"Селски" номера и пинизи (тема 4)

• 50 159
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Съгласна съм, само казвам, че по възможност това е по-добро. Като няма възможност, рампата е необходимост. Шкаф може да се монтира и горе.

Другият вариант е външен асансьор до нейния етаж, ако не е много нависоко. Не знам дали е много по-скъпо. Израснала съм в квартал с триетажни кооперации без асансьори и в друг блок до нас на втория етаж живееше жена, останала в количка след катастрофа като млада, и техният апартамент беше пригоден така, с външен асансьор. Но за висок етаж едва ли е осъществимо лесно.

# 376
  • София
И това не е решение, защото и от първи етаж има стълби, а и за тях има случаи на отказ за поставяне на лайсни.
От опит на приятел. Сваляха на ръце инвалидната количка с майка и години.

# 377
Обикалях Любляна тези дни и ми направи впечатление, че много, много входове на стари блокове имат хубави рампи или са на кота нула. Съвсем различно отношение. Също така доста панелки имат партерни апартаменти с малки дворове. Мечтая си България да се доближи до този начин на мислене и грижа към хората.

# 378
  • Пловдив
Хубаво е, но за вече построените блокове няма как да стане. Остава рампи или асансьори.

У нас има стари кооперации с партерни обитаеми стаи в квартали като моя роден, както и в някои блокове ново строителство, но са частни случаи, не масови.

# 379
Хубаво е, но за вече построените блокове няма как да стане. Остава рампи или асансьори.

У нас има стари кооперации с партерни обитаеми стаи в квартали като моя, както и в някои блокове ново строителство, но са частни случаи, не масови.

Това също ще е нещо, но няма достатъчно желание.

# 380
Ами те рампите дори може да се прибират към парапета, та довода с тесни стълбища и внасяне на шкафове съвсем издиша. Пък и тези хора дето са против, не се ли замислят, че застраховане в този живот няма. Утре може те да имат такава или подобна нужда.

# 381
В България като цяло първите етажи не са предпочитани и обикновено са по-евтини. Хората нещо не са ОК с живот на първи етаж. Та нищо чудно тази възрастна жена изобщо да не приеме такъв вариант, дори да има възможност за това.

# 382
Ами те рампите дори може да се прибират към парапета, та довода с тесни стълбища и внасяне на шкафове съвсем издиша. Пък и тези хора дето са против, не се ли замислят, че застраховане в този живот няма. Утре може те да имат такава или подобна нужда.

В блок без асансьор това е от полза за всички. Същото и с рампите на входовете —ще улеснят живота на всякакви трудноподвижни хора, не само на тези в колички.

# 383
  • при късмета
Аз мисля, че трябва да се променят наредби и закони така, че за инвалидите да не се иска това разрешение. Както кучетата водачи могат да влязат навсякъде, където е забранено за домашни любимци, така и ДНСК ще преживее липсата на съгласие за изменение на сградата. То на практика само това е пречка, не генерален закон или безхаберие на общината. Да се отпускат средствата за изграждане на рампи за инвалиди и без съгласието на съседите и толкова. В София колкото и да се презастрои, все пак поне 60-70% от жилищата са панелни. В тях и до асансьора трябва да качиш половин етаж стълби. Едно време не се мислеше за хора с такива нужди, биваха затваряни вкъщи и бяха един вид срам за обществото. Безумие. А има голям процент хора в колички, които са съхранени изцяло ментално и ако не беше двигателния проблем, нямаше да имат нужда от друг човек. Прибирането им вкъщи не е от полза за никого

# 384
Обикалях Любляна тези дни и ми направи впечатление, че много, много входове на стари блокове имат хубави рампи или са на кота нула.
Входът ми в Германия също е на кота нула. Но между входа и първия етаж има стълби също като блоковете в София. Та отвън не може да се прецени, дали отвътре се влиза в жилище или има стълби.
Доколкото разбрах става въпрос точно за тези стълби в репортажа. С рампи или подобрения не могат ли да се пренасят и по-обемисти шкафове или детски колички.

# 385
Рампата може да е подвижна, да е тип асансьор. На бас, че мрънкачите ще я ползват.

# 386
Аз мисля, че трябва да се променят наредби и закони така, че за инвалидите да не се иска това разрешение. Както кучетата водачи могат да влязат навсякъде, където е забранено за домашни любимци, така и ДНСК ще преживее липсата на съгласие за изменение на сградата. То на практика само това е пречка, не генерален закон или безхаберие на общината. Да се отпускат средствата за изграждане на рампи за инвалиди и без съгласието на съседите и толкова. В София колкото и да се презастрои, все пак поне 60-70% от жилищата са панелни. В тях и до асансьора трябва да качиш половин етаж стълби. Едно време не се мислеше за хора с такива нужди, биваха затваряни вкъщи и бяха един вид срам за обществото. Безумие. А има голям процент хора в колички, които са съхранени изцяло ментално и ако не беше двигателния проблем, нямаше да имат нужда от друг човек. Прибирането им вкъщи не е от полза за никого

Напълно съм съгласна.

# 387
  • Пловдив
Не си представям такъв филм, да може инвалидна, а да не може бебешка. Тя трябва да е минимум триместна, за да е по-голяма от инвалидната.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 21:17 от Магдена

# 388
  • Пловдив
Ако сложат рампа - инвалидната количка се закача на рампата, ама бебешките не могат. Аз съм виждала и не е точно малко. И не, не може да се ползва от всеки. И изобщо не може да се ползва да си качваш мебелите с него.

# 389
  • при късмета
Рампата би могла да е просто релси или гладки бетонни ленти на стълбите. Хората в инвалидни колички, предполагам и на това ще са доволни и няма да се тръшкат непременно за електрически рампи. Да, съгласна съм, че в някои сгради стълбите са стръмни и не навсякъде биха вършили работа изцяло, но не пречат кой знае колко и биха били от помощ все пак.

Общи условия

Активация на акаунт