На море в Гърция 2025 - III

• 39 032
  • 724
  •   2
Отговори
# 405
  • Пловдив
Не написах за To Tsoukali в Арахова, което беше огромна изненада за мен. Очаквах вкусна традиционна таверна, а се оказа, че мястото няма меню. Лично Яни сяда на масата и презентира какво ще се консумира - в нашия случай трахана, влита /ама на пара и със сирене/, запечено козе сирене, фава, бавноготвен петел с местни сирена, свинско /нещо като тиганя, ама не съвсем/ и за десерт панакота с лимончело.
Пита за алергии и вегетарианци, така че явно има вариации.
Ние го изненадахме, като познахме фавата /тъкмо се беше подготвил да обяснява/, той пък ни изненада, че най-добрата фава /и домати/ растели на ..... Санторини. Миналото лято в Скирос се твърдеше, че най-добрата фава била от там Smile
В резюме - страхотно преживяване за бавно хранене и много вкусове. Като цена- това беше най-скъпата ни вечеря от цялото двуседмично пътуване /30 евро на човек/.
От години при нас "сувенирите" са храни, така че си купихме трахана от Арахова и ще се пробвам да наподобя тази на Яни, както и от козето сирене за мезе.

# 406
Катерини е ужас и безумие, ходихме до там от Олимпиаки Акти с автобуса да търсим аптека, уплаши ми се окото. В южната част - огромна плажна ивица, претъпкана с хора до краен предел, по улиците, дори през деня, народ, народ...

В Олимпиаки Акти има ли  таверни , закусвалня , магазин за хран. стоки ?

# 407
  • София
Катерини е ужас и безумие, ходихме до там от Олимпиаки Акти с автобуса да търсим аптека, уплаши ми се окото. В южната част - огромна плажна ивица, претъпкана с хора до краен предел, по улиците, дори през деня, народ, народ...

Всичко си има достатъчно, само аптека се оказа, че няма. Бийч баровете са много - някои имат такса за шезлонги, други са само с консумация.
Нещо Гугъл и мапса не работят, по-късно ще пусна места за хранене.

# 408
Niditop,
"Историес ту барба" са доста добри с рибата и морските дарове, не знам дали имат точно астакомакаронада обаче. Те са на пешеходно разстояние от Молос, на Магазя.

Jul,
фавата от Санторини е световноизвестна, аз даже дълго не знаех, че има и фава от други места Simple Smile Томатокефтедес също там за пръв път съм чувала, опитвала. Яни готви едни и същи 5-10 неща години наред, но го прави със страст и резултатите не закъсняват. И на мен много ми се услади този ресторант. Е има и доста приказки за туристите, но се изтърпяват Stuck Out Tongue

# 409
pepina80, къде е този паркинг? На светофара след тола в дясно ли се завива? И на мен се очертава да спирам да взимам транспондер от тола на Промахон и мислех да направя точно като мъжа ви.

За да стигнете до офисите на ЕГНАТИА ОДОС в Промахон (https://maps.app.goo.gl/658VCFtUXVshzAaS7), идвайки от България - плащате си тол таксата на гишетата, продължавате направо и 500 метра след тях има кръстовище със светофар (https://maps.app.goo.gl/8CTQgm3aSgGsE8B68), на което трябва да завиете надясно (обратен завой) и по успоредната алея на главният път да се върнете до кабинките с гишетата за плащане на таксата. Там в сградата са и самите офиси. Имайте в предвид, че работното им време е от 9:00 до 17:00 часа.
Транспондер може да си вземете и от другите офиси на ЕГНАТИА ОДОС. Ние нашият си го взехме от околовръстното на Солун (https://maps.app.goo.gl/jMWitqq3oWPRkb7V6) понеже минахме доста рано през Промахон. За да избегнете неприятни изживявания с глоби и сваляне на номера - никога не спирайте/паркирайте на магистрали - освен ако не сте аварирали! Всички локации с офиси имат паркинги с достъп от основният път!

