За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 477
  • 757
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
 А с цвекло или сок от него дали може розАви?

# 496
Хускът сгъстява и трябва да се внимава с количеството.
Ако се добавя червено цвекло, предполагам трябва да е сварено.

За първи път правя тази рецепта, имах малко спанак и му търсех приложение, но май няма да я повторя. Правя много по-хубави мъфини със спанак и баница със спанак.

# 497
  • под тепетата
Благодаря за споделеното!

# 498
  • Бургас
Кубратова, коя е тая любима манджа? Ка́жи, че взех да се облизвам тука и да фантазирам 😃

# 499
Ябълкова, сигурно всички правят тази манджа, но аз я заобичах при свекърва ми - нейната беше много вкусна, приготвя се с телешко основно, но може и с пилешко. Та, сварявам месото (гърди или ребра са особено подходящи, ама наистина от младо теле, 1 кг) и после вече следва само печене, няма междинна обработка - в тава или йена с капак (тавата може и без капак, но тогава не се ползва вентилатор на фурната) нареждам месото, нарязвам на едро 2-3 средни картофа, 2-3 моркова, 1 червена и 1 зелена чушка, средна глава лук (само тя е на ситно), поръсвам сол, червен пипер (1 с.л.) и черен пипер (при мен повече, че обичам). Наливам малко бульон - на около 1/3 от дъното на тавата, добавям олио и пека 1 час (или до готовност на зеленчуците) на средна скара. Ако съдът е с капак, запичането става малко по-бавно, така че си добавям още в началото необходимото време - примерно час и 15-20 минути. Когато е готово, нарязвам на ситно магданоз, но той може и да се пропусне.

# 500
  • Sofia
Може ли лютеница/айвар да се замразява?
Променя ли се много вкуса?

# 501
  • Бургас
Аз съм замразявала купешка лютеница. След размразяване стана водниста и гадна. Също вкусът беше променен.

# 502
Може ли лютеница/айвар да се замразява?
Променя ли се много вкуса?
Аз понеже сама си правя лютеницата и ми се свиди да изхвърлям, ако ми остава малко на дъното и няма да го ядем го замразявам после го слагам в манджа, или мажа по сандвичи/лаваши с печене.

# 503
𝑬𝒍𝒊𝒇𝒇, кажи как правиш мъфините със спанак?

# 504
Морковелка, по тази рецепта:
https://trafficnews.bg/kulinariia/mnogo-vkusen-solen-keks-sas-spanak-i-sirene-251426/

Вместо форма за кекс, ползвам формички за мъфини.

# 505
  • Sofia
А с цвекло или сок от него дали може розАви?
Може, може... и с моркови също, или пък с картофи (цветни разбира се).

Кексът на снимката не с пасиран спанак, а с накълцан.  С пасиран би бил изцяло зелен.

Морковелка, ето ти страхотен солен кекс (разпукан, както е характерно за един кекс) от мен (снимката е линк) а спанак си добави по твой избор - 200-300г,  млян (с олиото пасирай) или накълцан (добавяш го при мокрите съставки, преди брашното).  Мъфини формичките са ясни. Simple Smile

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 09:27 от Morena

# 506
  • Deutschland/HE
Сега подсирвах мляко и имам 2-3л суроватка/цвик. Как да направя извара от нея?

# 507
  • Варна
  Загрей , но да не кипне, ще видиш как се отделят белтъчините, прецеди през марля и охлади.

# 508
  • Deutschland/HE
А мога ли наведнъж 2-3л или трябва по малко?

# 509
  • Sofia
Защо да трябва по малко, ако имаш подходящ съд...

Общи условия

Активация на акаунт