За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 14 382
  • 336
  •   2
Отговори
# 330
  • Мнения: 24 346
Изхвърлих го.
Яд ме е на себе си, сос бешамел ми става от първия път, кремове за торти правя, а един прост сироп ми се опира.
Слагам нов сега с повече захар и лимона ще го сложа като го махна от котлона.

# 331
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Скрит текст:
Правя реване, сиропа е ужасен, изхвърлих го моля ви за сполучлива рецепта , искам гъст сироп. 1 ч.ч. захар на 2 вода сложих, настърган лимон и ч.л. от сока плюс няколко капки ванилия. Чиста вода... Кое обърках?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_3828.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_17.html

# 332
  • София
  • Мнения: 12 219
.... и от мен предложение за реване -   РАЗКОШНО ГРЪЦКО РЕВАНЕ - GREEK SWEET SEMOLINA RAVANI
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/10/greek-sweet-semolina-ravani.html

# 333
  • Бургас
  • Мнения: 1 729
Искам да направя кекс. Много рядко правя, така че нямам голям опит с кексовете. Имам правоъгълна форма за кекс, от онези дългите тесни. Не е с незалепващо покритие. Имам и тави разни, но предпочитам да ползвам еднократни.
В гореспоменатата форма ли е по-добре да направя кекса или в еднократна тава (мисля 23/33см.). Какво да направя, за да не остане суров кекса отвътре? Какво да направя, за да не залепне по дъното?
Също моля за рецепта за кекс, който не е пухкав, тъй като чета рецепти за пухкави, въздушни кексове - аз не харесвам такива. Едно време продаваха много вкусен кекс на парчета, който печаха в огромни тави. Имаше бял и какаов. Всъщност сега в някои бургаски закусвални също го предлагат и е същият като някогашния. Ако някой/я от вас ми предложи рецепта за такъв кекс, ще ме зарадва 🙂

# 334
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ето моя кекс, защото по никакъв начин не бих го нарекла пухкав - https://morrennaa.blogspot.com/2019/11/blog-post.html
Ако го искаш по плътен, просто увеличи малко брашното.

# 335
  • Бургас
  • Мнения: 1 729
Морена, благодаря! ❤️ Точно обикновен кекс имах предвид. Обаче имам два въпроса:
1. 9-10 гр. протеин - как така, толкова трябва да съдържа брашното ли, допълнително се добавя ли? Ползвам бяло брашно Екстра на София Мел.
2. Спанак не обичам и едва ли някога бих направила кекс с него, но от любопитство питам дали придава спаначен вкус на кекса или го слагаш, защото става красиво?

# 336
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Да, всяко брашно си го съдържа и има указан протеина в таблицата на пакета. Ползвай наличното ти брашно (не му помня протеина), но остави сместа да почива 15мин. след разбиването, което пък не трябва да е излишно повече.  
Спанакът  няма интензивен вкус и не се усеща, както и в спаначената торта... на нас ни  харесва, пък основно  за разнообразие го добавих, на което изключително държа в кулинарията.

Общи условия

Активация на акаунт