🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXVI 🎬

• 43 130
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • София
https://www.imdb.com/title/tt1757678/

Днес го изгледах от 10:45 в най-новата SCREEN X зала в Синеленд, България МОЛ.
Препоръчвам да се гледа именно там. Изживяването с тези екрани отстрани (ваше дясно и ляво) е един път!

Имаше 20/25 минутен рекламен блок, така че спокойно можете да закъснеете доволно и да се вредите за самия филм. Simple Smile

Има куп трейлъри, но най-яките бяха на ''Мандалорецът и Грогу'' и ''Одисея'' на великия Нолан (това ще счупи боксофиса на 2026 г. ми се струва). Въпреки, че беше най-ранната прожекция, залата беше почти пълна и хората яко се изкефиха на сладкия Грогу (овации, ръкопляскания) и на Одисеята също, около мен се говореше как ще се гледа и нямат търпение.
Няма трейлър на Avengers: Doomsday, бяхме излъгани от Дисни!
Няма посткредит сцена!

Самият филм е само 3 часа (15 минути са надписите, което се брои между другото), така че не пийте много течности или кафе, ако не искате да пропуснете нещо важно от филма.
Много се дразнех на непрекъснатото движение около мен. До ВЦ-то и обратно.
Поне едно 20, 30 човека си се разхождаха през тези три часа.

И така след толкова много странични неща, нека си поговорим малко за Аватар: Огън и пепел. Simple Smile

Чисто емоционално много ме докосна. Много! И със сигурност ще го гледам пак. За мен тези 3 часа си отлетяха като един миг, сами си преценете колко потопен съм бил в света на На'Ви.
Хареса ми повече от Епизод 2! Ще ми трябват поне още 2 гледания, за да се изкажа и относно първия филм, защото там също чисто емоционално бях пленен и са ми някак на кантар. Може би съвсем малко все пак оригиналният първи филм си остава на първо място, но разликата е минимална наистина.
Натъквам се на доста мнения обаче как на хората нещо не им е харесал особено много и аз просто недоумявам. Не ме разбирайте погрешно, нямам намерение и да влизам в спорове. Киното си е субективно възприятие все пак.
Но да, за мен това е един велик филм, който просто не може да те остави равнодушен!

Плюсове:
Почти всичко! Абе всъщност всичко! Ако тръгна да изреждам, ще пиша до утре, няма смисъл просто.
И нали няма смисъл да казвам колко е красив и величествен чисто визуално?

Минуси:
Мхм, ами не се сещам, съжалявам. Ама ако все пак някой ми опре пистолет в главата от немай къде ще кажа - твърде много Паяка и твърде много иди ми-дойди ми с полковник Куорич или по-точно клонинга му.
НО и Паяка и Куорич всъщност ми харесаха, хахаха. Така че да, шах и мат! Grinning

Да се върна на емоционалното и плюсовете. Както писах, те са много.
Но искам да акцентирам на самите персонажи. Бяха много умело развити през целия филм и за всяко тяхно действие си имаше логика. Сценарият и диалозите бяха точно на мястото си. Беше намерена правилната дозировка. Нещото, което куцаше леко в епизод 2 (поне според мен).

Варанг много ми хареса както и интеракциите и с полковника. Откаченяци, намериха се както се казва. Ако не се лъжа и МаДжейк (хихи) им го каза.

Има спойлери! (ще напиша в 'болд', къде свършват)

Варанг оцеля в крайна сметка, така че не сме видели всичко от нея. Дадоха я как бяга, ужасена от силата на Кири и след това повече не я видяхме.
Куорич уж загина, но труп нямаше... Би било безумие да си отиде по този начин. Така че не го вярвам. Има много хляб в този герой. А и той е единственият злодей с харизма, който може да се превърне и в антигерой.

Кири ми е любимка и на нея възлагам много големи надежди да бъде спасителят на Пандора, защото към момента само тя има истинската дарба да се свързва с Ейуа.

Усещате ли как лека-полека ни водят към туист и изкупление за Куорич? Залагам си единия бъбрек, че той ще прогледне и ще мине на страната на доброто.

Край на спойлерите!

Ако всичко работи по план би трябвало да имаме 5 филма за Аватар, като аз очаквам и много силен социален отзвук. За да се спаси Пандора трябва самите хора да я спасят... Нещо такова. Т.е. начинът на живот на Пандора да бъде правилно разбран от хората (които към момента са яко дезинформирани от алчните корпорации) и тази луна да се забрани за колонизиране и експлоатация.
Само с отделни битки трудно ще стане това, просто защото хората имат мощни оръжия, включително и ядрени такива. Т.е. по друг начин трябва да бъдат отказани.
Или да разберат, че колкото и да се стараят няма да се домогнат до най-ценните и ресурси. И ако я унищожат няма да спечелят нищо.

