши останалото.
Хляб със пълнозърнесто брашно съм пускала и на Основната програма и на тази, която си е за Пълнозърнест хляб. Според мен няма кой знае каква разлика. Но нищо не пречи да експериментираш и ще решеш сама, коя програма ти го прави по-добър.

# 745
Като стана дума, някоя от вас дали е правила такъв хляб изобщо - с квас?

Иска ми се да опитам такъв хляб, но още не съм се наканила. Нямам нерви да го чакам този квас, а и нямам време, особено сега лятото, като сме навън с дребната по цял ден. Може би наесен като се застуди и стоим повече вътре ще се пробвам.

# 746
Едно време имах мерак да експериментирам да си произведа нахутова мая,също и кисел квас да си приготвя и да правя хляб.Е,не се хванах,нямам идея дали ще скопосам нещо! newsm78

В тази смес щом има кисел квас вероятно трябва да се съобрази.Все пак мисля,че трябва да се сложи мая,щото той киселия квас е почти равносилен на нищо.Може би маята трябва да е по-малко предвид,че все пак вече има някакви бактерии в тази смес.Нищо конкретно не мога да кажа.

# 747
  • София
Зори, аз упорито търся информация, посъбрала съм рецепти за квас и хляб с него, но в един сайт казваха да не започвам първият си хлаб с квас със собствена закваска, че било твърде смело...после следвало разочарование и отказ от такива хлябове...Съветват да си вземеш квас от познат и после да си правиш и свой...Е, да речем че след подобно предупреждение няма да се отчаям толкова лесно, пък и срещам рецепти и за машина с квас. Ако някой ден нещо получа като резултат, тук ще кажа за това, но...да видим кога...

# 748
. В нея пише ли, че трябва да се добави мая? Защото като чета написаното от теб съдържание,

10гр. пресована мая

# 749
  • София
Няколко страници назад бях публикувала един линк с инфо за сравнително естествени подобрители за хляб. Реших да преведа страничката за улеснение, стори ми се интересна информация.
(http://www.breadmachinedigest.com/library/dough_enhancers.html)

Подобрители за хляб

Лецитин

Запазва хляба по-дълго свеж и работи заедно с глутена за по-въздушен хляб. Също така прави хляба малко по-влажен и играе роля на умерен консервант. Приготвя се от соя или яйчен жълтък. Среща се в течна или гранулирана форма.

Употреба: 1 с.л. на чаша брашно

Недиастатичен малц (Non-Diastatic Malt )

Супер среда за маята, дава на хляба по-добра структура, прави го по-мек и нежен. Добива се от изсушени ечемичени кълнове. Течна или гранулирана форма.

Употреба: ¼ ч.л. на чаша брашно

Аскорбинова киселина (Ascorbic Acid )

Създава кисела среда за маята за по-добрата и работа. Служи  за консервант и забавя появата на мухъл и развитието на бактерии. Ако не можете да намерите чиста аскорбинова киселина на кристали, можете да използвате счукана таблетка витамин С.

Употреба:  1/8 ч.л. за хляб.

Суха кисела сурватка (Dry Acid Whey)

Подобно на аскорбиновата киселина ускорява действието на маята, като се постига максимум втасване за кратко време. Служи  за консервант и забавя появата на мухъл и развитието на бактерии.  Важно е да кисела, а не сладка сурватка.

Употреба: 1 ч.л. на чаша брашно.

Глутен пшеничен (Vital Wheat Gluten)

Съдържа се естествено в пшеницата и пшеничните брашна. Някои имат повече, други по-малко. Глутенът прави едно нещо – подобрява втасването и структурата на хляба. Без него се получава тухла. Ако ползвате бяло брашно, нямате нужда от глутен. Но за пълнозърнестите брашна е необходимо добавянето му.

Пектин (Pectin)

Добавя мокрота на хляба и замества мазнината. Това е същият пектин, който се използва при сладката и желетата. Течна или гранулирана форма. С гранулите се работи по-лесно и се съхраняват по-добре.

Употреба: 1 ч.л. на хляб

Джинджифил (Ginger)

Засилва действието на маята. Стипчивото му свойство запазва хяляба по-дълго свеж и затруднява развитието на бактерии и мухъл. Най-добре да се използва джинджифил на прах. Не се безпокойте, няма да усетите вкуса му при тези количества.

Употреба: ¼ ч.л. на хляб

Сухо мляко

Спомага за кафява коричка, влагата в хляба, вкуса и хранителната му стойност. Също така помага на хляма да се отпусне в случаите, в които искате да го разточите и оформите.

Желатин

За по-добра структура и влажност на хляба. Има добра хранителна стойност и е полезен за косата и ноктите. Гледайте да използвате неовкусен желатин.

Употреба: 1 ч.л. на хляб

Мазнини

Подобряват вкуса, структурата и влажността на хляба. Повечето рецепти за френски хляб не съдържат мазнина, тъй като тя неутрализара жилавостта. Не бива да се безпокоите за мазнините в хляба, една филия хляб съдърж твърде малко мазнина, тъй като за целия хляб се използат 1-2 лъжици.

Жълтък

Спомага за втасване, цвят и сруктура на хляба. Естествено има и малко от ефектите на лицитина.

Употреба: 1 голямо яйце замества ¼ чаша течност в рецептата

Сурватка (Buttermilk)

Спомага за по-бързо и бурно действие на маята, като се постига максимум втасване за времето, предоставяно при машините за хляб. Прави хляба по-мек. В допълнение, като всяка кисела среда, запазва хляба по-дълго свеж, без мухъл. Може да се добави ½ - 1 ч.л. сода за хляб, за да неутрализирате киселия вкус на сурватката. Но тази киселост на някои им напомня за хлебния квас и я харесват.

Употреба: ½ ч.ч. замества почти същото количество течност в рецептата.

Чесън

Овкусител, когато е в големи количества, но в малки помага на маята, прави тестото по-лесно за точене и служи за консервант.

Употреба: 1 ч.л. на хляб, ще се отрази на вкуса

Общи условия

Активация на акаунт