За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 490
  • 757
  •   1
Отговори
# 465
Продукти:
200 г червена леща
20 г хуск
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер (5г)
около 50 мл вода
3 ч.л. зехтин
1 малко яйце, което може да се замести с фалшиво ленено такова

или почти същото
200 г червена леща⠀
20 г хуск⠀
60 мл вода⠀
1/2 ч. л. сол⠀
1 с. л. зехтин

# 466
Моля дайте рецепта за диетичен хляб? Гледах рецепти за хляб от леща, но съдържат яйца и кисело мляко, а аз искам да е постен.
Диетичен спрямо какво? На всеки диетата не е една и съща, ако кажеш какво целиш ще получиш повече идеи.

# 467
  • При децата ми
Моля дайте рецепта за диетичен хляб? Гледах рецепти за хляб от леща, но съдържат яйца и кисело мляко, а аз искам да е постен.
Диетичен спрямо какво? На всеки диетата не е една и съща, ако кажеш какво целиш ще получиш повече идеи.

Да не съдържа брашно, просто. Не спазвам диета.

# 468
  • Бургас
Днеска купих картофи, за да правя картофено пюре. Изглеждаха хубави, но никъде не пишеше за какво са добри (пържене, печене, картофено пюре или друго). Варих ги, варих ги, е все едни тебеширени леко твърди стояха. Накрая направих пюрето с тях, но то стои на бучки, тъй като при намачкване с пресата, въпреки добавеното масло не станаха кремообразни.
Пасатор за картофено пюре не ползвам, защото става на лепкава маса.
Въпросът ми е има ли начин да разпозная картофите в магазина за какъв начин на приготвяне са добри?

# 469
  • In transit
Бели ли бяха или жълти вътре? По принцип жълтите стават за всичко. Белите се водят фуражни, те са едни по-кръгли и големи. Митите, които продават са жълти, поне само такива съм срещала.
В Кауфланд оня ден видях няколко сорта, бяха в торби, френски и австрийски. На всеки сорт (опаковка) пишеше за какво са подходящи.

# 470
Ябълкова, изглежда и синът ми е улучил такива, защото звъня да ме пита колко време варя картофи за салата - след 40 минути са били твърди и някои така си и останали.
Навремето на село имахме домашни и по-светли, почти бели, но явно не са били фуражни, защото се сваряваха много добре и имаха изразен вкус, сега не съм намирала такива - действително, както пише и Мики, ако попадна на бели, не се сваряват добре.

# 471
  • София

Е, кое му е простото? Хем да е постен, хем - без брашно!
Тази рецепта устройва ли те?
Здравословен хляб без мая

# 472
Хубави сортове картофи са Сорая и Агата.
Тези белите отвътре са подходящи за пържене.

# 473

Няма как хем без брашно, хем постен и да е хляб. То и брашна бол, тук пшеницата ли се избягва?

То малко като вица - Клиент към сервитьор в ресторант:"Какво мога да си поръчам да е веганско, да не съдържа глутен, също и без мазнини и ядки ..." Сервитьора: "Такси"

# 474
  • Бургас
Извинете, че чак днес отговарям!
Картофите, странно че жълти са вътре.
Кубратова, вероятно пазаруваме от едни и същи магазини, където се предлагат и пакетирани

# 475

Ето две рецепти:

Хляб от елда и просо

Хлебчета от червена леща

# 476
Няма начин да се различи в магазина кои са фуражни и кои за ядене, за съжаление. Мен ми се е случвало да купя мрежичка от 1-2кг и вътре да има всякакви - и много хубави, и пълни боклуци, а на вид изглеждат горе долу еднакво, като да са един сорт, а не са, сякаш са събирани оттук-оттам.

# 477
Колко време мога да съхранявам отворен фондан?
Правих торта и отворих различни цветове, след 2 седмици ще правя още една торта. Дали мога да го ползвам?

# 478
Не мисля, че ще има проблем, фолирайте го много добре, прибирате в кутия и държите на тъмно, хладно и сухо (не в хладилника). При мен е издържал и повече.

# 479
  • Русе
Скрит текст:
Ябълкова, изглежда и синът ми е улучил такива, защото звъня да ме пита колко време варя картофи за салата - след 40 минути са били твърди и някои така си и останали.
Навремето на село имахме домашни и по-светли, почти бели, но явно не са били фуражни, защото се сваряваха много добре и имаха изразен вкус, сега не съм намирала такива - действително, както пише и Мики, ако попадна на бели, не се сваряват добре.

Ходих миналата седмица до Сапарева баня. По пътя продаваха картофи местно производство и си взех 3 чувалчета по 5 кг . Много съм доволен, добре увират - за кюфтета, салатка идеално стават. От години когато ходя до Пирин си купувам картофи от местните хора и не съжалявам. От големите вериги не вземам картофи. Там продават някакви много твърди вносни сортове, които не за всичко стават.

Общи условия

Активация на акаунт