За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 487
  • 757
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас
Пилешка кайма с какво смилате? Аз правя по 2 килограма, повече на един път не ми е нужна. И ползвам чопър. Ама става бавно, защото слагаш малко пиле, смилаш, изваждаш, пак слагаш. Има ли някакви машинки за домашно приготвяне на кайма? Не от онея големите, дето се захващат за масата, а по-малка искам. Защото открихме, че пилешките кюфтета са много по-вкусни от свинските и телешките.

# 481
С електрическа мелачка меля. С чопър наистина е много бавно, а тези които се хващат за масата хем цапат много, хем не искам да съсипя масата (нова е и е паянтова, не е като старите, с тях не беше проблем).

# 482
Моля познавачите на месо (ама нямам снимка, да му се не види!) да ме консултират - купил ММ телешки ребра от младо теле (това за младото теле - по етикет) от фирмен магазин за месо, в който имаме доверие и пазаруваме от доста години, досега не съм имала повод да се усъмня в каквото и да е. Често купувам телешко и такива ребра за една любима от младите ми години манджа, така че знам как изглеждат в суров вид, как мирише телешко при варене и т.н, т.е. не съм новак, какъвто бях в 20-те си години, когато вместо телешко донесох на свекър ми да готви овнешко, ама и етикетите бяха разменени, и аз не различавах месо по цвят и други признаци Simple Smile
Все пак не съм и баш специалист, но тези ребра ми бяха странни и съвсем не приличаха на другите, които съм купувала от същия магазин - по-тъмно месо, изключително много мазнина (кога я натрупа това теле?!), при варене миризмата беше сякаш някаква смес между говеждо и овнешко - не мога да я определя, но някак хибридна, много бавно се и свари в сравнение с времето за варене друг път (аз не обичам да варя в тенджера под налягане и варя месото бавно, на ниска степен). След варенето бульонът стана тъмно жълт (такава беше и част от мазнината, останалата - бяла). На вкус не е зле, но ме озадачава. Та, по описание само, ако може, какво мислите, че е това месо? Възможно ли е телешкото да е толкова мазно или трябва да си поостарее животинката за такава мазнина?
Да си знам за друг път...

# 483
Благодаря за отговорите на моя въпрос. Направих соленките, станаха и с кашкавал, обаче малко късно установих пропуск в рецептата  - липсва сол.

# 484
Кашкавалът не беше ли достатъчно солен? Аз в такива рецепти слагам почти само щипка сол, че много солено ми идва, даже редуцирам количеството на някои сирена.

# 485
Кашкавалът беше само 30 грама, много малко, за да осоли.

Някой с идея как мога сега да ги подсоля?

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 12:11 от 𝑬𝒍𝒊𝒇𝒇

# 486
Моля познавачите на месо (ама нямам снимка, да му се не види!) да ме консултират - купил ММ телешки ребра от младо теле (това за младото теле - по етикет) от фирмен магазин за месо, в който имаме доверие и пазаруваме от доста години, досега не съм имала повод да се усъмня в каквото и да е. Често купувам телешко и такива ребра за една любима от младите ми години манджа, така че знам как изглеждат в суров вид, как мирише телешко при варене и т.н, т.е. не съм новак, какъвто бях в 20-те си години, когато вместо телешко донесох на свекър ми да готви овнешко, ама и етикетите бяха разменени, и аз не различавах месо по цвят и други признаци Simple Smile
Все пак не съм и баш специалист, но тези ребра ми бяха странни и съвсем не приличаха на другите, които съм купувала от същия магазин - по-тъмно месо, изключително много мазнина (кога я натрупа това теле?!), при варене миризмата беше сякаш някаква смес между говеждо и овнешко - не мога да я определя, но някак хибридна, много бавно се и свари в сравнение с времето за варене друг път (аз не обичам да варя в тенджера под налягане и варя месото бавно, на ниска степен). След варенето бульонът стана тъмно жълт (такава беше и част от мазнината, останалата - бяла). На вкус не е зле, но ме озадачава. Та, по описание само, ако може, какво мислите, че е това месо? Възможно ли е телешкото да е толкова мазно или трябва да си поостарее животинката за такава мазнина?
Да си знам за друг път...

Жълтата мазнина означава натрупване на бета каротин при пасищно отглеждане. Колкото е по-възрастно животното, толкова е по-жълта мазнината. Телетата се хранят основно с мляко, съответно тяхната мазнина е или бяла, или съвсем бледо жълта, ако са подрастващи и на смесено хранене. Предполагам, че в случая телето е всъщност младо говедо и допълнително е попило миризма от овнешкото.

# 487
Някой телета се хранят ссъ специален фураж от бебета Simple Smile е не на 2,3 дни, и трупат бързо кг и лой. Но чак жълта не е. Най вероятно е доста порасло.

# 488
  • In transit

Напръскай с пулверизатор с малко вода и ги поръси със сол. Леко ги запечи, колкото да не са влажни.

Кубратова, това теле ще да дъртичко.. така мисля. Оня ден купих ребра от Добротица, тъмнички са, не са розови, но нямаха много мас и не миришат на нищо различно от телешко.

# 489
За соленките - може да ги посолиш сега с някаква фина морска сол, но леко я навлажни, за да полепне.
А, тя и Мики писала междувременно, но няма да трия сега...
За месцето благодаря! Въртеше ми се в главата не толкова заради многото мазнина, а заради миризмата, че е старичко това "теле", мислех си и дали не е някаква специфична порода, която трупа бързо много мазнина, евентуално - храна, абе всякакви ми минаха, ама клонях към старо и щом и вие казвате, значи ясно...
Добре се свари обаче и го наготвих вече - и на супа, и на манджа, ще го изядем Simple Smile

# 490
Ще станат ли без кашкавал или сирене тези соленки? Много апетитно изглеждат.

# 491
  • Sofia
Ще станат ли без кашкавал или сирене тези соленки? Много апетитно изглеждат.
Ми да,  ама гризини.

# 492

Бих ги поднесла с някакъв дип и в него солта да е малко повече от нормалното за да балансира тях.

# 493
Натка, благодаря, това си го помислих, ала ще черпя с тях навън и не е удобно.

Mikkey, Кубратова, благодаря за идеите. Може би ще пробвам с няколко, да не стане по-зле.

Морковелка, ще станат. Аз сложих малко повече спанак, за да не го хвърлям и се получиха, тоест рецептата търпи промени. Относно солта - ако имаш морска сол и я поначукаш да стане на дребни кристали, можеш да ги оваляш в тях преди печене, на принципа на солетите. Аз за ефект сложих черен сусам.

# 494
  • под тепетата
Изглеждат много апетитно, 𝑬𝒍𝒊𝒇𝒇! А хускът за какво е? Такива зелени може и за Хелуин да свършат работа Wink

Общи условия

Активация на акаунт