След Стар Уорс, Индиана Джоунс, Властелинът на пръстените и Авенджърите си имаме още един легендарен франчайз и това е Аватар, колкото и хората да се чудят как да го омаловажават и да го иронизират с Покахонтас и пр. майтапчета.

Велик филм!
Горещо препоръчвам за семейно посещение на голям екран и за няколко гледания. Simple Smile
-
9.0 / 8.5

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 21:59 от Diavolo

# 631
  • София
Тази зала ScreenX как съм я изтървал, но виждам, ще преди няколко дни са я отворили. Явно Аватар втори път ще се гледа там Grinning

Diavolo, благодаря за ревюто. Вече имам надежда, че бая ми бяха потънали гемиите Grinning

# 632
За "Нюрнберг". Победителите да съдят победените е всичко друго,но не и правосъдие. Това е проблемът на този филм.

# 633
  • София
Много се радвам на това ревю, на мен също много ми хареса, не само визуално, съжалявам само, че не съм разбрала за новата зала, а това кино ми е под носа, отидох в Imax.
Варанг и Куорич са много добри образи, факт!

# 634
За мен обаче Варанг
спойлер
Скрит текст:
потъна някак накрая без яка битка с Нейтири. Очаквах да я размаже Нейтири.

Аз пък очаквах много повече от новата зала. Само някои сцени са на всичките екрани, не е много удобно за периферното зрение на толкова дълъг филм с очила.

# 635
  • София
Мхмх
Скрит текст:
Може да има тепърва техен сблъсък в Епизод 4.
Просто искаха да демонстрират, че Ейуа е всемогъща и че Кири е най-силната и нищо чудно и самата Варанг да преоктрие вярата си и да прегърне отново Ейуа.

В крайна сметка, за да имат някакъв шанс срещу земляните абсолютно всички кланове на Пандора трябва да са заедно и обединени. Защото едно време индианците в Северна и Южна Америка са били по-лесно завладяни и претопени, защото освен всичко друго не са били и обединени, а често са воювали помежду си. Не че ако бяха единни имаха шанс срещу модерните оръжия на европейците, а и те им носят и много болести.

Та да, единна Пандора + помощ от самите хора. И да се получи голям социален отзвук. Така аз виждам нещата, за да има щастлив край, но да стои реалистично.

# 636
За Нъжа 2 (понеже го гледах с английски дублаж - китайците казваха по-скоро Нъжа, а американците - определено Нъджа и от време на време Неджа):
Очевидно е, че за тези 5-6 години компютърната анимация е станала много по-добра и този филм със сигурност изглежда страхотно на голям екран.
Но самият сюжет не е моето - хаотичен е, неконсистентен с първия филм и историята е както казват западняците "all over the place". Това не е моят тип сюжет - аз обичам многопланови, обмислени и стегнати сюжети. А и разминаванията от първия филм ме дразнят (как така в първия изцяло пропуснаха да споменат, че той има двама братя, а беше голяма драма, че е самотен и никой освен родителите му не се отнася човешки с него?!).
Освен това има липса на консистентност в рамките на самия филм - Нъжа ту е невероятно силен - практически непобедим, ту не може да победи без помощ относително посредствени противници. И за това няма обективна причина.

# 637
Нямаше как да не кача тази снимка тук . Малка закачка със Сам в къщи и Маколи Кълкин . 😆 Днес пропуснах да го гледам понеже гледах друго , и си казах че до година по същото време живи и здрави пак ще го дават . 😆

# 638
  • София
Аватар 3 - както и останалите части е перфектно изпипан визуално. Обаче го няма същия вайб от филма през 2009. Всичко е добре развито, като в началото е малко по-муден и нищо особено не се случва. Малко финалната битка прилича на тази от втората част.
Варанг има накъде да се развива като злодей, но е топ изцяло нов персонаж. За още две части се чудя какво може добави Джеймс Камерън? Трябва да видим и елемент въздух.

# 639
  • Варна / UK
Днес ще ходя да гледам Аватар, на някаква по-нова версия на IMAX-екран, сигурно ще е като този Screen-X в София - тоест трябва да има екрани и отстрани, така ли? Припомних си днес сюжета на Аватар-2, че единственото което помнех е, че антагонистът ми приличаше на Вини Джоунс Grinning, а пък не обичам да гледам неподготвена и да се чудя кое какво беше.

