Важно - машина за хляб - 2 част !

• 74 502
  • 835
  •   1
Отговори
# 150
Мама Цоцоланка Shocked наистина, че имам вече. Благодаря ти Hug за пожеланията.

# 151
  • София
Ню,честита ти рожденничка!Да е здрава и щастлива,и да хапва често от маминия вкусен хляб! Wink
Иначе за хляба-аз правя по тази рецепта:
300мл вода,1л сол,1л захар,3л олио,500гр брашно,мая/суха/
Става чуден хляб.Ползвам брашното на Софимел -Ола,синята опаковка.И задължително го пресявам.
Ню,ти по коя рецепта правиш хляба?
Вече не помня, от темата с рецептите ги взимам.
Ами аз почнах с обикновен хляб снощи, но много сол съм му сложила и замина в коша. Иначе имаше що-годе някакъв вид...

Не се отчайвай,разбира се,че скоро няма да е просто с "някакъв" вид,а прекрасно изглеждащ. Grinning
Ето така изглеждат моите хлебчета по горната рецепта:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63251&view=1&photo=1

# 152
Ню,Честита рожденничка,да ти е жива и здрава!  bouquet

Прочетох за хляба ти и проблемите,които имаш!По всичко което описваш,става ясно,че тестото ти е превтасало!
В момента ,в който започне да се пече - не трябва да спада тестото,а да се надига!Поради превтасалото ти тесто не може да ти се изпече,става глетаво и т.н.!
Причината за това може да бъде - много мая (точно написаното количество в рецептата ли слагаш?)
много меко(рядко) тесто - тестото ти трябва да става на топче - да е меко и еластично,но на топче!Да не е каша,да се маже по стените на машината!
Много важно - ако използваш неправилна програма на машината - доста по-дълга от необходимото - тестото ше превтасва и резултата е като твоя!Необходимото време за пшеничен хляб в машина е между 2.30 и 3.00 часа!Ако ползваш програма която е с продължителност 3.40 (има такива програми),нормално е тестото да превтаса!
Стискам палци за следващия хляб да е идеален!Ако имаш въпроси,аз съм насреща!

Добър съвет е да направиш 3-4 обикновени хляба и след като си вече майстор на тях да преминеш към висшия пилотаж! Peace

# 153
  • Стара Загора
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2729888

При мен се получават хлебчетата.
Щом е на основна програма ще пробвам едното контейнерче с обикновен хляб другото с разни екстри.
И от брашното стават различни, досега вземах от магазина, на Софимел, и едно друго Мелко май, онзи ден мъжът ми докара от мелницата и вчера като го пекох е малко по - различен на вкус, пак е вкусен ни си има разлика.

Ню, много да ви радва малката рожденничка   bouquet

# 154
Ню, честито и от мен. Не влизаш вече ти в отчетната тема....
Иначе на мен хляба със сирене не ми се получава хубав. Два пъти го правих и двата пъти не бях очарована и се отказах вече. На мен ми харесва хляба с  кашкавал. Мъжът ми казва, че това не е хляб а кашкавалка

# 155
Такаааааааааааа.....

Да вземат да се стегнат разните фирми и да започнат да дават комисионни на мамите от форума...Че от коментарите тук във форума и миялна си взех, и цветя започнах да гледам,и разните му там глезотийки други,които обаче улесняват живота, та сега ще ме накарате и машина за хляб да си купя......Не че и други не ме навиват, ама аз се дърпам като магаре на мост....Ще ме накарате да си направя разходка до тези магазини ТСМ - ама качествени ли са там машините? Да не стане,че евтиното излиза скъпо?

За колко време се научихте да си правите сама хляба, т.е. да става сполучлив? Пробвали ли сте различните смеси - Селски хляб, Многозърнест хляб, Градинарски хляб и сполучливи ли стават? С каква мая се прави хляб - с тази на кубчета ли, по половин кг. ли се слага за 1 хляб, стават теста и за различни вкусотии, нали - сиренки, кашкавалки,козунак, за друго какво използвате машината?

# 156
  • София
Мама Цоцоланка,аз както писах ,започнах с обикновен хляб-стана ми от първия път/не се хваля,де/. EmbarassedПосле имах няколко неуспешни опита,защото купувах жива мая,която или аз не употребявах правилно,или нещо не са я съхранявали правилно.Откакто почнах със суха само няма грешка.
Аз не правя кой знае колко различни видове хляб-слагам винаги обаче разни добавки-сусам,ленено семе,слънчоглед.
Правила съм хляб и от тези смеси на Техра-доволна съм много.Но определено един черен хляб не може да ти набухне като бял.
За ФИФ-ките-или добро,или нищо Wink.Истината е,че с моята имах проблем в началото-още като я взех не  печеше.Но нали е с две години гаранция,оправиха ми я.Взех я за 25лв.За толкова пари и две години да работи,пак си заслужава! Peace
И отново да добавя-за шест месеца само два или три пъти сме купували хляб от магазина. Grinning

