За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 423
  • 757
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Добър ден !
Със сигурност има стотици рецепти за крем карамел..... Но ако може някоя от вас да ми даде някоя която всеки път и се получава......
Знам че литър мляко на 7 яйца,има и друга ,която е 700мл мляко на 7 яйца .....

# 91
  • Sofia
Ако е гранясал не знам какво може да се направи. Confused
И аз не виждам какво да се направи. Миризмата ще си е все там.

# 92
  • Варна
 Миризмата може да се пооправи с цитрус, билки и подправки. Раздели на части (буркани, бутилки) и пробвай. В краен случай - за козметика/сапун.

# 93
Ако е зорът да се прикрие просто миризмата, може да се направи ароматизиран зехтин - с подправки от сорта на розмарин и подобни (продават и готови такива, могат да се разгледат за идеи), с чесън и с какво ли не.

Но мазнина ако е гранясала, не е и най-полезното нещо за консумиране по принцип.

# 94
  • Sofia
Мдаа въпрос и на нюх...  Simple Smile

# 95
Според мен няма как да прикриеш тази миризма с каквото и да е. В храна пак ще я усещаш поне мое мнение.
Имах и аз един такъв зехтин, 2 литра ги използвах за маски на косата и за козметични цели не и за ядене.

# 96
  • Бургас
Къде е тази голяма палачинка?
Моля, дайте рецептата!
В еднократна тава ще се получи ли? Не обичам да мия тави.

# 97
Ябълкова, еднократните тави са много малки. Тази палачинка се прави в голямата тава, която си върви към фурната. За да се спести миенето, а и за да се отлепи палачинката без да се разкъса, тавата се покрива с хартия за печене.
Рецептата - като напишеш "голяма палачинка на фурна" или "мързелива палачинка", ще ти излязат десетки рецепти.

# 98
  • Sofia
Къде е тази голяма палачинка?
Моля, дайте рецептата!
В еднократна тава ще се получи ли? Не обичам да мия тави.
Малко по рядка палачинкова смес се налива в тава (с масло) и се пече. Раздува се както ѝ хрумне. Simple Smile Аз загрявам тавата с масло, да се разтопи.

# 99
Еднократните тави са леки и тънки, а аз тая рецепта я знам със сипване в нагрята предварително тава с някоя и друга лъжица мазнина на дъното. По-добре тавата на фурната и просто с лист хартия за печене.
За този размер тава - по 1 чаена чаша мляко и брашно, между 1 и 3 яйца в различните рецепти, щипка сол. Някои слагат и малко захар в сместа, може малко олио да се капне в нея също, точно тия неща не са важни де.

# 100
Морковелка, ето и моята универсална зеленчукова подправка. Тя ми върви на разни супи, яхнии и боб, но далеч не на всички ястия. Солена е, солта е държи но не е чак един килограм. Освен това преди да сложиш от подправката може да я измиеш в цедка и няма да пресоли толкова манджата. Но когато слагам от нея първо я сложа , пробвам на сол и ако трябва тогава добавям към ястието.
Но пък варена мама прави и според мен сварените зеленчуци вече нямат толкова аромат който да пуснат ястието

# 101
Да, така пишеха и жените, че слагат само от нея и накрая като опитат, ако им се струва безсолно добавят само сол. Имаше и доста коментари, че една лъжица от подправката е малко за една манджа, две идвали в повече сигурно на сол.
Ще видя какво ще направя, но това да се измие малко преди да се сложи в ястието е полезна идея.
Аз сега като се замисля изобщо струва ли си да се  прави тази подправка. В магазина има целогодишно моркови, а и от другите зеленчуци. Та какво и е предимството?

# 102
Идеята на този тип консервирани подправки е да си оползотвориш зеленчуците от домашната градина, и то ако нямаш фризер или място в него. Ако ще купуваш зеленчуци от магазина - няма никакъв смисъл. Вярно, че с тези подправки се готви много по-бързо, обаче същото се постига и като си нарежеш и прибереш зеленчуците във фризера. Едно време, когато нямаше фризери, майка ми правеше промишлени количества бурканчета с такава подправка, само че консервирана, а не със сол. Откакто навлязоха фризерите обаче, зарязахме този безсмислен труд.

# 103
Простете ми за глупавия въпрос. Сестра ми прави супа зеленчукова. Пльоснала сметана 36% течна и готвила примерно около 20-25 минути. Това проблем ли е и може ли да се консумира супата?

Благодаря предварително!

П.П Питам, защото във всички рецепти за крем супа се слага след като е сготвена вече и пасирана даже, без да е на котлона.

# 104
  • Sofia
... Ще видя какво ще направя, но това да се измие малко преди да се сложи в ястието е полезна идея.
Аз сега като се замисля изобщо струва ли си да се  прави тази подправка. В магазина има целогодишно моркови, а и от другите зеленчуци. Та какво и е предимството?
Нямам домашно производство, та за мен изобщо не си струва.

Общи условия

Активация на акаунт