🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXVI 🎬

• 43 142
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Нюрнберг (Nuremberg) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt29567915/

Един от най-добрите филми на 2025 г.
Филмът е по реални исторически събития свързани с Нюрнбергския процес и за изключителното му значение, за да бъде победен окончателно режима на Хитлер.
Изключителна работа на Джеймс Вандербилт.
Страхотен каст в който Ръсел Кроу като Херман Гьоринг блести ярко и задължително трябва да получи номинация за оскар.
-
8.0 / 8.5

Дългата разходка (The Long Walk) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt10374610/

Емоционален филм. Хареса ми. Много брутални и натурални сцени с убийствата... Мрачна атмосфера, гнетяща, студени кадри, както си трябва.
Няма как обаче да преглътна промененият край на Ричард Бакман (Кинг). Това е кардинална, огромна разлика и не ми хареса това своеволно решение на екипа на филма. Заради това смъквам цяла единица от крайната оценка.
-
7

Бягащият човек (The Running Man) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt14107334/

Става за едно гледане. Но нищо повече. По романа на Стивън Кинг. Старият филм с Арнолд Шварценегер ми хареса повече.
Този филм може да се обобщи като антиутопия за ерата на социалните мрежи. Отново виждам доста своеволия по сюжета и края на историята и отново - не е в полза на филма.
Погледнато от друг ъгъл обаче е много актуален.
-
6

Зрителна измама 3 (Now You See Me: Now You Don't) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt4712810/

Безсмислено продължение.
От филма на филм става все по-зле. Като този е най-тъпия от трите. Слаб сценарий, дразнещи диалози. Твърде много герои и линии.
Не ми хареса и не препоръчвам.
-
5.5 / 5.0

# 616
След хиляди добри, че на моменти и превъзходни отзиви, гледах "Един грам живот". Сигурно не съм добре, но на мен не ми хареса като филмово изкуство. Евентуално като социално послание, за бруталния бич на съвремието, който са наркотиците, може. Но дори и това не ми беше супер силно.

# 617
Сега догледах ХП и Огненият бокал - този месец си взех новото издание на книгата и наскоро съм я преглеждала, така че сюжетът ми е пресен. Абсолютно всяка промяна, която е направил режисьорът, според мен, е несполучлива. А косата на Хари изглежда като копа сено в този филм.
Поведението на Хърмаяни като цяло е нелепо - тя е едновременно помпозна, досадна и театрална (в по-тихите моменти). В реалния живот никой не би я търпял. И в книгите изобщо не е такава.
Въпреки критиките ми, харесвам този повече от следващите филми от поредицата, защото те са прекалено мрачни и имат страшно много промени.

# 618
  • София
От някъде може ли да се гледа Един грам живот, моля

# 619
  • София
Avatar opening wknds - Fire and Ash vs Way of Water:

$88M vs $134.1M | -34% | Domestic
$257M vs $307.6M | -16% | Intl
$345M vs $441.6M | -22% | Global

Не е чак толкова зле. По празниците ще се гледа доста.

# 620
  • София
Ето как Госпожа Шоколадова въздейства на хората, според нея, нещо което е станало случайно, но ето въздействието:

И изведнъж, тя спря, обърна се към мен и каза:

⬇️

„Боже, толкова ти е силна енергията, че ми се прииска да си легна!
Все едно ми изчезна съзнанието, спряха мислите, спря усещането за всичко.
Винаги съм се чудила защо си толкова различна.
В началото даже… честно казано, ми беше трудно да те разбера.
Струваше ми се, че си много странна.
А сега усещам, че когато си тук, нещо се променя в мен.
И се чувствам добре.
Но защо го усещам така?
Може би и аз се променям…“

Източник: Инстаграм

# 621
  • Berlin
Звездите много й говорят.

# 622
  • София
Хора, извинете ме, пуснала съм нещо в неправилна тема, може модератор да го изтрие, иначе, да, звездите го говорят.

# 623
Гледах Аватар днес в новата зала в Мол България.
Много ми хареса. Аз съм фен на поредицата и на ефектите. Историята не е нещо ново, но е впечатляващ визуално.

# 624
  • Бургас
За „Нюрнберг“ – нямах определени очаквания, нямам и задълбочени познания по темата. Не знам и в каква степен се придържа до реалността сценарият... Тръгвайки с толкова малка кошничка, филмът ми хареса! И днес продължавам да го мисля и премислям...
Трябва да уточня и че го гледах като документален филм. Не мога да имам претенции към актьорите, защото  нямам собствена идея за персонажите им. Но ме докоснаха и ръзвълнуваха! И което е по-съществено, ме накараха да размишлявам. Не само по конкретната ситуация и хората в нея, а въобще за човешката природа. И... мислите ми не са нито оптимистични, нито леки за преглъщане... Worried

Харесва ми усещането за стремеж към обективност; Събитията сами по себе си са достатъчно чудовищни и нямат нужда от допълнително омрачняване и демонизиране...
Общо взето за пореден път си давам сметка , че човечеството не се учи от грешките си; че продължава да е в догонваща позиция спрямо събитията и се опитва да нагоди и префасонира системата постфактум; че лошото ( да не казвам Злото, че звучи плашещо) е във всеки от нас и чака да бъде пуснато....
Жестоката историческа ирония е, че много от фактологията за събитията и политическите решения от тогава се повтаря днес пред очите ни, и отново в Европа или близо до нея... А и не само...
Да, филмът разбира се се придържа към общоприетата приказка за ВСВ ; пита как така обикновените германци допуснаха и дори подкрепиха режима... Но някак през цялото време, поне за мен , се усещаше едно тихо подводно течение от въпроси... Като например : А как така  Великите сили допуснаха това да се случи!? И за мен това е по-съществения , но премълчаван въпрос... Защото някой я финансира тази война, много преди да е избухнала в реала... Впрочем както и всяка друга война...
Най-въздействащото и най-ценното в този филм за мен бяха няколко неща: Сложността и психологизма в образа на Гьоринг; начинът по който бяха щрихирани характерите на останалите подсъдими – фанатизирани, комплексирани, страхливи нищожества ... За мен това на това се  основава всяко извращение и крайност във властта и политиката. Около силни и интелигентни визионери винаги се стълпяват този тип угодници, раболепници и извратеняци, тази общност се капсулира в собствената си  реалност и завинаги се сбогува със здравия разум и човечността...
И не , не симпатизирам на Х. Гьоринг, но отчитам мотивите, които са му дали началния тласък; както и си давам сметка, че ако беше на печелившата страна , оценките може би щяха да са различни ...
И третото нещо – съдбата на Дъглас Кели! Както е казал Фр. Ницше: „Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб!“ Може би най-страшното за идеологическите устои на един човек е да се взре отблизо във Врага си  и да проумее, че той е точно такъв човек като него самия... Интелигентен, любящ съпруг, добър баща ,с мечти и страхове, но... избрал грешната страна на Историята; допуснал омразата и злото да го водят; изгубил мярата за добро и зло ...
А след това да видиш, че и тези дето са заедно с теб от „правилната страна„ , често също не са светци... също могат да бъдат фанатизирани, предубедени ....
ПП  Ръсел Кроу е толкова, толкова наедрял , че докато гледах почти забрявях че е той...  Wink

# 625
Първи официален трейлър на Одисея (за обществено гледане имам предвид, не лийк):

Докато го изгледам, цифрата на гледанията нарасна с 10-тина хиляди...

# 626
  • София, България
Като голям любител на древногръцката митология съм скептик относно филма. Ан Хатауей в ролята на Пенелопа - определено не.

# 627
Аз също, но ми се искаше да е добър филм.
Не само костюмите им са грозни, и кастингът - спорен, а има и много грозни сгради. Вчера видях подигравки по повод древногръцкия брутализъм:
(нещо имах проблем с качването на изображението - затова се забавих)

Напомня ми за нашия мавзолей - този, дето го събориха...

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 17:00 от pppqqq

# 628
  • София
Днес гледах на кино Аватар, възхитен съм!
След малко ще напиша кратко ревю, че пак ми се налага да изляза.
За тези, които ще го гледат на най-новата световна мода - Скрийн Х да знаете, че има 20/25 минути реклами. Но най-яките трейлъри бяха на Одисея на Нолан и Мандалорецът и Грогу. 😊
Нямаше така чакания трейлър на Авенджърите: Думсдей.

Но първо боксофиса.
Бюджетът на Аватар: Огън и пепел е около $450 млн. което е брутално и означава, че трябва да събере минимум $1.5 млрд. А ако чукне $2 млрд. вече ще е на печалба.

В България:
943 191 лв. опъниг уиикенд спрямо рекордът за България: 1 040 565 лв. за 2022 г. - Аватар: Природата на водата (2022)
55 249 зрители сега спрямо 71 896 зрители за 2022 г.
Не бих казал, че има голяма разлика...

В Щатите и по света също е по-слабо спрямо Епизод 2, но това са нормални неща, драми няма.
Ще видим как ще е с втория и третия уикенд.

Общо към момента, световен приход на Аватар 3:
$345,000,000 млн.

# 629
Вчера изгледах първия филм за Нъжа - този от 2019, мисля днес да гледам продължението от тази година.
Интересно е да се гледа нещо по китайската митология, филмът е добре направен, но в началото (а и не само в началото) ми беше прекалено детски. Към края обаче стана доста епично и това ме убеди да сваля и втората част. Очаквам да е с по-сложен и интересен сюжет.

Общи условия

Активация на акаунт