Customer Service Points are located at:
•              Alexandroupoli use exit 41 Monday – Friday 09:00 to 17:00(during your trip you will find information signs).
•              Promachonas toll station (direction Thessaloniki) Monday-Friday 09:00 to 17:00.
•              Malgara toll station (direction Kipoi) Monday-Saturday 08:00 to 20:00, Sundays 10:00 to 18:00.
•              Thermi central office Monday-Friday 09:00 to 17:00.
•              Thessaloniki toll station (direction Igoumenitsa) Monday-Friday 08:00 to 20:00 and Sundays 10:00 to 18:00.
•              Analipsi toll station (direction Igoumenitsa) Monday-Friday 09:00 to 17:00.
•              Euzoni toll station (direction Thessaloniki) Monday – Friday 09:00 to 17:00.
•              Pamvotida toll station (direction Kipoi) Monday – Friday 09:00 to 17:00.

Сега за да избегна въпроси от типа "Ама как стигна без транспондер до Солун?" обяснението е следното:
1. Правите си регистрация в https://myegnatiapass.gr/Login
2. Инсталирате си приложението за телефон (за ползващите андроид: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.egnatia.myegnatiapass)
3. Зареждате си в акаунта примерно 20-30 евро.
4. Генерирате си електронен QR transponder и преминавате на гишета с оператор, като вместо с банкова карта или кеш, показвате от апликацията в телефона ви генерираният QR код, с което плащате. Сумата на тол таксата ви се приспада от заредените средства в акаунта ви (точка 3).
ВНИМАНИЕ !!! QR кодът е активен няколко минути! Т.е. за всяко минаване - или давате рефреш или отваряте приложението за да генерирате нов код.

Нашият транспондер не съм го лепил на предното стъкло поради факта, че ме дразнят такива джиджавки, които ми пречат като си чистя колата, а и като се щракне на крачето самият транспондер е адски трудно да се извади без да го счупиш/откъртиш/разлепиш стойката от стъклото. До сега веднъж се е случвало - но се е случвало, на тол пункт да не работи нито едно от автоматичните гишета и ако не разполагате с други средства, единственият възможен начин да преминете е като транспондера се сканира ръчно на гише с оператор, но за целта трябва да го свалите от предното стъкло ( Wink ) и да го подадете на оператора, който да го прочете с устройството в кабинката.
Нашият транспондер стои в кутийката за очила над огледалото за задно виждане и няма проблем с отчитането при преминаване.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 10:56 от Svetlio1

# 410
Информацията за паркирането е много полезна, но генерирането на QR кодове - напълно излишно. На гишетата с оператор може (и винаги е можело) да се плати просто с пари или с карта, изобщо не ми е ясно какъв е смисълът от тези челни стойки. Транспондерът съвсем не е единствената опция за преминаване по гръцките магистрали.
Да не говорим какво хубаво сочно нарушение (и колко опасно) е да си караш 5 мин. по магистрала, забил поглед в телефона си, за да генерираш QR.

# 411
  • София
Svetlio1, благодаря за изчерпателния отговор. И аз си мислех, че е от този светофар като гледах гугъл мапс.

# 412
Някой питаше за графика на ферибота-мост на Лефкада :

# 413
  • София

Всичко си има достатъчно, само аптека се оказа, че няма. Бийч баровете са много - някои имат такса за шезлонги, други са само с консумация.
Нещо Гугъл и мапса не работят, по-късно ще пусна места за хранене.
Много добра таверна, за 80 Е с Узо и бири ни остана и храна за вкъщи. https://maps.app.goo.gl/mMsGJzeEddM6knFG8
Вкусна готвена храна https://maps.app.goo.gl/W19p1pB5J4AZri1H9
Страхотна пекарна и сладкарница
https://maps.app.goo.gl/FuNHjcpwiVSb2JQJA

# 414
Информацията за паркирането е много полезна, но генерирането на QR кодове - напълно излишно. На гишетата с оператор може (и винаги е можело) да се плати просто с пари или с карта, изобщо не ми е ясно какъв е смисълът от тези челни стойки. Транспондерът съвсем не е единствената опция за преминаване по гръцките магистрали.
Да не говорим какво хубаво сочно нарушение (и колко опасно) е да си караш 5 мин. по магистрала, забил поглед в телефона си, за да генерираш QR.

Опитал съм се да бъда максимално подробен и изчерпателен като целта ми не е била да засегна някого! Убеден съм, че 8 от 10 потребителя ще реагират с "Ама аз за чий .... заредих 30 евро в акаунта си, като ще трябва да вадя други пари да си платя тол таксата докато си взема транспондера!?", пък било то и такива символични суми. Никъде не виждам да съм написал, че транспондерът е единствена опция за плащане. Според мен той просто е най-бързият и лесен начин за преминаване през тол пунктовете! Лично моят телефон (за да няма реклами ще спомена, че го ползвам от 4 години) отваря приложението и генерира QR код за преминаване в рамките на няколко секунди до максимум 1 минута (при лоша интернет връзка). Обикновено, когато пред теб има 2-3 коли, времето е напълно достатъчно!

Последно по темата, което виждам, че съм пропуснал:
По сметката към акаунта има неснижаем остатък. Като си вземате трансподера, попитайте да ви обяснят колко е неговата стойност (стойността зависи от броя потребители, вида и категорията на МПС добавени към акаунта). На месечна база можете да си вадите справки, кой къде е минавал и на база на тези справки може да получавате данъчна фактура (ако сте физическо лице това последното, едва ли ще ви вълнува).

ЕДИТ: Току що от 5 опита приложението се отвори и генерира QR код за от 9 до 12 секунди!

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 12:03 от Svetlio1

# 415
niditop3, за съжаление в Скирос имахме много греди със заведенията и по-точно с отношението, затова не мога чистосърдечно да препоръчам някое точно определено. Иначе храната беше вкусна на повечето места, например в таверната на Агиос Фокас, както и при Stelios, където ядохме калмари и октоподи и действително бяха добре приготвени. Не е задължително да случите и вие на такова поведение, може ние да сме нацелили кофти период за местните (беше 2020 г.).

Не сме опитвали пастата с омар, но имаше и друг местен специалитет - нещо като тънка мекица, поръсено със сирене или само с масло. Фавата при Stelios също ни хареса и на тръгване от острова си купихме сурова от едно магазинче, обясниха ни как се приготвя и после я правих вкъщи.

# 416
  • софия
niditop3, в Stefanos ядохме традиционни ястия, които не видях в друго меню.

# 417
  • Стара Загора
Благодаря ви момичета за препоръките. В крайна сметка отидохме на Стелиус, защото на други места нямаше от прословутия омар и ни надписа и на нас сметката 😂. Иначе собственика опитваше да бъде любезен, още с влизането ни посрещна усмихнат, дойде той да вземе поръчката . Заговорихме се, стана въпрос, че домакините ни са го препоръчали. Оказа се, че са  близки. Всичко беше вкусно , но като стана време за сметка , аз помолих сервитьора . Но нищо не ни донесоха, мъжа ми в това време имаше разговор по телефона , забелязах , че собственика е застанал на нещото като каса и чака . Като си приключи разговора отиде до него и след малко се връща усмихнат и коментара беше - “Лъже“. Но поне бяхме предупредени . Нас вероятно с около 20 евро ни излъга, поиска ни 127 евро , а по мои сметки трябваше да ни е около 105-110 евро . Но не му оставихме бакшиш просто той си ги надписа. Ние така или иначе на такава сметка бихме оставили 20 евро, но не е там  въпросът. Явно така си практикува. Наистина е странен.

# 418
niditop3, тази таверна ни хареса https://maps.app.goo.gl/5HyKKzaTmhjvz9rt9
Салата от нахут, пълнени зеленчуци страхотни и мекицата разбира се.
След малко ще се редактирам за една таверна в планината с козе и пилешко месо, собствениците са много мили хора и имат и магазинче с техни продукти от фермата. Тамя ядохме много вкусно за без пари.

А пастата с омар на нас ни беше нищо особено.

И понеже съм изпуснала поне пет теми, идвам с Тасос  от друга гледна точка 🙃

Редактирам се:
https://maps.app.goo.gl/yot4qZQAH2yrcDEm9
Обслужването беше една идея по - бавно, но чакането си струваше.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 16:21 от Сирос

# 419
  • Пловдив
Таралежи ли ядете???? Няма бодли, но е оранжево като таралеж Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт