За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 529
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
  • под тепетата
Пеева, не е лоша идея, но по- удачно ми се струва с медено тесто. Не се надува така, както войнишките от амонячната сода .
 Peych, точно между маслено и медено се раздвоявам. Скоро правих галет и се присетих за това тесто. Благодаря ти!

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 11:58 от bilqna_69

# 346
Аз бих ги направила от медено тесто - по-стабилно е, позволява лесно да се работи с него при почти всякаква температура в помещението, а и провалите (евентуални!) пак могат да влязат в друга употреба Simple Smile

# 347
Преди мнооого години, когато ентусиазмът ми около коледното сладкоправене беше в повече Mr. Green, правих нещо подобно.
Скрит текст:

Рецептата е от руски сайт, който вече не съществува, та я давам, както съм си я запазила.

Скрит текст:
Шоколадова кошничка
Продукти:
1 ¼  ч. брашно
½ ч. какао
¼ ч. смлени бадеми
½ ч.л. сол
4 с.л. меко масло (60 гр)
2/3 ч. захар
1 яйце
½ ч.л. ванилия
Приготвяне:  Покрийте от външната страна правоъгълна форма за кекс с алуминиево фолио и го намазнете. Смесете брашното, какаото, ядките и солта. Разбийте маслото, захарта, яйцето и ванилията на крем. Добавете сухата смес и добре омесете. Загрейте фурната на 175 С. Разточете тестото с дебелина 3-5 мм и изрежете кръгчета с формичка.Облепете приготвената форма като застъпвате кръгчетата и леко ги притискате. Изпечете докато крайчетата се втвърдят (около 15 мин). Извадете и охладете. Внимателно извадете формичката и махнете фолиото.Напълнете кошничката с различни сладки.

Мисля, че и с медено тесто би се получило.

# 348
# 349
Търся рецепта за млечната супа със сирене на детските градини. Знам, че е коментирана неведнъж тук Simple Smile но не съм я запомнила. Сега допряхме и ние до нея Simple Smile

# 350
  • под тепетата
Пеп-4о, като се прибера довечера, ще разровя рецептурника и ще ти я снимам. Дано не е късно.

# 351
  • София
Търся рецепта за млечната супа със сирене на детските градини. Знам, че е коментирана неведнъж тук Simple Smile но не съм я запомнила. Сега допряхме и ние до нея Simple Smile
Аз също мога да я снимам от самия сборник

# 352
  • София

Здравей!
Имам тази рецепта:

1 настърган морков се запържва в малко олио – да си пусне цвета и да омекне, досипва се вода и се слага кромид лук наситно нарязан.  Може да се добавят 1-2 зеленчукови бульончета, след като заври се слага фиде, като се приготви и то се маха от огъня. Взема се половин кофичка кисело мляко, добавя се жълтък, разбива се и се долива догоре (кофичката)с вода. В тиган - слага се в малко олио лъжица брашно, като заври се слага млякото с жълтъка,  докато се посгъсти. После се изсипва в супата, няколко капки оцет и след това с ренде се слага сирене и суха наронена чубрица и малко кимион. Количеството на сиренето зависи от количеството на супата. На средно голяма тенджера около 300 грама.

# 353
Благодаря ви, момичета! Моля някой да снима и от рецептурника.

# 354
  • Русе
Скрит текст:

86. МЛЕЧНА СУПА С ГРИС И СИРЕНЕ
Грис 50 г, Моркови 32 г, Целина 23 г, Кромид лук 25 г, Краве масло 15 г, Прясно мляко 165 г, Сирене 67 г, Яйца (1 бр.) 40 г.
Почистените, измити и дребно нарязани моркови, целина и лук се пускат във вряща вода и се варят до омекване. Прибавя се 2/3 от млякото и като заври течността отново, се изсипва на тънка струя грисът при непрекъснато разбъркване с тел. Супата се вари до сваряването на гриса, застройва се с варена застройка от яйцата и останалото мляко, разбърква се с настърганото сирене и се подправя с маслото.
87. МЛЕЧНА СУПА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Прясно мляко 485 г, Картофи 113 г, Моркови 24 г, Целина 23 г, Кромид лук 25 г, Краве масло 30 г, Яйца (1 бр.) 40 г, Брашно 10 г, Сирене 48 г.
Морковите, целината и лукът, след като се почистят и измият, се нарязват на кубчета, заливат се с малко количество студена вода и се варят до омекване. Прибавят се почистените, измити и нарязани на кубчета картофи. Когато се сварят зеленчуците, супата се разрежда с 2/3 от горещото мляко и се оставя да заври отново. Застройва се с варена застройка, приготвена от останалото мляко, яйцата и брашното, размесва се със ситно настърганото сирене и се сваля от огъня. Подправя се с маслото и се поднася.

# 355
Имам 7 бр. ръчно точени турските кори в плик.
Ще направя баница с една част.
Другите дали мога да замразя във фризера?
Как се държат след размразяването им?

# 356
  • София
Аз също мога да я снимам от самия сборник

За съжаление в този сборник я няма

# 357
  • под тепетата
В моя рецептурник е тази рецепта

# 358
  • София
По кой рецептурна книжка е тази рецепта?
Ако може снимка на корицата ....
Благодаря!

# 359
  • под тепетата
Ей сега ще пусна, аз съм си го преснимала. Извинявам се, но нещо не мога да завъртя снимката на рецептата, все ми я завърта!

А рецептата със супата с грис, мляко и сирене явно ми е от другата книга , която вероятно е у щерката. На д-р Лиляна Трифонова - Детска кухня.
Peych е пуснал рецептите, благодаря!

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 21:07 от bilqna_69

Общи условия

Активация на акаунт