Гледах One Battle After Another като излезе по кината и много ми хареса. Нямаше слаб момент този филм, плюс великолепна игра (Лео - перфектен, Шон Пен - хаха Heart, Бенисио Дел Торо - велик като сенсея Joy), много хумор и много екшън. За мен темата на филма не е чак толкова експлоатирана - има място и за още такива филми. Хареса ми, че дъщерята на героя на Лео всъщност спаси него (образно казано); сенсеят вършеше много повече и полезна работа от революционната организация; богатите тикви от тайното общество, които се мислеха за голямата работа, се изпотрепаха... добре, добре беше.
Скрит текст:

Лятото гледах F1 на IMAX-a във Варна - страхотно изживяване; а песните и музиката от филма още си ги слушам - много ме кефят.

# 640
  • София
Гледах на кино два норвежки коледни филма. Харесаха ми и ги препоръчвам. 😊

Коледата на Андерсен (Christmas on Cobbler Street / Den første julen i Skomakergata) (2023)
https://www.imdb.com/title/tt15400448

Точно преди Коледа, 11 г. момиченце пристига на улица Коблър съвсем сама и търси подслон при Шумейкър Андерсен, сърдит и сприхав старец, който живее като отшелник. Тази среща променя живота и на двамата...
Хареса ми и препоръчвам.
-
7

Коледният лов на мишката (A Mouse Hunt for Christmas / Hvis ingen går i fella) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt35727399/

Микс между Стюарт Литъл, Ловът на мишката и Том и Джери. 😀
Семейство пристига в изоставената къща на леля им, за да отпразнуват Коледа по един нов начин, без да знаят, че семейство мишки вече обитават къщата. Те също се канят да празнуват Коледа и не желаят натрапници...
Следват куп забавни, но и поучителни моменти.
Свежарка. Препоръчвам.
-
7.5 / 7.0

# 641
# 642
  • Варна
Уж да се приспя снощи реших да гледам ,,Пет нощи с Фреди"2
https://www.imdb.com/title/tt30274401/
По-интересен ми бе от първия, та заспах чак след финалните надписи...Следват ,,Зоотопиите". Весели празници!

# 643
  • София
One Battle After Another (2025)
https://www.imdb.com/title/tt30144839/

Към този все още ранен етап, това е може би един от най-големите фаворити за предстоящата церемония на Оскарите. Гледах го още при премиерата му на кино, но нямах никакво време да пиша. Както и за много други филми.
Филмът е добър. Пол Томас Андерсън си знае работата. Всичко в този филм крещи едно - дайте ми награда/и. Личи си качественото кино. Но аз имам сериозен проблем с този филм и той е от чисто емоционално ниво. Не ми пукаше за нито един от героите и не бях истински въвлечен в историята. По-скоро любопитен да видя какво е намислил Андерсън и как ще си развие идеята.
Предполагам, че една от основните идеи на режисьора е била именно тази - филм в който всички герои да са неприятни. Няма добри и лоши, защото всички са лоши. Със сигурност няма нормални... Кой беше казал, че в свят на луди, най-лошото нещо е да си нормален.
Пол Томас Андерсън по един майсторски начин описва съвременна Америка разпокъсана и разединена насилствено и напълно умишлено. Той ни показва най-грозното и лице. И не подминава и едните и другите. И консервативните среди и либералите. Осмива и двете страни на една и съща парадигма и в крайна сметка не взима страна. Дали наистина обаче? Поне според мен взима страна, по един по-прикрит начин, но взима. Либералите са описани с повече чувство и са основните герои. Неофашистите са като анимационни герои.
Битките нямат край. Битка след битка. Победителите са различни, но цената я плащат всички и накрая победители всъщност няма.

Каста е великолепен. Леонардо Ди Каприо и Шон Пен ярко се открояват. Талантът им няма граници.

Финалът не ми хареса, а обикновено при Андерсън той е запомнящ се. Бих казал дори, че финалът е клиширано банален и за мен целият филм олеква с поне една единица...

Определено това е един силно претенциозен филм и не е за всеки. Историята е простичка, но разказана по един типично за Андерсън сложен начин с много ярост, хаос и черен хумор.
Генерално му давам седмица, но само като усещане и чувство бих му дал по-ниска оценка.
-
7

# 644
Тези дни гледам ХП, стигнаха до Нечистокръвния Принц. Кофти адаптация, но поне не съм ги гледала много пъти. Утре сигурно ще дадат последният (всъщност предпоследният - нали беше разделен на две части).
Иначе, когато писахме кои филми ще дават по Коледа, ги уцелихме общо взето - даваха и ХП, и Сам вкъщи, и Сърдити старчета, и Коледата невъзможна (два пъти, май по различни телевизии), и Бриджит Джоунс...
За НГ може да пуснат Властелина...
По едно време основните програми имаха традиция около Коледа да пускат Арабски нощи - адаптацията на 1001 нощ на Холмарк, това още не е давано тази година, но няма да ме изненада, ако го видя тези дни.

Общи условия

Активация на акаунт