Важно - машина за хляб - 2 част !

• 73 383
  • 835
  •   1
Отговори
# 720
Мама Цоцоланка,аз мекици правих както писах по-горе с тестото за хляб с кашкавал.Станаха страхотни!Правих ги с жива мая,от известно време само такава ползвам.

Ако може по подробно, дори и на ЛС ......

# 721

Тестото за мекиците - какво стана, рецепта?

Препоиръчвам ти мекиците на Деата.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=123936.msg2285743#msg2285743
Аз ги правя по същия начин, но слагам мая, вместо сода. на 500 гр.брашно, около 25-30 гр. жива мая. Маята я шупваш с част от водата, плюс 1-2 ч.л. захар. Замесвам и втасвам в машината и после ги пържа. Ето ги, разкошни са :

http://3opu.multiply.com/photos/photo/5/37.jpg

# 722

Ех, този Мултиплей е в целия форум  bouquet...добре изглеждат,а и авторката пише,че стават добро количство, точно като за нас...Само Зори ако обичаш - на коя програма правиш тестото и втасването? Благодаря!

# 723
Аз съм с ФИФ, но името на програмата е Teig kneten, виж дали имаш нещо подобно. При мен е 1,30 ч. като времетраене - 30 мин. меси, 1 ч. втасва.

# 724
Поръчах вече пекарната, няма връщане назад Grinning, ще си я чакам сряда или четвъртък и почвам кариерата си на хлебарка Mr. Green

# 725
  • софия
привет на всички запалени по домашния хляб  bouquet

и аз скоро ще се включа към отбора Laughing само ще няколко дена и мъжа ми е обещал една Аляска Wink
поздравявам всички ви за суперските хлебчета които правите....надявам се да мога и аз да покажа толкоз апетитни творения...

ако има някой желание мога ли да помоля да систематизира накратко най-важните, основни неща на които трябва да се обърне внимание при ползването на такава машина...
....чета от няколко дена обаче като не записвам Rolling Eyes...а темите са доста дъълги станали...

благодаря ви предварително Hug

# 726
  • София
Аз имах късмет да си взема машинката, когато темата беше стигнала 60-та страница на Първа част:)))), та четенето беше доста по-малко...
Сега сериозно:
От всичко, изчетено до момента, в моите глава и практика са останали няколко неща:
   - слагаш първо течни съставки, после сухи, добавяш някои незадължителни съставки (семена, ядки) при звуков сигнал, някои ги слагат и в началото.
   - при отложен старт избягваш рецепти с яйце, мляко и прочее продукти, които могат да се развалят, както и внимаваш да не влиза в контакт маята със солта и водата.
   - махаш бъркалките след последно месене (следиш си таблицата с описание на програмите, за да знаеш кога е то) или не ги махаш, ако не си наоколо или просто не ти се занимава.
   - вадиш хляба след около 5 мин. престой в контейнерчето (колкото да се поотпусне, но не и да се овлажни)
   - не съдиш за готовността на печене по вида на горната кора, тя обикновено е бледичка и тънка.
    - в началото просто се доверяваш на рецептата и програмата, после правиш подобрения и изменения
    - пълнозърнестите хлябове са малко по-капризни, често са по-сбити.
    - при хлътнала горна кора причините могат да бъдат - рядко тесто, превтасване (повечко е била маята или длъжка е дошла програмата за тази рецепта или околна температура)
    - най-кратката програма (schnell) (около час) е за някакъв тип мая с ускорено действие, затова програмата би трябвало да е поне 2 часа и нещо.
    - първоначалните успехи или неуспехи не означават, че всичко занапред ще е все така:)))
    - за козунаците има много рецепти, за тях трябва или много късмет, или много опит, но има толкова много изписано, че ми е трудно да обобщя, още повече че от Великден не съм правила и съм позабравила четеното тогава.
    - разчитай на на Pina, Cathie, Зори и другите момичета, които услужливо споделят своя богат опит и завидни умения
    - питай/чети назад винаги, когато се колебаеш - някой вече е имал твоя проблем/въпрос
    - не се отказвай лесно, машинките си ги бива - правят добри неща и то вместо теб.
    - споделяй опита си - това е от полза както за теб, така и за другите, които четат тук.

# 727
Жени_К, dimitrina73 е обобщила прекрасно най-важното. Но ако имаш въпроси, насреща съм  Wink
Нещо, което ми хрумва - за да се получи добра консистенция на тестото, да стане на хубава топка, съотношението течни: твърди продукти трябва да е 300мл: 500гр. Естествено то може да се променя, което е въпрос на вкус. Колкото по-рядко е тестото, толкова по-мек и въздушен става хлябът. Почти без кора, приличащ на кекс. Но пък и почти винаги спада и превтасва. Ако ви харесва повече бухнал хляб, не превтасал, с пукнатина на горната коричка - спазвайте пропорциите 300:500, които гарантират средно твърда топка. Нито много твърда, нито много мека.
Към течните продукти спадат: вода, мляко, яйца, масло, олио, а към твърдите - брашно, кашкавал, ядки, маслини и др.

# 728
  • София
Систематизирана информация за машините има ето тук :

http://store3.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm ,

за което благодаря на Гатото на Гато.

Още и добре систематизирани рецепти има тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0

# 729
  • Стара Загора
Имам нужда от съвет. Моля майсторките да помагат.  Praynig

Днес пуснах машинката да прави хляб, с рецепта за бял хляб, като вместо вода сложих прясно мляко и резултата е плачевен. На вкус е екстра, ама на вид - тц. Като че ли е станало  прекалено твърдо тестото и хляба прилича на павенце.  Laughing Къде ми е грешката?

# 730
Имам нужда от съвет. Моля майсторките да помагат.  Praynig

Днес пуснах машинката да прави хляб, с рецепта за бял хляб, като вместо вода сложих прясно мляко и резултата е плачевен. На вкус е екстра, ама на вид - тц. Като че ли е станало  прекалено твърдо тестото и хляба прилича на павенце.  Laughing Къде ми е грешката?

Ето я  Grinning. Не е от млякото със сигурност, и аз повечето хлябове ги правя с мляко (по-точно правеХ зимата, сега лятото не). Трябвало е още мъъъничко течност да долееш, за да е меко тестото.

# 731
  • Стара Загора
Хубаво де, що като го правя с вода, със същото количество тестото става екстра?  newsm78
Аз я пуснах и излязох, не наблюдавах тестото и съответно изтървах момента. Ама пък с вода пак съм го правила номера и си намирах идеално хлебче

# 732
  • София
Все пак в едни и същи милилитри вода и мляко, млякото има някакво сухо вещество, мазнини...няма как да дава вода, колкото чистата вода при едно и също количество...сигурно затова...не бях се замисляла...и аз бих заменила 1:1...ама опит учи.

# 733
Абе и с мляко и с вода,ако е станало много твърдо тестото,затова е бил сбит хляба.Не е успяло да втаса.
Аз лично винаги гледам тестото през първите 10 мин,видя ли че е достатъчно гъсто или меко,оставям го и тогава не гледам.Брашната са различни,яйцата са различни,не знам си кое е различно,така че трябва да се наблюдава.И в хлебозавода наблюдават тестото,винаги може да се получи отклонение.

# 734
Ами защото има много зависи  Grinning. Зависи дали брашното ти е било същото (брашното по принцип поема различно количество течност, в зависимост от това как е смляно, дали е овлажнено и т.н.), млякото е течност, но не е вода и мое да поеме по-различно количество брашно и т.н. и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт