За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 610
  • 757
  •   1
Отговори
# 135
Ако имаш лапад /спанак или някаква замразена зеления, може да сложиш, после в тавичка и да запечеш.
Също кисело зеле, ако имаш в буркан или пък да добавиш домати и пак в тавичка да запечеш, може поливка да направиш с яйце и кисело мляко.
Иначе да напълниш тиквички, домати, патладжан.

# 136
Тиквички могат да се издълбаят и напълнят, ако смяташ че ще ви допаднат.
Другото което съм виждала да правят като се увлекат с плънката и им остане е да я сготвят само нея в тавичка и да я залеят отгоре като мусака.
И замразяването е опция, в случай че просто търсиш да спасиш плънката а не да дръжиш точно сега да вечеряте нещо с нея.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 00:55 от natka

# 137
Бих запекла сместа със заливка за мусака.

# 138
Какви бурени излизат? Не ги ли миете едно по едно листата?
Иначе със сместа може да се направи фалшива дробсърма. Задушава се лук, домати, добавя се сместа и вода, според колкото ориз е сложен (3:1). После се прехвърля в тава, прави се заливка и се пече на фурната. А може и без заливка и печене във фурната, досготвя се само в тенджерата.

# 139
Да, мия ги.
Това със заливката ми хареса. Иначе, нямам нищо от споменатите неща. Дъщеря ми и тиквички не яде.
Спасих вечерята с една измислица-лук, морков, доматен сок и кюфтенца от тая смес.
Това, което остана, ще гомприбера и утре ще ходя до български магазин за зелеви листа.
Но, скоро ще пробвам специално запеканката със заливка.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 17:49 от red soul

# 140
  • Варна
Или сложи с лъжица разделени ,,топчета", поръси ги с кашкавал, моцарела  или подобно сирене, вода, бульон или др.сос, заради ориза,  запечи, бързо и лесно.

# 141
Може и на топчета, панирани и кашкавала вътре, нещо като аранчини. За по-здравословно във фурната или еър фраера.

# 142
  • Варна
  И като плънка за баница може...

# 143
  • София
Здравейте. Исках да правя лозови сарми. Направих около кг смес ит ориз, кайма и подправки. Отворих буркана с листата/от бг магазин е/ и половин час ги мия и още излизат от тези острите бурени. Пълни са. Няма да ги ползвам. Сега какво да готвя с тази смес? Детето чушки не обича, а и нямам. Други листа нямам.
половината кайма може да се превърне в КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ С ГАРНИТУРА ОТ ОРИЗ ЖАСМИН
нищо, че в каймата има ориз https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_23.html

# 144
  • София
На мен почти винаги ми остава такава плънка, все правя повече. Като напълня чушките и остане пълнеж, слагам вода да заври и слагам да се вари, става нещо като турската супа с кайма. Само добавям домати, фиде и магданоз накрая. Става много вкусна супа.

# 145
  • Deutschland/HE
Като ми остане я слагам в тавата с пълнените пиперки, но не им правя заливка. Майка ми пълни домат или картоф, но аз не обичам.

# 146
Аз като ми остане плънка я замразявам за следващо готвене (сготвена е, доуточнявам).

# 147
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте. Исках да правя лозови сарми. Направих около кг смес ит ориз, кайма и подправки. Отворих буркана с листата/от бг магазин е/ и половин час ги мия и още излизат от тези острите бурени. Пълни са. Няма да ги ползвам. Сега какво да готвя с тази смес? Детето чушки не обича, а и нямам. Други листа нямам.

Три неща ще ти предложа. /Ако плънката е обработена термично, я слагаш накрая/.
Супа със зеленчуци. Запържваш зеленчуците докато омекнат и прибавяш накрая плънката. можеш да направиш млечна застройка.
Славянски гювеч

и това турско ястие

# 148
Помощ, моля Simple Smile Печени пилешки филенца с корнфлейкс могат ли да бъдат съхранявани във фризер и след размразяване да бъдат достатъчно добри на вкус? Като че ли няма какво да им се развали от замразяването, но все пак ако имате опит ще ми е много полезен Simple Smile

# 149
Според мен няма да са така хрупкави после, евентуално да минат набързо през загрята фурна или еърфраер преди да ги сервираш, но пък тогава рискуваш да изсушиш много работата и ще трябва да ги дебнеш и да се изядат докато не са почнали да изстиват и да се втвърдяват.
Това с хрупкавостта дори не всеки държи на него де, но да кажа все пак.
Дори и обикновено да не ги ядете с някакъв сос, за размразените бих предвидила да има, примерно чеснов или от сорта.

Общи условия

Активация на акаунт