# 157
Мама Цоцолана, тука повечето майки сме с Фиф-ки.  Не знам някоя да сее оплакала да има проблеми.
Хляба се прави много лесно. Може да ползваш суха мая,може и жива. Въпрос на избор. Аз съм пробвала и двата варианта. Става си ОК. Предпочитам сухата на д-р Йоткер.
Иначе е много лесно, просто слагаш продуктите и вадиш готов хляб. Единственото, което трябва да спазваш са следните указания

Най – напред се сипват течните продукти като мляко, вода, олио, течни добавки.

Върху течните продукти се поставят брашното и насипните продукти, като се съблюдават следните правила:

брашното да покрива изцяло течностите, като оформя в средата издигнато от основата гнездо.

маята се поставя в гнездото, така че да бъде отделена от другите насипни продукти.

захарта, солта и другите насипни продукти се изсипват равномерно около гнездото с маята.

„мокри добавки” за приготвяне на нестандартен хляб да се добавят след звуковия сигнал.

При желание хлябът да се изпече отдолу добре и да не бъде с дупки, да се извадят двете бъркалки по време на последната фаза на втасване както следва:

Набрашняват се ръцете, оттегля се към двете страни тестото, така че да се открият бъркалките. Отстраняват се бъркалките с приспособлението (кукичка). Тестото се заглажда леко, като се оформя пак като една топка. Отстраняването на бъркалките трябва да стане бързо, за да не спадне тестото (аз  не ги отстранявам)

При приготвяне на сладкиши е препоръчително да се отстранят бъркалките, за да не се разцепи при изваждане.

# 158
Момичета, аз да питам следното нещо:
Тестото за мекици същото ли е като това за хляб и ако не е -как се прави такова за мекици? Embarassed
Много обичам мекици, а досега не съм правила, защото не обичам да меся.Но от както имам мойта ФИФ-ка не съм се спряла.

# 159
Ню, да ти е живо и здраво съкровището и да ви радва Simple Smile

Валенце, и аз правя по тази рецепта, но се слагат 2 ч.л. сол и 2 с.л. захар. Рецептата е от форума, но много ми сладни хлябът така.
Ще пробвам по твоятя рецепта - захар и сол наравно. Каква е мерителната лъжица - чаена или супена. Предполагам супена Simple Smile

Мама Цоцоланка, не се колебай. Няма да съжаляваш.

ДО всички с нови машинки - не се отчайвайте от неуспехите, такива винаги има.

пина, радвам се да те видя Simple Smile

Evjeni, какво стана с проекта за систематизиране на старата тема? И аз бих помогнала, но съм не много добре в тази област  Confused

# 160
cathie, и аз се радвам да те видя!  Grinning
Аз напоследък не съм пекла хляб в машината.Все правя разни питки,пърленки и такива неща,които пека във фурната.

Caprari,мекиците обикновено се правят от същото тесто като хляба - просто се пържат.Може да срещнеш рецепти в които има мляко - кисело,прясно или пък яйца... въпрос на вкус и какво ти се намира в хладилника! Peace

# 161
Благодаря ти, Pina!

# 162
  • София
Кати,мерителната ми лъжичка е такава от адаптираното мляко на децата.Мисля,че съдържа 4,5гр. Peace
За мекиците-аз ги правя по същата рецепта като хляба,само че вместо вода ползвам прясно мляко.С кисело мляко не ми харесват.Меся ги вечерта,слагам в намаслен голям плик и в хладилника.Сутрин ги вадя около половин час преди пържене.Нямат грешка!

# 163
Ето така изглеждат моите хлебчета по горната рецепта:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63251&view=1&photo=1

Мммм..., дано успея и аз да докарам такъв.
Вчера като правих този хляб с маслините, сложих точните пропорции от рецептата, но стана едно воднисто тесто, изобщо не стана на месещо се хлебче. И добавих още брашно. Тогава вече взе да го върти, точно както се върти тесто..., но казах вече... като се включи реотана да пече - спадна и малко глетаво стои, изобщо не е пухкаво, както стои твойто хлебче Sad.

Благодаря на всички за пожеланията за Гери!!!

# 164
  • София
Ню,затова ти казвам,по-добре почни с обикновен хляб.Аз сега се сетих,че също бях правила този с лука...и го изхвърлих тестото по същата причина-много ми е воднисто.Според мен проблема е,че в самия лук има доста вода,ама кой да се сети да го изстиска!аз не се сетих.Но по тази рецепта ще стане супер хлебче! Peace

Общи условия

Активация на акаунт